用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢 ...
樓主: ABC-DAD
go

閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 18-12-26 14:32

No, like KCIS.They are at the lower end of the sch ...

Even PLKCKY school fees are similar to KCIS.  

Do we all believe keep pouring in more money blindly is going to solve our education problems?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 18-12-26 14:44
so has anything been done?  or bcos they didnt know what to do so nothing has been done?

I hate the EDB for keep pumping in money without even thinking.   Because they really want to win political scores, not for the betterment of children of HK.

I hate educators who keep asking for more money without even thinking. Because they want to enrich themselves, not for the betterment of children of HK.

I hate from top to bottom those who are responsible for this atrocity.

那天在電競學院課室,一整排電腦放在眼前,即使是曾獲十大傑青及青年工業家獎的高鼎國,都按捺不住,雙目只停留在電腦螢幕上。至於他兩位兒子,大J(12歲)和細J(9歲),任誰呼喚,也沒有回應。有一刻能把他們拉回現實,是記者問了一條問題:「打機有冇影響學業?」他們「回神」一秒,斬釘截鐵地說:「冇。」小朋友一投進電腦遊戲的虛擬世界,像被催眠一樣。

高鼎國從不阻止兒子打機,更認為在應變能力、時間管理、勝負得失等個人素質與觀念的層面上,遊戲比書本是更好的老師。而大J與細J還不知,他父親讀大學期間,曾為發展遊戲平台而休學兩年,「打機同做生意一樣,有輸有贏,讀故事書都未必做得到。執生、應變能力,你唔需要點樣教,佢哋自己會揾方法點樣去玩。」

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... _campaign=community

無論何種運動與工作,能專心致意, 心無旁鶩,相互間,自然心領神會。

MrBeast 發表於 18-12-28 13:00
那天在電競學院課室,一整排電腦放在眼前,即使是曾獲十大傑青及青年工業家獎的高鼎國,都按捺不住,雙目只 ...

有幾多個細路打機真係唔影響學業?
「執生」「應變」又唔一定打機先學到,以前無遊戲機D人就唔識執生,應變?
我並非絕對地反對打機,我後生時都打機,仲要打爆機,試過贏埋男仔,不過而家真的已無興趣。
我仔都打過半年「傳說對決」,佢這類ADHD底,完全失控,簡直忘我,定咩規則都無用,必須收返,之後佢跳返出來回望,都發覺有問題,佢而家都唔敢再玩,但始終小朋友,我都會比佢好有限度地玩「低能」D嘅遊戲。

wan_sosin 發表於 18-12-30 23:04
「執生」「應變」又唔一定打機先學到,以前無遊戲機D人就唔識執生,應 ...

黃澤林成功的背後,亦離不開家人的支持。令人有些驚訝的是,黃澤林是出身於教育之家——母親是教師、父親黃悅明博士則是將軍澳仁愛堂田家炳小學校長。問及為何支持黃澤林打網球、甚至計劃他讀完中學後就成為職業選手,黃校長說:「人生有好多路徑可以走,只希望他能盡其可能、發揮天份。」

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/276075/14%E6%AD%B2%E7%B6%B2%E7%90%83%E5%B0%8F%E5%AD%90%E6%88%90%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E5%86%A0%E8%BB%8D-%E7%9B%AE%E6%A8%99%E6%88%B0%E6%9D%B1%E4%BA%AC%E5%A5%A7%E9%81%8B-%E6%A0%A1%E9%95%B7%E7%88%B8%E7%88%B8-%E6%9B%B8%E4%BB%A5%E5%BE%8C%E5%86%8D%E8%AE%80?utm_medium=Social&utm_source=fbpost_link&utm_campaign=mama

wan_sosin 發表於 18-12-30 23:04
「執生」「應變」又唔一定打機先學到,以前無遊戲機D人就唔識執生,應 ...

影響,yes n no, depends on how u look at it.  我覺得唔可以12年所有時間讀書,點都要減壓,視乎時間管理、打機定做其他野

MrBeast 發表於 18-12-30 23:51
影響,yes n no, depends on how u look at it.  我覺得唔可以12年所有時間讀書,點都要減壓,視乎時間管 ...

減壓係要嘅,但真係減壓囉,並非變成瞓身同失去自己。咁就唔係減壓咁簡單,係被主宰。
任何野過於沉迷都係唔太好。
我有個朋友佢女幼稚園已好食得,比同齡大隻,返全日幼稚園在學校食飯,是唯一要添飯嘅小朋友,佢媽都有點擔心,我話,咁控制一下囉,我朋友答我,食飯又唔係唔健康,所以又覺得應該由佢食。我心諗,飯係健康就可以餐餐食幾碗飯?食幾多都無問題?

MrBeast 發表於 18-12-30 23:45
黃澤林成功的背後,亦離不開家人的支持。令人有些驚訝的是,黃澤林是出身於教育之家——母親是教師、父親 ...

清楚自己目標同方向,有計劃地去發展自己理想,是好事!
讀書是人生計劃的一部份,有好嘅計劃又知追求甚麼,都係要好有智慧。

wan_sosin 發表於 18-12-31 00:26
清楚自己目標同方向,有計比著我,都會好劃地去發展自己理想,是好事!
讀書是人生計劃的一部份,有好嘅計劃又知追求甚麼 ...
比著比都會好難決擇,難得父母support, no regret.

wan_sosin 發表於 18-12-31 00:19
減壓係要嘅,但真係減壓囉,並非變成瞓身同失去自己。咁就唔係減壓咁簡單,係被主宰。
任何野過於沉迷都係 ...
我小朋友自控都ok, 呢d野一定要自小培養

MrBeast 發表於 18-12-31 07:14
我小朋友自控都ok, 呢d野一定要自小培養

咁你都教得好好

我仔唔太得,不過如果用人力培養得到如平均嘅小朋友,就唔叫ADHD.
評估其中一部份,是要確定小朋友是得到家長,學校在一定的教導下,小朋友仍然未能達到理想情況。所以除非非常明顯和嚴重,否則必須入學一段時間,經過學校老師教導,仍未能改善才作進一步確認。
家長也是評估對象,CP都會細心查問家庭教養方式,要家長上堂學習有關課程,再了解情況,再要經過精神科10次模擬課堂的觀察。

wan_sosin 發表於 18-12-31 08:08
咁你都教得好好  

我仔唔太得,不過如果用人力培養得到如平均嘅小朋友,就唔叫ADHD.
一半天生一半後天,有朋友都評為adhd, 不過同時cp 亦有指出一些管教上的問題。我小朋友的缺點是考慮太多make唔到decision, 所以都是家家有本難念的經

2019 All the best All is well

又大一歲,祝各位小朋友身體健康,大人喜樂平安

來一點過年氣氛

日本的...
華人的

回覆樓主:

介紹2套韓劇

《阿爾罕布拉宮的回憶》以新鮮的AR遊戲做引點。

Sky Castle: 此劇講述韓國上流社會的“ SkyCastle”中,一群欲扶助丈夫事業和培育子女成為二代貴族的貴婦故事。

兩套都反映了呢個年代的問題。

S-Kwok 發表於 19-1-4 15:18
介紹2套韓劇

《阿爾罕布拉宮的回憶》以新鮮的AR遊戲做引點。
thx, on my to watch list.

有時間,想傾下學習書法的好處,當然焦點係對小學生成長同學業方面。

掌握書寫方法後的「寫」作趣味,同重覆「抄」寫要分開去睇。

capricornbb    發表於 19-1-7 16:48
‹ 上一主題|下一主題