用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心,高主教,德望,大家會點棟?
樓主: mwwm
go

聖心,高主教,德望,大家會點棟? [複製鏈接]

desmond100104 發表於 17-1-1 10:58
我意思係音樂體育突出,或者朗誦,在ghs 入校隊會揾到自己定位,否則一般讀下書及參加下課外活動在學校難 ...

同意,雖説是靠父母背後支持,但學校對體育的重視程度和風氣明顯不同,如果你體育出眾,在GH會更如魚得水。不過如果只當課外活動,就邊間都冇乜所謂。但咁细個已可預知體育勁吾勁嗎?

964000 發表於 17-1-1 12:10
同意,雖説是靠父母背後支持,但學校對體育的重視程度和風氣明顯不同,如果你體育出眾,在GH會更如魚得水 ...

屋企人係GH 泳隊風頭躉,花大量時間操水。但結果就付出學業成績,最終入唔到U.

siden  凡事取平衡真係緊要  發表於 17-1-1 13:03

回覆:聖心,高主教,德望,大家會點棟?

我也同意風氣也很重要,特別有天份的甚至會有神校挖角,但那又是另一層次了。其實幼稚園時同年紀多少也可以看得到孩子的耐力、體型、柔軟度、彈跳力等可以有很大分別,到小一該多少看出體育有沒有天份了。

宮二 發表於 17-1-1 12:28
我也同意風氣也很重要,特別有天份的甚至會有神校挖角,但那又是另一層次了。其實幼稚園時同年紀多少也可以 ...

天份同興趣,肯不肯操練,持續性又兩回事。很多小朋友小時都有不同天份,但之後又未必那回事, 我意思是年紀這麼少體育只可用作其中之一的考慮,很難用作主要考慮。

Nath 發表於 17-1-1 12:25
屋企人係GH 泳隊風頭躉,花大量時間操水。但結果就付出學業成績,最終入唔到U.
...

外國有些大學可以以體育成績收生,香港就吾知。

講白一點,如果想專心讀好書算数其他時間想自由自在一點就SH。如果想充實一點入sports team 入choir 入dance club 人學團等等就揀GH。如果玩開管弦樂,入初級學團不難。

太細的確未肯定potential, 不過父母取向及女兒性格能力約略都有個底。

964000 發表於 17-1-1 12:10
同意,雖説是靠父母背後支持,但學校對體育的重視程度和風氣明顯不同,如果你體育出眾,在GH會更如魚得水 ...

你咁問即係要恭喜你,証明你小朋友暫時大肌肉協調方面無大問題。有啲小朋友明顯比同齡弱,呢類小朋友可能成績ok或中等,建議佢地有得㨂的話儘量唔㨂ghs, dgs,dbs 呢類著重體育的學校啦,除非在學校找到其他方面如其他choir, 朗誦等定位,否則在呢類學校揾唔到自己定位,長遠唔多唔少會影響自信心,做隱形人,尤其ghs 係大班教學架。當然前提係有同level 學校去㨂啦,無得㨂當然都會讀啦,但體育的要求在中學會忽然提高,要俾少少心理準備個女囉。

desmond100104 發表於 17-1-1 13:07
你咁問即係要恭喜你,証明你小朋友暫時大肌肉協調方面無大問題。有啲小朋友明顯比同齡弱,呢類小朋 ...

我果件五音不全運動白痴,行平路都會忽然親吻地板,一早已經定位揾間齋讀少搞作嘅學校,其他時間俾佢happy hour。

仲對SH返半日流哂口水。

不過報SH唔收我都冇法。

不過有朋友個女醒目又愛表演,我叫佢如果交通ok就揀GH。

引用:講白一點,如果想專心讀好書算数其他時間想

原帖由 siden 於 17-01-01 發表
講白一點,如果想專心讀好書算数其他時間想自由自在一點就SH。如果想充實一點入sports team 入choir 入danc ...
同意。坦白說,傳統中國人社會始終是重文輕武,一天時間有限,除去睡覺時間,願意犧牲小朋友上學或外補時間讓小朋友去操水練歌的家長始終不多,反而返半日學的可能更有彈性自己安排課外活動時間。

siden 發表於 17-1-1 13:14
我果件五音不全運動白痴,行平路都會忽然親吻地板,一早已經定位揾間齋讀少搞作嘅學校,其他時間俾佢happy ...

選擇正確其實聽過啲人讀gh,其他傳統名校,或其他名津校,比較下,雖然名氣差唔多,但係每間著重的東西是非常不同,大家好好選擇!

desmond100104 發表於 17-1-1 13:22
選擇正確其實聽過啲人讀gh,其他傳統名校,或其他名津校,比較下,雖然名氣差唔多,但係每間著重的 ...
著重還著重....但可能都仲分吓派系既...又唔使高估校內學生唔係体就係藝...都有唔体唔藝既...小學就可能簡單D
只係著重体藝....其他學科咪有機炒炒地....

siden 發表於 17-1-1 13:14
我果件五音不全運動白痴,行平路都會忽然親吻地板,一早已經定位揾間齋讀少搞作嘅學校,其他時間俾佢happy ...

如你心I儀半日,你也可以考慮St Paul's catholic, 也是番半日。
同意,其實一體一藝對很多「普通人」來説當興趣就好,但如果變了「學校要求及必須達標」就會造成壓力。

964000 發表於 17-1-1 13:31
如你心I儀半日,你也可以考慮St Paul's catholic, 也是番半日。
同意,其實一體一藝對很多「普通人」來説 ...

SPCPS也是另一間流口水學校,很喜歡,可惜上丶下午咁番又遠,仲去埋柴灣一段時間,所以冇去叩門。

引用:Quote:964000+發表於+17-1-1+13:31+ 如你心

SPCPS也是另一間流口水學校,很喜歡,可惜上丶下午咁番又遠,仲去埋柴灣一段時間,所以冇去叩門。
...
間間都岩,邊有咁多口水流 ~~~

mcl203 發表於 17-1-1 13:44
間間都岩,邊有咁多口水流 ~~~

我好濫,到處㳘口水

中學GH成績應該好過SH
揀龍校都係為中學

引用:Quote:964000+發表於+17-1-1+13:31+ 如你心

...
今年已轉了全日制

sip594 發表於 17-1-1 20:12
今年已轉了全日制

Yes, 當年已經知遅早轉全日,只是當時入學仲可以享受多幾年半日制。

b3410 發表於 17-1-1 17:06
中學GH成績應該好過SH
揀龍校都係為中學

未必,看看GH今年四主科取五或以上的比率就知。

引用:Quote:b3410+發表於+17-1-1+17:06+ 中學GH

原帖由 ilmsc 於 17-01-01 發表
未必,看看GH今年四主科取五或以上的比率就知。
我反而想聽下spcps同聖心私小大家係點睇?

‹ 上一主題|下一主題