用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 想面對兒子問題,但太太不配合
go

想面對兒子問題,但太太不配合

我仔仔剛2歲,係細B,下星期先開始上PN班,
1.5歲同早幾日2歲時去健康院都非常扭計不能完成test(睇書書指野),姑娘話約醫生見下但未有2017時間表要我地等電話中

我搜尋仔仔行為才找到這討論區,行為如下:
-叫名無反應,唔識講自己名(但佢自己間中會主動搵你玩望你)
-有時腳尖行
-反轉車仔玩車輪
-斜視自轉
-把車仔排一直線
-出街一定要拖實或抱否則周圍跑
-似乎對同齡小朋友無興趣(不肯定,只係聽工人講公園有個同齡小孩一直有同佢玩但佢唔理人的)

我同太太講可能同自閉有關想做下評估,但太太異常反感話我當個仔低等...bla bla bla.我明白大家好難幫我,只希望下星期返學後老師都發現到問會主動同我太太講,可能別人講一句好過我講十句

我見好多post提及Step同協康的評估,係咪哩兩個最好?佢地評估收費都有距離,其實有冇好大分別?謝謝

另外見過一兩個post話自閉同食物敏感息息相關,我B都有嚴重蛋白敏感同其他未知敏感,已約biotek做檢查.

Updates:
16Jan2017
上星期見了健康院醫生,醫生大部分時間只係聽我描述,之後用玩具引阿B答問題,阿B照常唔理佢的,但最後聽到人講byebye又有返應,醫生轉介到大口環做評估,但要等9-12個月.

同日大口環的姑娘打俾我了解情況,姑娘聽完我講之後話聽落都幾"論盡",就話幫我排個特快,4個月左右,提意我不用找私人評估等佢果個.算是好彩因為如果我找私人,太太會阻止我.

自閉唔等如智力有問題,你老婆真無知。唔理咩問題唔面對先有問題。協康係非謀利機構,所以平過step

好多人都係因為心急想排i,e,s位先去step評,step歲半就可以做自閉評估只需等一個月就有期但其他機構要等到兩歲先可以做而且要等幾個月,但step快但比其他機構貴幾千蚊

一般人都因為唔認識同唔接受而拒絶...  ASD 譜系中O既小朋友今時今日好常見, 正面處理唔好浪費幫助小朋友O既機會, 我聽過好幾個有A仔O既FAMILY同我講佢哋好後悔當初無積極正面面對, 錯過了寶貴時間.  我當日一邊聽護士同醫生分析, 眼淚一邊流, 但離開評估中心後, 就馬上做嘢, 幾個月仔仔就明顯改善.  試下帶同太太講帶小朋友去同醫生傾下,  由醫生建議做評估可以佢會聽入耳. All the best.

樓主, 通常健康院好小會主動叫follow up, 我通常見到的係話小朋友無咩事再等下先, 所以你有呢個懷疑係好的, 唔好等學校主動找你了, 自己主動找老師同老師講下叫他們留意下。

多謝大家意見,仔仔下星期返學,等佢返了一兩星期後主動問下老師情況

回覆:想面對兒子問題,但太太不配合

你仔仔以上幾點係中左部分自閉傾向特質,言語有冇遲?可再留意下仔仔會否和同年小朋友玩(家人或大人不計),如無興趣要關注了,健康院見醫生後有機會轉介cac評估,要多等大約9個月到一年才開始有服務排,小朋友有2個黃金期,一個係2~3歲,另一個係3~6歲,如果把握了第一個2~3歲黃金期,小朋友得到既幫助會大好多,如小朋友已返學,可以問下有冇到校支援服務,未見cac既小朋友如有需要都有小量名額可以用,但今年應該full晒,排左先,希望幫到你

doriscatcat 發表於 16-12-28 17:28
你仔仔以上幾點係中左部分自閉傾向特質,言語有冇遲?可再留意下仔仔會否和同年小朋友玩(家人或大人不計), ...
現在識二十幾個單字名詞(有中有英),但手腳頭哩D身體部分都未識,我估有D遲.

似乎對同齡小朋友無興趣,不肯定,只係聽工人講公園有個同齡小孩一直有同佢玩但佢唔理人的,哩樣相信返學後老師比較能confirm

唔好意思, 又想借呢度問問意見

我仔都係25個月, 講野慢, 眼耳口鼻唔肯指
最近多O左D單字...但BB話多

-我仔基本上叫佢會應, 除非玩緊太專心
-腳尖行幾步, 唔係成日
-車仔就會正常咁玩, 鍾意同我老公玩車仔
-無自轉, 但會斜視, 但一叫佢就停
-無排列情況
-我仔反而出街唔太肯行, 鍾意人抱住
-未識主動同小朋友玩, 但見到行過的小朋友, 會好似叫佢地咁

我宜家俾緊佢一星期返一日感統, 一星期一次幼導
暫時2-3星期一次言語治療
另外就一星期3日自己上PLAYGROUP
希望可以唔同方面訓練O下佢

我就一月見健康院醫生, 言語治療師覺得佢上O左3堂好O左, 再問埋感統同協康會幼導意見, 因為幼導覺得仔整體反應互動同玩玩具都唔太差. 所以評估就打算等佢兩歲半先做

唔知咁O既訓練夠未??

makkielau 發表於 16-12-28 18:37

想問問你提及的感統,幼導課,無需先做評估都可報名的?

prined 發表於 16-12-28 18:45

因為我報個啲係私家
所以未評估都可以自費做住先

引用:唔好意思,+又想借呢度問問意見我仔都係25個

原帖由 makkielau 於 16-12-28 發表

見左健康院醫生如醫生覺得有需要會幫你排埋cac的,自費評估通常係家長都幾確定小朋友有需要排服務,便可自費早點評估再即時排服務,便可盡快有服務把握黃金期,如有懷疑又經濟負擔到不妨自費評估,因為每個小朋友評估後都有開始排服務日期,遲幾日排分分鐘遲一年才有i/e/s服務,家長最清楚小朋友,有需便做吧,見到你現在已安排訓練比小朋友,再考慮讀埋有到校服務的n班吧,小朋友同朋輩或會進步很多,用埋到校服務可得到更全面的訓練

不過就咁睇你形容好像問題不大,特幼師和st其實應大約知道你小朋友請況,聽聽佢地建議其實不錯

doriscatcat 發表於 16-12-28 19:27
見左健康院醫生如醫生覺得有需要會幫你排埋cac的,自費評估通常係家長都幾確定小朋友有需要排服務,便可自 ...

係呀

仔的情況話好差唔係,但比人慢熱怕事同學野皺啲係事實,但叫佢做野佢又識做,所以想試多啲唔同新練,俾有經驗人士睇吓觀察吓先,評估就想佢乂定啲先做,因為怕佢扭計喊咩都唔做

係講野同斜視令我頭痛

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

jenkinchu 發表於 16-12-28 20:03
你識唔識做家居訓練,係屋企做埋 感統,言語治療,手肌等 訓練?

言語治療師同幼導都有教吓我點家居訓練
不過剛開始仲未好掌控到,希望慢慢喺屋企都加強訓練

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

引用:Quote:makkielau+發表於+16-12-28+18:37+

原帖由 prined 於 16-12-28 發表
協康青蔥計劃,耀能,明愛,有好多機構都有自費感統,言語治療,無需評估,但要排隊,你上網查下最近你家有咩機構可以報名排隊先

回覆:想面對兒子問題,但太太不配合

有些不是福行機構的如step,樂天都有訓練,呢d會快d有得上堂,都可以問下