用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢 ...
樓主: ABC-DAD
go

閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢  

YT 打“香港釣魚”, 好多嘢睇

bobbob 發表於 16-12-30 12:24
爭好遠,基本上個situation係啱啱調轉。matrix嘅concept反而同嚟緊齣電影攻殼機動隊 ghost in the shell 好 ...
我只睇左一集... 唔好劇透...

bobbob  i'm sorry  發表於 16-12-30 12:33
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-12-30 12:31
我只睇左一集... 唔好劇透...

我覺得比Matrix 好睇好多,睇最後嗰集,我第一下諗起「圍城」。

LSKLTK 發表於 16-12-30 12:39
我覺得比Matrix 好睇好多,睇最後嗰集,我第一下諗起「圍城」。
我應該睇晒十集之前唔再上EK
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

ABC-DAD 發表於 16-12-30 12:21
同小朋友釣魚,岸邊、碼頭、石壆位會安全啲,安全同照顧係有啲負擔。魚又確係少左…不過一家人,趁好天氣, ...

其實出去望下個海,已經好舒服,個過程都係好好的體驗,我哋通常釣到嘅魚,都會成桶放返落海,不過小朋友多少要有些成功感,才容易有動力去保持輕趣! 佢自己釣唔到,最少都要見到我哋釣到,問題係,有時顧得個仔,顧唔得條魚絲,連我哋都容易比條魚仔走咗,相信都要再多些時間大家才能唔再論論盡盡

wan_sosin 發表於 16-12-30 14:06
其實出去望下個海,已經好舒服,個過程都係好好的體驗,我哋通常釣到嘅魚,都會成桶放返落海,不過小朋友 ...
戥你開心

wan_sosin  Thanks!  發表於 16-12-30 20:57

ABC-DAD 發表於 16-12-30 08:48
一月尾就是農曆年,趁呢個週末,諗下有咩閱讀及閱讀以外嘅嘢先… ...

我仔讀緊小三,今日佢自己已開始計劃農曆年假大計,同我講其中一日要去科學館

ABC-DAD  好好玩架,假期入場可能多人啲  發表於 16-12-30 22:16

回覆 wan_sosin 的帖子

起碼佢肯去博物館,而唔係話日日去主題樂園玩。增廣見聞,往後可能有機會 project 同 功課都需要呢 d 知識。

https://zh.wikipedia.org/wiki/香港博物館列表
呢個網址列曬香港博物館、地址、同入場費。

wan_sosin  Thanks! 呀仔唔多會諗起要去主題公園  發表於 16-12-30 21:44

jumphigh 發表於 16-12-29 00:16
其實孩子在自行使用電腦找尋資料、網上學習或創作時,他們自然會明白及懂得檔案分類,我估這些學校亦未必 ...

我仔小三,喜歡網上學習,學校用的同屋企用的Windows版本唔同,但操作上也沒有問題。只要喜歡,真係好易學,我那個年代,學校未有電腦課,我都是自己學來的。
學校的常識科,也慢慢多了搜集資料的功課,也十分鼓勵學生上網找資料,講就好似好多機會用電腦,實質平均每日應該唔超過半小時,並非日日會用。

今晚飯後,同個女(16歲)行城門河散步,傾下閒偈,難得的機會,2017第一日佢又飞返去繼續yr10嘅學校生活lu。細路大得好快…

回覆 ABC-DAD 的帖子

我 2 號飛,阿爸每個星期六同日都要成家去飲茶行街,佢雖然冇講咩,但係我知道佢好唔捨得我,仲嚴重過阿媽
有得一起 Family Day 就好好珍惜,父母都應該趁小學仲未算多考試同功課好帶小朋友一起出街,遲 d 中學又忙又有自己一班 friend,想「約」佢地就難好多啦!

當兩個都唔係身邊,真係要 [約] 架…當仔女大左,阿爸有好多野想知,有好多野想問,真係要 [預約]哩……

今日竟然有個仔跟我行山…

我一向鼓吹要給小朋友多點自由時間。

為女兒選擇了一間強調功課少,壓力低的直資小學。女兒每天放學至晚飯時大概有三小時的自由時間,可以看電視、玩玩具、繪畫等等。

初來EK時,不少家長都說,我可以讓女兒那麼多自由時間,主要原因是女兒的學校要求低。但到中學,女兒入讀一間沒有甚麼特別理念的主流中學,功課多了一點,我還是可以讓她有大量時間玩樂、休息。

記得女兒中六考mock exam時,女兒每天都花大量時間玩樂,溫書的時間少得多。就算在附近的自修室讀書,也是玩手機多,看書少。太太對此甚感焦急,但我卻認為女兒的態度合理。我們不是要求一個兒狀元孩子,只是希望膝下是一個一輩子快樂的女兒,她可以選擇適合自已的生活方式。對女兒的溫習態度,我是讚賞的。

後來Mock exam出了來,女兒的成績又有明顯的進步。

到今天,大學三年班的聖誕了,她幾乎天天都約朋友玩樂。回想當年,自已還不是如此?

但願香港的家長明白一點:孩子的成績很難強求,孩子需要大量recreation去recreate自已。缺乏recreation時間,短期成績可能很好,但長期不利。退一步講,就算被你催谷得好成績,用十幾年痛苦的代價去交換,值得嗎?

manmanchubb  現今,sorry 打錯字  發表於 17-1-5 23:58
manmanchubb  有道理,何況電今社會,成功不是跟成績掛鉤  發表於 17-1-5 23:57
hippoo    發表於 17-1-2 23:51
Bobo1210  最緊要囡囡開心  發表於 17-1-1 15:40

到底,大量兒時玩樂時間,可以做什麼?做了什麼?

歡迎各位分享閱及閱讀以外的親身體驗

瓜與豆的取捨,也有當中雅趣

2017 開心過,一齊做個快快樂樂的家長。

家長快樂,小朋友便快樂

Yanamami  呢句宝珠姐講过~  發表於 17-1-2 09:03

〖小朋友快樂,家長更快樂〗

快樂,就是心裏面…互相善待…莫忘初衷。

仔的玩樂時間多數是Lego,他收集了很多地鐵站指南和商場的立體floor plan,我也買了一些供兒童看的建築繪本給他,他自己設計了各類鐵路和建築,並研究用Lego實現出來

回覆 LeeCC 的帖子

相得益彰,現今的Lego 玩具,好與時並進,慢慢發展出一種有教育內涵的創(意)文化…
有兩三年(學齡前) ,自己頗為鐘情木制組合玩具,泥膠,傳統類型嘅lego…不過在升小學階段已後,小朋友一步過渡到棋類、運動等等…兒時玩具亦找到新主人了