用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢 ...
樓主: ABC-DAD
go

閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢   [複製鏈接]

幾乎唔記得仔問過“鋼鋸嶺”好唔好睇,一於返工前睇

Mel Gibson 導演,二次大戰在沖繩的一場真人真事。

wan_sosin 發表於 17-1-5 12:37
小一一入學已交報告了,老師係唔明架,以為一定可以教得到!不過小一個班主任就幾好,佢都算明白,亦愛護學 ...
多年前在兩個細嘅小學做義工,遇過兩、三ADHD同學仔,明白個中難處,更清楚有關顧跟無嘅,係有可以存在極大反差。有時間可以傾下…

LSKLTK  我遇過,不過家長唔承認/面對,害咗小朋友~~唉  發表於 17-1-5 16:14

ABC-DAD 發表於 17-1-5 14:09
多年前在兩個細嘅小學做義工,遇過兩、三ADHD同學仔,明白個中難處,更清楚有關顧跟無嘅,係有可以存在極大 ...

這類小朋友不單只要關顧,是要訓練! 無錯!一定程度的訓練,是可以改善。
以一百人來計,佢哋係最活躍嗰5個,經過訓練,可能其中有些做到90左右嗰幾個的程度,但其實一般學校要求那個程度?94嗰個接唔接受?我相信80都未必接受!
我好樂意傾SEN學生的問題

wan_sosin 發表於 17-1-5 14:29
這類小朋友不單只要關顧,是要訓練! 無錯!一定程度的訓練,是可以改善。
以一百人來計,佢哋係最活躍嗰5個 ...
那就請為SEN 同學及家長發下聲,範圍都好廣。

wan_sosin 發表於 17-1-5 14:29
以一百人來計,佢哋係最活躍嗰5個 ...
訓練嘅方向會指向那方面?

lambeanmama 發表於 16-12-27 19:36
好同意,縱使我同意閱讀的重要,但見到某些「功利」的分享,把閱讀效能化,及把閱讀與成績掛勾,其實覺得 ...

top幾可能係某人吸引眼球用字。

今時今日閱讀一點功利都無也難,譬如,細路多睇太快,我都有懷疑係咪真睇
或者將來有無能力講故事。

暫時希望細路睇書雜d, 廣d...

ABC-DAD 發表於 17-1-5 17:41
訓練嘅方向會指向那方面?

如果就ADHD,基本最需要學守規則和控制自己,所謂行為治療。
例如安坐訓練,排隊,先舉手後說話,同人相處要停一停諗一諗等等。。。
還有控制自己情緒,這是家長也要學習的,例如腹式呼吸,用來冷靜自己!
其實這些一般小朋友都要學,但ADHD學生就更加要加強好多來訓練。
我從呀仔兩歲幾開始,至差不多整個幼稚園階段,每日同呀仔做安坐訓練,到上了小學,最少唔會無原無故離開座位,但我唔肯定如果當初無咁樣做,會否差過現時。
其實生活上還有大大小小要教,就是教呀仔做野輕手小小,都教到今時今日,佢做乜野都用盡洪荒之力!所以整爛唔少東西,佢想叫人,拍一下對方,變成打人!其實唔識用力呢點可以去做職業治療,但治療得幾多呀!最後都係要自己教。

wan_sosin 發表於 17-1-5 19:47
如果就ADHD,基本最需要學守規則和控制自己,所謂行為治療。
例如安坐訓練,排隊,先舉手後說話,同人相處要 ...

即係認識自己身體能力及掌握情緒,要做呼吸訓練,學習下口琴唔知有無幫助

wan_sosin 發表於 17-1-5 19:47
例如安坐訓練,排隊,先舉手後說話,同人相處要 ...

呀女小學學業無問題,但經常被老師投訴出位,不舉手發問等等,老師家長教極唔聽,小一到小四改善不了。以現在標準,多數定性為ADHD,要食藥。我把她轉了一間行為容忍度大的學校,過多三兩年,乜都唔使做,「不藥而癒」。

shadeslayer 發表於 17-1-5 20:48

呀女小學學業無問題,但經常被老師投訴出位,不舉手發問 ...

行為問題,如果只出現在一個環境,例如在學校,並不能構成一個病症,要最少兩個環境都同時出現,如果單只係學校唔守規矩,或只在學校先乖,返到屋企做大王,都唔算係!
我小朋友幾時都係一個樣!有時失控起上嚟命都唔要咁樣癲法!有乜可能唔去關注,幼稚園同小學都反映過擔心佢安全問題,怕佢有一日會出事!佢哋擔心係當然嘅事,因為佢哋好大責任去睇住個小朋友!我哋做父母就更大責任!佢細個試過話想跳落街試下個感覺似唔似識飛,父母聽完會唔會覺得無乜野呢?

ABC-DAD  打錯左,"服葯  發表於 17-1-5 22:09
ABC-DAD  佢地對某方面嘅統合能力有障礙,但兩個識得嘅上到中學有明改善,但有維持報約   發表於 17-1-5 22:08

ABC-DAD 發表於 17-1-5 20:33
即係認識自己身體能力及掌握情緒,要做呼吸訓練,學習下口琴唔知有無幫助 ...

腹式呼吸同吹口琴唔同喎!不過玩下樂器都係情緒放鬆的一種方法。
我都會入EK特殊教育嗰邊,同其他家長交流下,嗰度曾經都有前輩比咗好好嘅意見給我。FB亦有加入SEN群組,家長們在於精神上的支持也很需要!

ABC-DAD  口琴有正規指導,不難上手,對呼吸求訓練有一定要求,但呼吸方法相對其他吹管樂來得自然   發表於 17-1-5 21:44

回覆 wan_sosin 的帖子

有支援相對條路行得崎嶇亦會較易堅持行,向友人借力﹐可減輕心力交瘁的感覺。
從前有上腦健操講座,遇過ADHD小朋友的家長,有效調節呼吸能令小朋友放鬆,事情比較好處理。

房間放低音量的MEDITATION 的音樂作背景音樂也會有效果嗎?

可以有家庭以外的社交發展,對全家都好重要:當年在小學階段,出於缺乏認識,有SEN的小族群常會面對頗多異樣的目光哩!

http://www.medicaldaily.com/search/site/ADHD

wan_sosin  Thanks!  發表於 17-1-5 23:01

HOW TO TEACH ADHD CHILDREN

ABC-DAD 發表於 17-1-5 21:40

有支援相對條路行得崎嶇亦會較易堅持行,向友人借力﹐可減輕心力交瘁的感覺。

音樂對我仔幫助並不太明顯,我自己細個都有玩過口琴,我仔都亂吹過下,但佢超無耐性!

ADHD都會因唔同性格表現唔同,我個仔樂天開心,只是太容易興奮雀躍,經常唔知道自己玩過咗火,你同佢認真時,佢仍然嘻嘻哈哈!什麼都可以玩一大餐,玩當然是一件好事,但玩到收唔到科,有時都會有麻煩!

https://www.ixl.com/promo?partne ... kq9ECFcwGKgodP_MCcg
學習網

靜靜入去睇下,做下,不用回應,希望有用

KG to yr11 都有

wan_sosin 發表於 17-1-5 21:12
行為問題,如果只出現在一個環境,例如在學校,並不能構成一個病症,要最少兩個環境都同時出現,如果單只 ...

我仔無需食藥!我就是他那服藥!
我大事小事慢慢訓練佢!講其中一樣是推門,以往佢大大力抨一聲推開度門,如果另一面有人就不好了,我要佢即時退後,用適當力度重復推度門三,五次,記住個力度,所以話係訓練!

我仔專注力不太差,佢主要是活躍同衝動,也是不用食藥的一個原因,而且佢點樣貪玩都好,仍然在有適當指令下會聽從.呢樣都係要從好細個做起,因為呢代小朋友,就算唔係ADHD,都未必叫得聽.
我好嚴厲,佢幼兒階段,我要佢聽到我叫佢,自己行到我面前.
出去玩,我怕佢搞出事,尤其怕整親其他小朋友,我同佢約法三章,我一叫佢,佢就必須停下來,過份行為我會比警告,三次警告後即走,無得再玩.
所以有人話我軍訓,不過我唔介意,我教佢會比人話軍訓,我唔教,更會比人話我放縱個仔,由得佢唔教,老師無乜見過我教佢,亦唔認識我,都會估我無教仔!但如果我唔教,相信問題更大!
其實呀仔已少了很多危險行為,玩嘅時間都會睇住細個些少嘅小朋友,已進步了不少,不過仍是爛玩停不下來.在ADHD小朋友之中,佢已算好的一個,所以而家佢係踩界!

學校都唔差得晒,雖然會誤會我唔教,但老師知道呀仔鍾意做野,又做得野(佢埶行功能唔差),所以經常安排任務比佢,等佢多做事,少搞事!

慢慢來,多去大自然環境走走,可放鬆下,減低焦慮,佢長大就懂表達感謝父母付出耐心時間同愛。

目前,你掌握到步伐,戥你高興

二月或者講下(初/高)小學生數學課外活動/工具書/玩玩咩玩具吖,有心得嘅朋友俾下意見。
‹ 上一主題|下一主題