用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢 ...
go

閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢  

新年快樂。

那些年…享受閱讀,如今…更愛閱讀和閱讀以外的東西。

煙花倒數未到,已重看兩movies

EK呢輪好熱鬧,只要唔鬧交,好事!

千篇一律,生活難言趣味,與眾同樂,好過孤芳自賞。

看電影,也能提高對閱讀的趣味。

小學雜談,可以談論把生活、學業、消閒、運動等等…跟閱讀連上關係嗎?
EK會員能樂意把自身經驗分享,不論優劣而無須介意其他人比較成績高低嗎?

LSKLTK    發表於 16-12-27 14:07

ABC-DAD 發表於 16-12-27 05:35
小學雜談,可以談論把生活、學業、消閒、運動等等…跟閱讀連上關係嗎?
EK會員能樂意把自身經驗分享,不論 ...

其實其所謂分享暗裏也很功利。

我從四五歲開始閲讀,在十萬個為什麼及歷史書中長大,至今仍愛閲讀,成績卻從未見突出,但仍然享受閲讀,亦從未想過top幾%。因為我父母只教我閲讀和做人,而不是將閲讀和成績掛鈎,他們相信書中自有另一番天地,生命影響生命,不是只在眼前。在有兒女後,方知「有用」,懂得教他們如何欣賞、閲讀和分享書內精彩之處,並沒作他想。

現今世界已很功利,一片混沌。「人海」可能只是井底那片,放下自己,放眼世界,方見遼闊,不過也要打開心眼才有用。

ABC-DAD  ,能一直承傳給下一代,有福氣哩!  發表於 16-12-28 12:23

閱讀未必另成績彪炳,但係一定唔會差得去邊,睇書能知天下事。我成績都唔係頭幾名,但係我嘅知識一定唔會俾人少。(啲知識有冇用就另話啦,睇你點睇)
除左書,我都鍾意睇歐美影視同聽英美音樂,有時候聽歌都可以增進知識(當然唔係依家果啲無厘頭愛情歌)

ABC-DAD  你係咪中英文都5**哩!有時間寫下Bermingham吖,廿幾年前到過,印象依稀係好多人失業,街邊好多露宿者。   發表於 16-12-27 16:59

醒目開學勳章

其實各施各法,鐘意閱讀就閱讀,鐘意做練習就做練習
反而最怕口是心非果類人。

記得中學階段,經常走數學堂,去圖書館睇外國雜誌,到現今仍很回味

LSKLTK 發表於 16-12-27 14:00

我從四五歲開始閲讀,在十萬個為什麼及歷史書中長大,至今仍愛閲讀,成績 ...
聽外語歌一定係讀書時期不可或缺啦,中外如是

好開心咁快有朋友回應,,希望越來越多故事,集成一個閱讀及閱(讀)以外嘅[聚思盆]。

LSKLTK 發表於 16-12-27 14:00

我從四五歲開始閲讀,在十萬個為什麼及歷史書中長大,至今仍愛閲讀,成績 ...

好同意,縱使我同意閱讀的重要,但見到某些「功利」的分享,把閱讀效能化,及把閱讀與成績掛勾,其實覺得很反感。閱讀之樂趣,又豈是打拼成全港top x % 所能比擬的呢?

回覆樓主:

樂見樓主開這個post, reading is for fun, 就是咁簡單,我以前仲聽歌學英文,真係學到好多生字

回覆 poonseelai 的帖子

試試去YT揾下有字幕嘅歌呢兩日聽住過2016都好,本身YT有字幕功能選擇。
再諗下來年有咩主題,希每個月有唔一樣,最少一個主題啦

lambeanmama 發表於 16-12-27 19:36
好同意,縱使我同意閱讀的重要,但見到某些「功利」的分享,把閱讀效能化,及把閱讀與成績掛勾,其實覺得 ...

就是喇! for fun!

乜興趣、玩樂都拉去學術成績,只係另一種怪獸。替小朋友可憐。

https://youtu.be/lARKNuNhENQ

Windflowers

thousandtwinkle    發表於 17-7-22 11:45

四、五年級生的懷念英文老歌:http://www.youtube.com/watch?v=T ... kFQ4YkAbfPYBOp-FHOQ

https://youtu.be/JzW4m1iMsaQ

啱啱兩日去左露營,今年去左四次,今次最好玩,有老有嫩推薦去深涌

講返學習,好多時見人話大量閱讀,但作文唔見成績,我相信同自身經歷有關,大家都大量閱讀,人生體驗唔同,寫出黎既野就好唔同。廿幾年單身既人寫愛情小說,我諗最成功只會係寫單戀、暗戀,睇過幾多愛情故事都好,要寫相戀都係難事。人生長期順境,要寫逆境奮鬥亦難。長期只同學業作戰,周記可以寫乜?做功課練習補習溫習?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.