用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校私立部 請教有關聖心私小課程
樓主: cindylcc
go

請教有關聖心私小課程

What is the English teachers' standard of english?

chungws 發表於 17-1-1 11:06
每位小朋友都不同,我相信上堂留心最緊要!補習情況,我不是太清楚!不過我相信一定有!學校有補底班(課 ...

我個囡囡收左今年入小一,佢平時成績一般,英文又成日唔夠膽講,我驚佢英文跟唔上,請問有無d補習班同學校課程相約可以介紹,我想暑期期間幫佢補下,等佢入學時唔洗同學校相差太遠

chungws 發表於 17-1-1 13:45
不是每星期,因為學校行 cycle 。不過,呢2.5年,未試過一星期內有中英默書一齊。for your information 一 ...

請問讀默/背默? 謝謝!

datejust 發表於 17-5-22 20:24

兩樣都有

落後人士 發表於 17-5-22 09:30
我個囡囡收左今年入小一,佢平時成績一般,英文又成日唔夠膽講,我驚佢英文跟唔上,請問有無d補習班同學校 ...

我囡沒有外補,所以不太清楚

chungws 發表於 17-5-22 22:06
我囡沒有外補,所以不太清楚

thx

chungws 發表於 16-12-31 12:01
7:40-12:45, 星期六長短週(7:40-12:00),不過,好多時星期六長週唔需要返。
...

請問點解咁早放學?一般唔係下午三點?

Rurikosum 發表於 17-5-27 09:48
請問點解咁早放學?一般唔係下午三點?

吓?聖心是香港剩餘無幾的其中一間半日制小學呀!

hppa    發表於 17-6-7 17:49

回覆 datejust 的帖子

英文從未試過背默, 如果有就EASY 喇

落後人士 發表於 17-5-22 09:30
我個囡囡收左今年入小一,佢平時成績一般,英文又成日唔夠膽講,我驚佢英文跟唔上,請問有無d補習班同學校 ...

一年級的英文教得比較趕,因為一開始已經用2A 書。不過英文主要是用校本的worksheets 來教, 所以會由淺入深,不用太擔心。如果想在暑假做下準備,不防買下 1年級嘅補充做下,可以打下底。另外,亦建議小朋友開始睇簡單嘅chapter books, 因為這對學英文很有幫助。

回覆樓主

唔好意思,想問平時校長會唔會係門口同家長/學生溝通架?

datejust 發表於 17-5-22 20:24

英文不會背默,因為老師只用課文的生字另行編訂默書內容,所以背書都無用。

1)今天我朋友向我說佢個仔 今年要開始 背黙一大段英文 ! 是否近日改變了?
2)聖心 私校 我問朋友個個都話好谷!會令小朋友害怕讀書返學!是否真的這麼恐佈?
3)我個女英文 國語 基礎也可以,但是我很驚是否應該給她讀這所學校!
大家可否給我一些意見!
感激不盡!

回覆 William02133 的帖子

My girl is in P1. She is very happy and like to go to school. But it is true that there are a lot of assessments.

William02133 發表於 18-2-16 00:51
1)今天我朋友向我說佢個仔 今年要開始 背黙一大段英文 ! 是否近日改變了?
2)聖心 私校 我問朋友個個都 ...

1) 小一英文未試過背默。

2) 女女和她的同學番學好開心。入到來讀才發現並不如外間所說的谷。中英數評估一學期兩三次,可能比其他小學多,但都是課堂教的內容,唔算深。功課都唔深唔多。不過因為是初小,家長是要在一旁教導她們讀書方法。有些家長覺得谷,因為不斷要陪讀陪做,如果小朋友唔自律唔專心,的確會辛苦。
如果小朋友聽話聽教,家長肯花時間教,絕對可以跟到課程。
我女女考試前兩三天才幫她溫習,多數是溫作業及工作紙,留意下通常錯什麼,再針對錯處做多幾題練習。星期六日如果時間許可,就給她做20-30分鐘內可以完成的中/英/數的補充練習。女女成績暫時有top 15%。她溫書及做功課的時間比起玩耍看電視外出一定少。

3) 如果你可以support女女,佢又算受教,聖心其實不是想像中谷。但如果你是犧牲私人時間陪伴子女會覺得辛苦的話,聖心必定是谷。

booboozi 發表於 18-2-19 22:08
1) 小一英文未試過背默。

2) 女女和她的同學番學好開心。入到來讀才發現並不如外間所說的谷。中英數評估 ...

多謝分享,請問您女兒本身是否聖幼畢業生?

Seebon 發表於 18-4-4 15:44
多謝分享,請問您女兒本身是否聖幼畢業生?

我地不是聖幼的

William02133 發表於 18-2-16 00:51
2)聖心 私校 我問朋友個個都 ...

這間是女校。