用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心,高主教,德望,大家會點棟?
樓主: mwwm
go

聖心,高主教,德望,大家會點棟?

六年小學對小朋友的成長生涯有好大影響, 有好多事是選小學時預計不到的。
小朋友是讀聖心下午校,剛剛升中。
我個人意見,如果只以小朋友好不好動,喜好運動與否來選校,往往會出現偏差。體育只是副項、學業、校風、環境、老師愛心投入程度、升中等才是重要考慮因素。難道體育強的小學就不重成績?傳統女校就會不給你代表學校出賽機會?
你如果升中想以體育去輔助,講真的,除非十分突出,並通小學校隊名中學是不會看的,更不必談DGS等神校了。你用體育上到神校,你會唔驚嗎?
我個人認為,兩間聖心小學在成績上的競爭力是十分強的;點解兩間小學的頭十幾廿名都可以去神校? 名中學都要認同學校學生的能力才會收的,對嗎? 跟著有約6成去中學部, 而中學部流失了成三十多個小學部的精英, 仍可站在band 1中學之列, 表示中學部補底功夫做得好。
以升中來說,讀聖心是進可攻,退可守。老實講,小孩子剛入小學,怎知將來讀成點?

panbaby 發表於 17-1-12 22:46
六年小學對小朋友的成長生涯有好大影響, 有好多事是選小學時預計不到的。
小朋友是讀聖心下午校,剛剛升中 ...

中肯

引用:六年小學對小朋友的成長生涯有好大影響,+有

原帖由 panbaby 於 17-01-12 發表
agree

引用:回覆+retriever+的帖子 津小個邊從來唔公

papageorge 發表於 17-1-15 15:27
咩原因吾寫?

唔知喎

panbaby 發表於 17-1-12 22:46
Agree~~~

papageorge 發表於 17-1-15 15:27
咩原因吾寫?

冇咩原因,LS,SJPS,MCS等津校都唔會公佈,有直屬B1A中學嘅小學公佈升中嘅參考價值喺咩?唔通想話俾你知佢小學超過8成上B1A中學?