用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請教:29個自傾A囡囡去街周圍跑,有辦法嗎? ...
go

請教:29個自傾A囡囡去街周圍跑,有辦法嗎? [複製鏈接]

29個月的自傾A囡囡,由識行開始已經周圍走,唔俾人拖,自己想去邊就去邊…

初初行得無咁快,都追到佢的,但現在她識跑,跑行好快好快﹗

特別係去咗街外,佢會異常興奮咁,咩危險都見唔到(但避到障礙物),不停向前跑,如果我捉住佢隻手,佢下半身會立即軟奶奶咁,無哂力跌起地到,一放手佢又再跑過。

佢返N班都係咁不停跑,老師同我講佢撞到小朋友跌咗係地到,小朋友喊,佢竟好似無事發生咁起身再跑過﹗

同佢講咗好多次道理,佢把口就話好啊﹗但根本就好似唔明咁……

我每日的行程如不是用揹帶背住佢,就是追住佢周圍跑…

想請問大家有改善此行為的經驗嗎?望指教﹗謝謝﹗

已一星期上一次感統課,這方面的成效不大。

0    0    0    0

cookieman 發表於 16-12-30 17:12
29個月的自傾A囡囡,由識行開始已經周圍走,唔俾人拖,自己想去邊就去邊…

初初行得無咁快,都追到佢的, ...

我囝是典型自閉,都有呢個行為(週圍跑),初初都認為係感統問題,長期都有做訓練亦冇乜改善,到依家5歲都仲係咁,我囝會有衝動行為同埋冇危機意識,衝動行為係會明知不可為而為之,佢自己控制唔到,除咗衝動,亦有可能係佢表達唔到自己想點,所以以行為黎表現(自己走咗去、唔鍾意俾人捉住咪攤係度等你放手),以上是我經驗,唔代表個個都係咁,我囝依家等緊6歲試試食藥控制,唔係大個力氣越黎越大,就黎拖唔住佢了。

回覆:營養多多 的帖子

謝謝你的回覆 如6歲時仍然這樣我也要考慮其他方法了……

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+jenkinchu+於+16-12-30+17:53+

原帖由 jenkinchu 於 16-12-30 發表

平時要多D比佢去公園放電,最好減小D靜態既班,例如彈琴 ...
謝謝你的建議!我會試下!很實用

簽名被屏蔽

見完ot,佢會教你回家訓練個種。keep住日日做成效好唔同。我仔細個都成手甩手。而家罵會聽。但都多衝動行為,觀察緊有無adhd.

jenkinchu 發表於 16-12-30 19:48
回覆 cookieman 的帖子

同埋感統都好睇OT係咪hea 住做,聽其他家長講過某D NGO既OT 抱住做又24,唔做又24 ...
thank you. 我OT主要是大肌為主

irenelwl 發表於 17-1-3 08:05
見完ot,佢會教你回家訓練個種。keep住日日做成效好唔同。我仔細個都成手甩手。而家罵會聽。但都多衝動行為 ...
謝謝回覆。我個OT次次完咗就算(係小組)…我都唔知點幫佢訓練…可能我要搵D單對單的(不過好難負擔)…我OT只係評估嗰時教過我可以帶佢去公園,我依家一放假就帶佢去

簽名被屏蔽

大部份A仔A囡同理心比較弱

盡力啦,爭取6歲黃金期。我1個月2次成900一堂。

T96 發表於 17-1-3 13:32

大部份A仔A囡同理心比較弱
唉…佢有得係街到走黎走去時,啊媽唔要都得……講又唔聽…一味捉住佢又唔鍾意

irenelwl 發表於 17-1-3 14:26

盡力啦,爭取6歲黃金期。我1個月2次成900一堂。

是的,我也要找些個別給她,希望她快點進步﹗謝謝

簽名被屏蔽

cookieman 發表於 17-1-4 13:34
唉…佢有得係街到走黎走去時,啊媽唔要都得……講又唔聽…一味捉住佢又唔鍾意
...

同理心好難教,有小朋友跌親受傷,normal見到會慰問或俾紙巾,但A仔冇乜反應。

好似最近我在扶手電梯因急停以跌倒,撞到膝蓋痛到我要坐一陣,阿仔喊唔係因為緊張我受傷,而係冇得向前行,阿仔就係咁叫我行唔行就喊

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題