用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢 ...
樓主: ABC-DAD
go

閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢  

1998Ruby1998 發表於 16-12-27 14:15
閱讀未必另成績彪炳,但係一定唔會差得去邊,睇書能知天下事。我成績都唔係頭幾名,但係我嘅知識一定唔會俾 ...
咁可以分享下電影同音樂,同埋外國生活,預先多謝你先,好好享受大學生活

1998Ruby1998  我都多謝你支持,新年快樂,一定會多d分享  發表於 16-12-28 11:45

MASAYA 發表於 16-12-28 11:28
啱啱兩日去左露營,今年去左四次,今次最好玩,有老有嫩推薦去深涌

講返學習,好多時見人話大量閱讀,但作 ...
好地方,深涌係咪榕樹澳入啲嗰度?
露營生活,好正,我地細個都有去行山露營。

映左相,寫下週記,好正。多多分享,有見到野生動物嗎?

1998Ruby1998 發表於 16-12-27 14:15
閱讀未必另成績彪炳,但係一定唔會差得去邊,睇書能知天下事。我成績都唔係頭幾名,但係我嘅知識一定唔會俾 ...

看電影的喜好頗相同。

不知道是否從小到大看得書太多,每當看到一些美景或者觸動心靈的情景,腦袋裏總會浮現很多文字和畫面,自覺可笑。

因此,我理科很差,現在和孩子再次學習,再次成長,發覺自己對理科又多了些興趣,真的要謝謝他們。畢業後一直被工作所淹沒,直至有了孩子頓悟知識或者學識是要沉殿、要有趣(沒有「即食」),方可終身學習、終身受用。

torunpoland  歲有其物,物有其容;情以物遷,辭以情發。  發表於 16-12-29 13:26

ABC-DAD 發表於 16-12-28 12:15
好地方,深涌係咪榕樹澳入啲嗰度?
露營生活,好正,我地細個都有去行山露營。
榕樹澳行過去個幾鐘,但深涌有碼頭,搭船去到十分鐘內行到,深涌冇野生動物,塔門、西貢灣仔就有牛,深涌因為冇牛,所以d草好茂盛,睏落去好舒服,但夏天可能多蚊
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

ABC-DAD 發表於 16-12-27 15:57
聽外語歌一定係讀書時期不可或缺啦,中外如是

感恩父母教我,一生受用。

另外,我中學鍾意聽英文Golden Classic, 諗返當時與同學有啲脫節。哈!

回覆 LSKLTK 的帖子

我理科都好差(除左化學之外),每次睇電影/劇集都好有衝動去將佢地變成本書(對上一次睇城寨英雄同 Fantastic Beasts 個心癢癢,好想寫但係奈何中文未夠班,武打劇集好難寫),又或者行街旅遊見到靚景/靚野,都會想寫低,變成一個故事。
可能我大學畢業出來工作都會發現自己其實對理科好有興趣

回覆樓主:

把閱讀催化成谷成績的一種方法,是功還是過? 成績變成是成功教養子女的指標?
係小學雜談能夠傾下成績以外的小朋友生活,實在難得! 謝謝樓主發這個帖!

MASAYA 發表於 16-12-28 11:28
啱啱兩日去左露營,今年去左四次,今次最好玩,有老有嫩推薦去深涌

講返學習,好多時見人話大量閱讀,但作 ...
plan 左幾年我都去唔成,今年要的起心肝

回覆 MASAYA 的帖子

我一直想同仔去露營。但佢怕蛇蟲鼠蟻,一直不肯去,佢仲 話有牀唔訓,走去訓地下
想請教,你點引導小朋友跟你一起去露營?

babywoman 發表於 16-12-28 14:07
回覆 MASAYA 的帖子

我一直想同仔去露營。但佢怕蛇蟲鼠蟻,一直不肯去,佢仲 話有牀唔訓,走去訓地下:igiv ...
可能我地生活一直唔太現代化,所以冇乜阻力,我屋企冷氣都冇裝,電視少開,電話平板冇得玩,平日娛樂都係睇下書玩下公園玩下玩具,同我地細個差唔多
Learning to Read, Reading to Learn.

講閱讀哩,有件舊事幾得意,關於默書,温默書,朋友成日話小朋友無記性,另一個friend 就叫佢去睇「倚天屠龍記」,學下張三丰教清風(張無忌所扮)學太極嘅態度,自然無咁激氣

torunpoland  即無忌已經了然於胸,不拘師公教導.  發表於 16-12-29 13:29
torunpoland  張無忌話: 我咩都唔記得喇!  發表於 16-12-29 13:28

jumphigh 發表於 16-12-28 14:31
孩子還很细?電腦知識其實也重要啊
初小同幼稚園,電腦知識重要,但睇階段,我唔會為快人一步提前起步

MASAYA 發表於 16-12-28 13:06
榕樹澳行過去個幾鐘,但深涌有碼頭,搭船去到十分鐘內行到,深涌冇野生動物,塔門、西貢灣仔就有牛,深涌因 ...
東龍島都好玩架,有古蹟呀、炮台呀咁,但係有大蜈蚣…小心,營門要拉好拉錬

Yanamami  捉去浸酒~  發表於 17-1-2 08:46
MASAYA    發表於 16-12-28 18:11

jumphigh 發表於 16-12-28 14:31
孩子還很细?電腦知識其實也重要啊

適當用電腦也有其好處,今日同仔傾開最近有6歲小朋友染上甲型流感及拼發腦炎件事,談及什麼叫拼發症,於是上網找關於解釋拼發症的文章,我仔也發現原來簡單一個病都可以令病情咁嚴重,我仔幾年都無乜睇過醫生,真係體會唔到疾病的嚴重性。上次常識測驗考情景題,關於睇醫生,佢真係無乜睇醫生經驗所以答錯!

回覆 ABC-DAD 的帖子

東龍島我最記得就係去大草地前個間士多 唔知係咪行完後中午肚餓, 所以個餐蛋麵覺得特別好食

ABC-DAD  假日士多,懷念李生李太  發表於 16-12-28 18:39

回覆 jumphigh 的帖子

現在小學生學用電腦,除應用軟件外,會認真對待檔案分類嗎?

jumphigh 發表於 16-12-28 18:27
其實運用電腦本身已是學問,另正如wan_sosin所講,網上可以提供各種知識给孩子自学。自學不是要什麼同人鬥 ...
我同意電腦知識重要,但認為初小冇必要係學校以外再增加電腦學習,我重視自理自律自學,自學唔只有電腦先做到,日常生活遇到困難,嘗試、思考、解決都係自學既一種,呢代學生既知識量好豐富,但運用知識既能力好似冇乜點教

那些年少不更事,除了閲讀愛情小説,就算是金大俠的武俠小說也只挑情情塔塔的來看,加埋看報章雜誌的愛情信箱,滿腦子是愛情幻想。因此除閱讀外,做得最多便是發白日夢。所以如今做了人阿媽,又要求孩子踏實苦幹,想來都有些精神分裂呢!