用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 小三應看的英文書?
樓主: Gary_family
go

小三應看的英文書? [複製鏈接]

b3410 發表於 17-1-4 10:31
screen 一本書大小。我覺得合適,可能手比較細隻,大部唔方便拎。

大女三年級時都唔鐘意HP,話好驚。五年 ...

謝囘。咁我應該等到小朋友看百多頁的書都冇complaint,先看戲然後再看書

kindle 是和大人看的小說差不多大(又或者roald dahl original size) ,但比起童書還是細了少少。留意過小朋友看書習慣,睇睇下會望下仲有幾頁到end of chapter,比機會眼仔轉下都好的。

其實hp初初出版時開始睇,真是要陪伴harry 成長,現今internet age,唔好話小朋友,連大人都喜歡一次過煲哂全套劇(之後覺得又滿足又頽廢)

bobbob 發表於 17-1-3 16:21
HP真係唔係必須,始終個個小朋友興趣唔同。
有咩書可以推介吓嗎?
我囡喜歡歷史戰爭,Usborne有英文歷史書,不太難,其中一本Animals at War,女兒看了不下十次。
另外,佢鐘意sports,有關體育的故事她亦會愛不釋手。

aka722  The war horse by michael morpurgo could be a nice fictional read to go with the above usborne  發表於 17-1-5 09:50

Rachelmummy2008 發表於 17-1-4 13:15
我囡喜歡歷史戰爭,Usborne有英文歷史書,不太難,其中一本Animals at War,女兒看了不下十次。
另外,佢鐘 ...
請問大約程度?

bobbob 發表於 17-1-3 16:21
HP真係唔係必須,始終個個小朋友興趣唔同。
有咩書可以推介吓嗎?

Percy Jackson ?
Magnus Chase 系列都唔錯。

醒目開學勳章

Rachelmummy2008 發表於 17-1-4 13:15
另外,佢鐘 ...
好可惜我仔對歷史同動物都無乜興趣,仲有無其他介紹?

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 17-1-4 22:09
Percy Jackson ?
Magnus Chase 系列都唔錯。
就係唔想佢睇太多rick riordan嘅書,每套都睇咗至少3次
仲有無其他介紹?最好係另一啲類型嘅書

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-1-4 09:48
不過我始終覺得個screen 細了一些,若有ipad 8-9"的size對我會吸引些。其實書商選擇字體大細可能已考慮過 ...

如果部kindle好似部ipad咁大,托得耐會好攰,而家個呎吋幾啱小朋友,一隻手仔都揸得到。

關於HP,我都以為我仔睇到最後幾集會驚(佢超細膽),點知睇到欲罷不能,2個星期已經睇晒全套。之後佢話要睇戲,不過睇到5、6集話套戲好悶,書仲刺激啲,所以無睇落去。不過我仔不嬲唔太熱衷影像,可能你小朋友會鍾意部戲多啲。

sarahdad    發表於 17-1-5 09:32

回覆 bobbob 的帖子

你仔閱讀程度應該在我囡之上,或許是我要請教一下,有沒有一套detective story介紹下呢?阿囡比較喜歡看類似真實的故事,神話及想像出來的人物等反而提不起她的興趣。

bobbob 發表於 17-1-4 23:10
就係唔想佢睇太多rick riordan嘅書,每套都睇咗至少3次
仲有無其他介紹?最好係另一啲類型嘅書:wah ...

Stuart Gibbs 系列嘅 spy school? spy camp?
I survived 系列?《=不過呢套每本都好薄,你仔睇書睇得咁快,一個系列應該唔洗一日可以KO, 捱唔到好耐

bobbob  thx 會搵嚟睇睇  發表於 17-1-5 11:52

回覆 LeeCC 的帖子

如果睇到MTH40集之後,可以試看。

Rachelmummy2008 發表於 17-1-5 07:38
回覆 LeeCC 的帖子

如果睇到MTH40集之後,可以試看。
甘阿仔有排都未得了

Rachelmummy2008 發表於 17-1-5 07:26

你仔閱讀程度應該在我囡之上,或許是我要請教一下,有沒有一套detective story介紹下 ...

我女和你女也類同,喜歡看factual 歷史。magic tree house 好多factual 佢喜歡。my weird school 和galaxy Zack 冇興趣。依家看a-z mystery 又ok.他也是每本書看十次。
Btw ,佢應該會同你女同校:)

Rachelmummy2008  有知音人一起分享  發表於 17-1-5 23:28

bobbob 發表於 17-1-4 23:26
如果部kindle好似部ipad咁大,托得耐會好攰,而家個呎吋幾啱小朋友,一隻手仔都揸得到。

關於HP,我都以 ...

all relative la,我覺得細你覺ok,你覺得重我冇問題
hp movies 最後幾套我也覺得悶,先看戲都只是想提起興趣衝過心理關口,同埋一些vocab知道點讀或許有幫助,不過現在只是紙上談兵

ps,appreciate ur suggestion.

bobbob 發表於 17-1-4 23:26

關於HP,我都以 ...

小女剛滿8歲, 亦是小三, 屬細膽類, 看HP 1適合嗎? 會驚嗎?我暫時把HP套書收起來, 因為她剛滿7歲時,看HP 1的電影會驚.

醒目開學勳章

Rachelmummy2008 發表於 17-1-5 07:26

你仔閱讀程度應該在我囡之上,或許是我要請教一下,有沒有一套detective story介紹下 ...
無話邊個響邊個之上喎,總之有好書就大家分享吓。

阿仔好少睇detective stories, 係細個嗰陣睇過幾本enid blyton嘅secret seven, famous five同埋 find-outers collection。我見有網友推介過the 39 clues(好多作者) 同 john grisham 嘅 theodore boone,應該都值得一睇。再唔係睇返啲classic啲嘅sherlock holmes 同 Arsene lupin或者agatha christie嘅書又得。

醒目開學勳章

sarahdad 發表於 17-1-5 09:30
小女剛滿8歲, 亦是小三, 屬細膽類, 看HP 1適合嗎? 會驚嗎?我暫時把HP套書收起來, 因為她剛滿7歲時,看HP 1 ...
驚唔驚應該同年齡無關,有時越大越細膽
我覺得頭3本HP應該唔太驚嚇,因為無人死(除咗book 2嘅mourning myrtle啦,不過過程一啲都唔explicit,佢亦死咗都唔多覺),反而電影嘅氣氛仲跪異啲。

sarahdad  Thanks.  發表於 17-1-5 12:10

bobbob 發表於 17-1-5 11:52
無話邊個響邊個之上喎,總之有好書就大家分享吓。

阿仔好少睇detective stories, 係細個嗰陣睇過 ...
簡單D的detective類  A to Z mysteries,還有同一位作者的 calendar mysteries.
39 clues 好好睇,阿女一直有追

bobbob  唔記得咗睇過A to Z mysteries,仔都話好睇  發表於 17-1-5 12:54

bobbob 發表於 17-1-4 23:10
仲有無其他介紹?最好係另一啲類型嘅書:wah ...
不如試一試  Treasury of Greek/Norse /Egyptian Mythology , DK 出版,一套書。圖文並茂,有英文,亦有中文版。之前天地圖書見到。大女睇完一本先肯離開。

醒目開學勳章

b3410 發表於 17-1-5 12:41
不如試一試  Treasury of Greek/Norse /Egyptian Mythology , DK 出版,一套書。圖文並茂,有英文,亦有中 ...
呢套書幾搶眼,當初睇到中文版諗住引個仔睇,點知佢話睇唔明啲中文譯音,結果都係睇番英文版。

多謝你。
已立即到書局看,但一套套包住晒,下次與女兒去選。

我囡是對背景音樂很敏感,選劇集要留意音樂,多數要陪佢睇。
‹ 上一主題|下一主題