用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 維也納兒童合唱團音樂學院有冇小朋友試過? ...
go

維也納兒童合唱團音樂學院有冇小朋友試過? [複製鏈接]

維也納兒童合唱團音樂學院有冇小朋友試過?好唔好啊?想完音樂班有無得直接入學院的合唱團?

2    0    0    0

up. Anybody tried?

pppwong 發表於 16-12-30 21:40
維也納兒童合唱團音樂學院有冇小朋友試過?好唔好啊?想完音樂班有無得直接入學院的合唱團?

...
係咪紅磡果個?我女上左一年啦~ 佢好開心, 好受落呢個教法, 我已經CUT晒其他合唱團, 只係剩返呢個~

上完音樂班都一樣要試音先可以入學院合唱團的~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 17-3-21 20:12
係咪紅磡果個?我女上左一年啦~ 佢好開心, 好受落呢個教法, 我已經CUT晒其他合唱團, 只係剩返呢個~

上完音 ...
Really? how old is your kid? Then, have your kid ever joined Yip"s? Why you chose this one? can you share what's good among others please? thanks. my kid is 4.5, thinking which one to choose for him.

addicted 發表於 17-4-24 16:33
Really? how old is your kid? Then, have your kid ever joined Yip"s? Why you chose this one? can you  ...
Sorry, 太耐冇入EK~
我女而家6.5歲, 佢果陣係5.5歲果陣入去~ 佢冇去葉氏呀, 不過佢本身有JOIN過幾個不同的合唱團, 最終我會選擇只留VBC, 係因為傳統的合唱團其實比較悶, 亦較為依賴父母幫子女練歌, 幸運父母識就話姐, 唔識果D咪大獲? 最後又會唔會被老師邊緣化呢? 我帶囡上興趣班只有一個宗旨, 唔要求佢學到十八般舞藝, 只要求佢能夠學到D野又KEEP住佢既好奇心/興趣!
點解我會咁大感觸, 係因為上VBC幾堂之後, 老師放學特登同我講, XX媽咪, 其實呢, 你唔洗同XX係屋企練歌, 我地唔想小朋友返到屋企仲要練習, 同埋當媽咪同老師教的不一致, XX會無所適從! (原文係英文, 我大約記得係咁)

嘩~ 直頭一天都光晒, 因為我老早就覺得, 點解中國人既社會, 上完課一定要父母係旁邊篤住再教? (無論係教功課定係教琴) 父母唔識咁點? 我咪好唔得閒? 個囡想學芭蕾舞, 我又要去學完來教佢? 個囡想學琴, 我又要去學?

呢個係一個提醒我, 要放手!
而估唔到既係, 其實放手左, 佢學得更好, D德文, 西班牙文歌, 讀音唸得好正確, 唱得好好聽, 我只需要係旁邊聽住佢唱做個好聽眾就夠了!
呢個係我最鐘意VBC既地方!
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記
‹ 上一主題|下一主題