用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好感慨!
樓主: cherrieshum
go

好感慨!   [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

而家仲细,過幾年大d,會好d。最多幫多佢幾年,就算中學想幫佢,都有心無力,或者佢唔肯聽亞媽講。

我家小朋友都好鍾意睇書,閒時係屋企都係書不離手。只有出外旅行先有機會玩iPad game, 一般都係食完飯先玩。原因係出外旅遊比大人小朋友都有個break time 。係香港就有時星期六、日同我一齊就可以玩10分鐘Pokémon Go. 不過有次有個親戚個5歲既仔見佢玩Pokémon Go 就好大聲咁話我媽媽玩Pokémon 會變得好蠢架,唔可以玩呀!

Lindytiger 發表於 16-12-31 09:29
我家小朋友都好鍾意睇書,閒時係屋企都係書不離手。只有出外旅行先有機會玩iPad game, 一般都係食完飯先玩 ...

唔係嗎!點會變蠢?我同小朋友都有玩,不過唔沉迷,我想佢哋學懂節制。因為我對小朋友嘅教育,唔會太過filter外界負面事情、困難、引誘,而係面向同引導,如果唔係,小朋友會變得好溫室。

LSKLTK 發表於 16-12-31 10:01
唔係嗎!點會變蠢?我同小朋友都有玩,不過唔沉迷,我想佢哋學懂節制。因為我對小朋友嘅教育,唔會太過fil ...

我想法同同做法都你一樣,我唔想佢淨係做個蛀書蟲,所以咩都比佢試。呢位親戚就係有點怪獸,因為佢話唔想個仔返幼稚園係咁講Pokémon, 怕老師係成績表寫得唔夠完美,影響考小一喎。我聽完都好無言!我個小朋友比佢地咁話完,非常尷尬呢

引用:去旅行,看見空閒時,吃飯時,全團小朋友都

原帖由 cherrieshum 於 16-12-29 發表
去旅行,看見空閒時,吃飯時,全團小朋友都在玩手機,我阿囡在看書,反而招來一位家長說我是怪獸家長,又責 ...
其實我也試過比人話個仔沈迷看書的。仔性格內向,又沒運動細胞,閱讀能力比同齡超前頗多,拿著厚厚的書本,有家長看在眼裡,認為我仔沈迷看書。又責怪我太放任他看書,令他不善社交,勸我收起所有書不要再讓他看,之後還處處針對兒子不夠合群。事實我兒子每天只看書約半小時,追小說時,整天幾次加埋才一小時,根本不算沈迷。自此以後,我都不會跟其他家長講兒子看什麼書。只有一兩個志趣相投的家長和谷友會互相分享一下。

tsangnamnam  同路人  發表於 17-1-1 23:40

Olympian 發表於 16-12-31 11:27
其實我也試過比人話個仔沈迷看書的。仔性格內向,又沒運動細胞,閱讀能力比同齡超前頗多,拿著厚厚的書本, ...

叫人收埋的書?!

回覆 Olympian 的帖子

有些家長嫉妒心好重,咪理佢。有時忠言逆耳,但有益的,都要虚懷接受。但如果擺明係恶意,就馬上tune out,廢事激親自己。

cherrieshum 發表於 16-12-29 08:13
去旅行,看見空閒時,吃飯時,全團小朋友都在玩手機,我阿囡在看書,反而招來一位家長說我是怪獸家長,又責 ...

好奇一問打機的大近視還是看書的大近視呢?

picture 發表於 16-12-31 17:27

近視有六成原因是遺傳。我仔又打機又睇書,冇近視。

視光師說主要是遺傳及營養多

近視同遺傳有好大關係。
試戴鏡前,我自己先示範一次如何戴隱形眼鏡。
佢平時好活潑,但他首次試戴全部程序係一take過,視光視都讚佢乖,無試過咁順利。

mimi222shi 發表於 16-12-31 19:01
近視同遺傳有好大關係。
試戴鏡前,我自己先示範一次如何戴隱形眼鏡。
佢平時好活潑,但他首次試戴全部程序 ...

好勇敢!好叻仔!

佢好平時好活潑, 但在重要關頭時多數合作, 細個連抽血/打針都係望住支針打落去, 不會哭.
要克服試鏡, 要先克服心理上的恐懼.

回覆 picture 的帖子

兩樣都會, 再加本身因素。

回覆 little_yolky 的帖子

户外運動已有幫助, 最少可減慢加深速度。但近視度數會停, 不過每個人不同, 我便是什麼也沒有幫我女做, 等佢停止再加深。不過我女眼睛比較敏感, 唔可以帶soft or hard lenses.

我到大學先停近視,考公開試時每年加一百度!

我小朋友眼睛都非常敏感,要用多些藥水和貴價消毒藥水,但最重要係希望減慢近視速度。

其實近視主要成因係遺傳

cherrieshum 發表於 16-12-29 08:13

做什麽也有人批!不須介意!
‹ 上一主題|下一主題