用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢 ...
樓主: ABC-DAD
go

閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 18-10-14 18:38
借了網友推介的鏡花緣做煲墊,看到:勞民永壽,智佳短年。 so true

鏡花緣我有睇, 莫非係我介紹
有啲故事幾得意,有啲有寓意,不過,有更佳選擇可選其他

最近都唔知睇咩好,有咩好介紹

S-Kwok 發表於 18-10-14 22:05
鏡花緣我有睇, 莫非係我介紹  
有啲故事幾得意,有啲有寓意,不過,有更佳選擇可選其他 :quiet ...
應該係。現都是試緊之前你們推介的,另外放左本圍斯里,都是做paper weight

MrBeast 發表於 18-10-14 22:17
應該係。現都是試緊之前你們推介的,另外放左本圍斯里,都是做paper weight

哈哈!
我諗鏡花緣同衛司理較適合高小至初中睇。
我讀中學時都有睇衛司理,嗰時覺得好好睇,早排喺書局打書釘,睇返藍血人,已經覺得故事唔吸引,寫作手法亦已不合我口味。

MrBeast 發表於 18-10-14 22:17

唔介意睇關於死亡/法醫人類學嘅,可以睇“屍骨的餘音”。 依家我睇緊“最後的房子”

S-Kwok 發表於 18-10-14 23:02
哈哈!
我諗鏡花緣同衛司理較適合高小至初中睇。
我讀中學時都有睇衛司理,嗰時覺得好好睇,早排喺書局打 ...
早前看大隻佬套total recall 啱口味,應該圍司理ok,不過字太細粒所以有些抗拒,再大個d自然會好d。時代進步,good original story line 難求,不過小朋友要求唔會好似我們大人咁高的,趁佢地腦荀未生埋要睇哂dclassic,唔係好難搵書

及早教小朋友數學

2007年,一項研究整合了美國、加拿大及英國的學前兒童的數據,發現愈早學習數學愈能讓小朋友取得優勢。研究所得反映,最重要的是讓小朋友從小學習數字、排序及基礎數學概念。這不僅有助小朋友日後達成數學方面的成就,更有助提升閱讀能力。

S-Kwok 發表於 18-10-14 23:15
唔介意睇關於死亡/法醫人類學嘅,可以睇“屍骨的餘音”。 依家我睇緊“最後的房子”
...
thx n appreciate the suggestion.  以我們看劇的經驗,初小階段的小朋友較喜歡看正面開心成功故事,高小可以懸疑推理,小5-6死得人多都可以接受到
ps 同時唔好忽略non fiction

Lingfung813    發表於 18-10-16 13:00

支持全面禁止電子煙。

http://quitters.smokefree.hk/support/

英語字幕,法語傍白

海中另一猛將

ABC-DAD 發表於 18-10-18 13:35
英語字幕,法語傍白

海中另一猛將
https://youtu.be/20LYKnFryns

MrBeast 發表於 18-10-18 17:18
https://youtu.be/20LYKnFryns
海洋哺乳類又高等過魚類。
可以見到有智慧與力嘅分別。

ABC-DAD 發表於 18-10-18 17:53
海洋哺乳類又高等過魚類。
可以見到有智慧與力嘅分別。
另一fav animal of mine is husky,會向主人投訴,超搞笑

ABC-DAD    發表於 18-10-18 19:07

me 2

bbc bodyguard

https://www.hk01.com/即時娛樂/248279/bodyguard-權力遊戲-上位男星擔正-10年來最強英劇勁緊湊?utm_medium=Social&utm_source=fbpost_link&utm_campaign=mama

之前看過一小段,compared to hollywood, 還是差少少

竹可以做什麼?
估下

不同的閱讀理解能力,看完文章會接收到不一樣的訊息。

誰可以考慮不吃早餐

朋友推薦的歌,據了解是他坐的士時,司機推薦的。

https://youtu.be/z0n1U081UE8

以色列教育的驚人成就

20年10個諾貝爾獎 高科技研發媲美矽谷

該用什麼簡單的方式來認識以色列?「如果你只能從兩個地方來了解以色列,你會如何推薦?」《遠見》記者詢問以色列資深導遊朱摩。

「好問題!」他想了一想回答:「第一,要去耶路撒冷的大屠殺紀念館,你就會了解,為什麼我們要如此強悍?為什麼我們要奮力保家衛國?為什麼我們這麼不信任人?為什麼我們要這麼努力……。」

「第二,要去海法大學塔,從最高學府至高處往下看,瞭望以色列的土地,你會看到一大片光禿禿沙漠,沒有任何資源的以色列,如何將沙漠變良田?如何變成一座座高科技研發中心?你站在海法大學塔上,那裡也代表了一切,就是教育。」
https://www.gvm.com.tw/article.html?id=19269

以教育制度多元 學校各自發展

參考文
‹ 上一主題|下一主題