用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 幼稚園
go

幼稚園

小兒3.5yr old , 現讀k1 有學卷幼稚園。n 班老師及補習老師都話佢好叻但非常固執叫我帶佢去評估,但去到k1 這學校,我覺得佢固執問題大有改善了。
又係果D,12m 識a-z , number count to 100, 對英文十分有興趣,現可以全流利english 對話,記憶好,國旗,solar system , map ....

識佢的人都話可能係資優
問題:現幼稚園教D野好淺,但就教到佢中文,自理,唱下歌,跳下舞。應該為他k2 轉返間冇學卷幼稚園定stay here 呢?

回覆樓主:

jumphigh 發表於 16-12-31 06:45
3.5yr已有補習老師??

出面學phonics 的老師,30 幾人一班的

beautytiny 發表於 16-12-31 06:39
小兒3.5yr old , 現讀k1 有學卷幼稚園。n 班老師及補習老師都話佢好叻但非常固執叫我帶佢去評估,但去到k1  ...

我自己認為學習能力高嘅小朋友其實係唔使點教。

佢哋自己會搵野去學,搵嘢嚟諗,搵嘢嚟研究。

分分鐘學得快過普遍認為教得快教得深嘅學校。

以我見過聰明嘅同學仔喺一啲好似係好淺,好自由嘅幼稚園上學因為功課唔多佢哋有好多時間發揮自己嘅才能佢哋識嘅嘢一啲都唔少,甚至比谷嘅幼稚園更多!

閱讀能力高更加係可以睇到好多書,自學phonics。唔多洗教就識乘數。
唔好諗住去啲學術高嘅幼稚園會學到好多野其實相反係功課做多好多野但學嘅嘢未必多咗!

引用:Quote:beautytiny+發表於+16-12-31+06:39+

原帖由 picture 於 17-01-06 發表
我自己認為學習能力高嘅小朋友其實係唔使點教。

佢哋自己會搵野去學,搵嘢嚟諗,搵嘢嚟研究。
對啊!十分認同,我仔學習能力強,會自學。佢讀嘅幼稚園是相對happy嘅學校,無考試默書,所以有比較多時間去睇書,自學其他有興趣嘅課題。而我亦可以集中精神心力去幫佢提升其他較弱嘅嘢。

醒目開學勳章 貢獻勳章

KG教得再深,對一個學習能力高,超前嘅人仔嚟講,都係淺架!
所以唔駛刻意轉間深嘅學校,反而重視自理能力,禮貌、德育嘅學校較為適合

學習能力高嘅小朋友,唔適合大班 (30人!) 學習
如果真係需要學phonics,搞過間小班教學嘅... 進度可快可慢嗰d
恐龍家

小曳人 發表於 17-1-9 10:59
KG教得再深,對一個學習能力高,超前嘅人仔嚟講,都係淺架!
所以唔駛刻意轉間深嘅學校,反而重視自理能力 ...

超同意!!

性情好大個後最得益!

回覆:beautytiny 的帖子

同意樓樓上! 如果妳小朋友識既系超過幼稚園學既,無論妳去邊間幼稚園都好,都一樣满足唔到妳既小朋友。宜家返幼稚園最紧要系學品德規矩。能力高既小朋友系屋企會自學,唔需要特登去教或出去比他們學昵樣嗰樣。

beautytiny 發表於 16-12-31 06:39
小兒3.5yr old , 現讀k1 有學卷幼稚園。n 班老師及補習老師都話佢好叻但非常固執叫我帶佢去評估,但去到k1  ...

同埋我覺得你值得留意下一樣野,去到K2 K3學校明顯會教深入啲,同埋學校相對上對小朋友嘅要求會高左,所以我覺得係一個幾大嘅GAP,如果小朋友又要去另一間新學校適應環境加課程,未必係好事。

CATsMOM 發表於 17-1-8 20:14
對啊!十分認同,我仔學習能力強,會自學。佢讀嘅幼稚園是相對happy嘅學校,無考試默書,所以有比較多時間 ...

完全贊成
自由時間長,佢就有比較多時間去睇書,自學他有興趣嘅課題,往往超乎你的想像

回想幼稚園時,讀happy school ,放假時去圖書館借十幾本書返屋企,佢一、兩日就睇完,重覆睇N次,跟著再借題材相近的其他書

突然有日你會發現,原來他學到的知識已超出預期,甚至以超越自己

小一面試時,校長請他分享曾看過的故事
他表示不想講故事,想介紹花豹與獵豹的分別,大家都好岳然,點解佢知咁多,原來佢話在圖書館借左好多關於動物書,所以發現出來的

其實我覺揀咩幼稚園冇所謂,最緊要小朋友鐘意番學培養到學習興趣,有小朋友鐘意聽指示認字做功課有滿足感便番傳統,有些小朋友喜歡自由便番活動。