用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 科大 global business
go

科大 global business

請問大家對科大 global business 有什麼評價?聽講課程比以前差,真的嗎?如果跟中文 global business 比較,又那個比較好呢?

Rachethew 發表於 16-12-29 12:42
請問大家對科大 global business 有什麼評價?聽講課程比以前差,真的嗎?如果跟中文 global business 比較 ...

你指中大?

比較中大科大要留意收生人數,我的資料當時是 18:60人。因為中大指定有兩個學期要到歐美不同大學作交換生,所以人數不能太多。

GBus 都要看環球經濟,如果市場麻麻地,就麻麻地。到好轉時,會好些。

不少人將科大 EMBA 當作 GBus,前者好正,不等同後者好正!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

同意, 有核數署報告定教資會報告話UST將 undergraduate資源過份地投放在EMBA 課程身上, 造成大細超, 分配不公的現象。

Yes, 係中大如果兩大同時有 offer, 是否應選中大呢?
如跟美國 business school 比較,又應該怎樣選擇呢?

回覆 ricetaster 的帖子

言下之意, 是否科大 Gbus 資源不足?

回覆 Rachethew 的帖子

整體商學院在本科階段(UG level) 係有不足之處(一個相對的比較), 並不是泛指某一科, 如GBus, 資源側重在 EMBA以提升國際校譽, 資源分配得明顯的不成比例, 有人用之不竭,  用剩嘅咪比其他科目分。

Rachethew 發表於 16-12-29 17:06

Yes, 係中大如果兩大同時有 offer, 是否應選中大呢?

各花入各眼,好难說得凖!

我會看資源安排,有目的的交換生計劃,學生的生源,師資,畢業生的出路。部分人會較著重不同排名,但要看請楚排名多數不是講UG,排名高,但UG可能教得差。

我聽了兩次中大的介紹,為什麼安排學生去丹麥及美國交流,是因為配合一些中大未能提供的更新的選修科,例如 entrepreneurship, creativity management ,我覺得有前瞻性。不是話過往三年有幾多個去HBS,LSE,lMD,因為學生自己爆GPA已經可以申請!

如果英美的著名商學院肯收,我都會選擇,開闊眼界是好事!

GB 係神科?

Rachethew  yes  發表於 16-12-29 20:22

多謝各位意見。現今環球經濟都留意中國呢個市場,那麼科大 Gbus 會否比外國學校有優勢呢?跟 Warwick university 嘅 business school 比較, 誰更好呢?

Rachethew 發表於 16-12-29 20:20
多謝各位意見。現今環球經濟都留意中國呢個市場,那麼科大 Gbus 會否比外國學校有優勢呢?跟 Warwick unive ...

僱主係留意是否 best of best 嘅中學生會揀呢科, 即揀手貨,如果 GBus 係UST入學成績係最高的一科,因為僱主首重學生質素,課程内容反而係最二層考慮。

此外,如果彈藥充足,我會揀Warwick, 始终在國際上成名已久,有外國留學體驗對自身係有一定好處,之後PG 再考LSE or Oxbridge .但我同意UST Business UG 都係一個好嘅選擇,可慳番外國UG學費,在畢業後再過外國著名大學讀 Master 都正吖 !

就正是這個情況,很難作出決定

Rachethew 發表於 16-12-30 01:17

就正是這個情況,很難作出決定

錢無問题就留番仔女决定,因爲任何一個都唔係差嘅决定。如果未考DSE就雙軌進行,兩面都得屆時你先嚟煩。

How about CityU 's Global Business ??

supercream 發表於 16-12-30 10:20

How about CityU 's Global Business ??

如果成绩夠就三大 GBus, City U marketing 就出名D,。

GBus 嘅出現根本就係為吸納最好成績但無興趣讀 Medi, law 嘅尖子, 收生少, 學生又smart, 課程又有國際視野, 未畢業都比大公司 mark 哂喇 !

ricetaster 發表於 16-12-30 06:28
錢無問题就留番仔女决定,因爲任何一個都唔係差嘅决定。如果未考DSE就雙軌進行,兩面都得屆時你先嚟煩。
...
我地讀 IB, 已經有 warwick 同 UST GBus offer, waiting for CUHK, 要決定交唔交科大 deposit (科大仲有 scholarship )

Rachethew 發表於 16-12-30 12:00
我地讀 IB, 已經有 warwick 同 UST GBus offer, waiting for CUHK, 要決定交唔交科大 deposit (科大仲有 sc ...

I see, 仔女已成年,咁正常比番佢哋决定, 屬於佢哋人生應由他們自己决定,呢種都係一種學習,況且當中並無最差嘅選擇,費事第時有不順意,後悔或唔開心時賴咗你。

Yanamami    發表於 18-1-26 23:52

其實主要都係留俾自己決定, 但因為親戚朋友都無金融界, 所以想收集多些資料再作決定。因為仍在等待最心儀嘅 result, 但 GBus 呢個 offer 實在太吸引了!

回覆 Rachethew 的帖子

UST嘅Business喺唔同嘅league table都係世界20大,論排名、國際知名度、僱主評分和學生口碑絕不在英國名牌大學之下,你話考慮中大、牛劍同LSE還說得過去,但為咗Warwick我就唔認同。

而且科大都有俾學生到海外交流,我識嘅幾個科大舊生都讚不絕口。俾我揀就會疊埋心水係科大讀first degree(更何況仲有scholarship),儲多D錢同考好D GPA 搏哈佛、芝大嘅MBA仲化算。

我地讀 IB, 已經有 warwick 同 UST GBus offer, waiting for CUHK, 要決定交唔交科大 deposit (科大仲有 sc ...

介唔介意透露PG? 另外HL take which subjects? Thank you!

Rachethew  please check pm  發表於 17-1-2 00:36

NJ,三大都有奬學金,低到35分就有,no big deal, 收生的 gimmick. 三間一樣,冇分別。

記住現在只是UG,看排名是自欺欺人!

信 ricetaster 的評論,他以往的都幾中肯。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.