用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點樣先可以入到啲名校?
樓主: kenyuenkc
go

點樣先可以入到啲名校?   [複製鏈接]

一命二運三風水四積陰德五讀書

LL222    發表於 17-1-3 15:56
lingan    發表於 16-12-29 09:44
tsangnamnam    發表於 16-12-29 00:33

引用:一命二運三風水四積陰德五讀書

原帖由 MrBeast 於 16-12-28 發表
我大家姐兩個仔女由幼稚園開始到中學一路讀名校,聚會時感覺一家人都好自豪,以讀名校為榮!日日補習主科加多項課外活動,會考成績聽說有一個只有9分一個16分!然後花大把鈔票送去澳洲讀大學,現在打份工份糧唔夠使,還是要靠父母幫補!😬

moon.ng 發表於 16-12-28 21:02
我大家姐兩個仔女由幼稚園開始到中學一路讀名校,聚會時感覺一家人都好自豪,以讀名校為榮!日日補習主科加 ...

真正名校成績績衰極有個譜,成績唔好嘅,一係被勸退,一係要留班,好難想像會出B3、B4的成績。真係好懷疑你講嘅係咪公認嘅名校

MrBeast 發表於 16-12-28 20:43

讀書排第五咁後!?不過一同二真係好重要。

MrBeast  風水佬𠱓你十年八年   發表於 16-12-28 22:23

serinac 發表於 16-12-28 21:11
真正名校成績績衰極有個譜,成績唔好嘅,一係被勸退,一係要留班,好難想像會出B3、B4的成績。真係好懷疑 ...

其實名校生會考幾分至十零分,一d都唔出奇。

Binlojai  同意~  發表於 17-2-3 17:16
lingan  agree~  發表於 16-12-29 09:45

retriever 發表於 16-12-29 08:57

(emoji)咁真係要睇下大家對名校嘅定義喇!起碼我自己認為B1A/B會考成績,有track record 、有歷史嘅學校。我諗靠非學術特異功能考入名校學生的會考成績,又應唔應該代表該校的學術水平呢?

俾咪至少要識睇中英文書先得?

良好的生活習慣,讓小朋友多點玩樂活動,自小養成喜歡閱讀習慣。小朋友文質彬彬得嚟又充滿陽光氣息,自然人見人愛啦。

這樣,就算入唔到名校也終身受益。

dereklg  正念  發表於 16-12-29 14:00

引用:Quote:serinac+發表於+16-12-28+21:11+ 真

原帖由 retriever 於 16-12-29 發表

同意!
有d靠特異功能入名校嘅,佢地要為學校攞獎,成績根本唔重要,學校唔會特別去幫佢地,編埋一班特異功能組,攞唔到獎就慘。呢d 學生咪就係B3成績嘅名校生囉。

醒目開學勳章 王國長老

serinac 發表於 16-12-28 21:11
真正名校成績績衰極有個譜,成績唔好嘅,一係被勸退,一係要留班,好難想像會出B3、B4的成績。真係好懷疑 ...

真正名校衰極有個譜係家長一箱情願唸法

Binlojai    發表於 17-2-3 17:17
LL222    發表於 17-1-3 16:01

Charlotte_mom 發表於 16-12-29 10:01

真正名校衰極有個譜係家長一箱情願唸法

我講緊係中學噃,名校點都會係升中時西選過吖,又點會有會考9-16分呀?不過唔讀書、特異功能例外吓⋯⋯(emoji)

一句講哂:机会只係留俾有準備既人……点準備?各施各法(答完等於無答)~

serinac 發表於 16-12-29 10:09
我講緊係中學噃,名校點都會係升中時西選過吖,又點會有會考9-16分呀?不過唔讀書、特異功能例外吓⋯⋯(em ...

0-8都有添(emoji)

adriantai 發表於 16-12-29 10:43
0-8都有添(emoji)

邊間名校呀?或者你心 中「名校」嘅定義係乜?

我講緊係中學噃,名校點都會係升中時西選過吖,又點會有會考9-16分呀?不過唔讀書、特異功能例外吓⋯⋯(emoji)

會考9-16分所佔比例非少。

别小睇9-16分,如沒記錯的話,會考12分以上佔1/3左右。以前教局規定12分原校升學規則,每年會考,總有band1學校要招外校生填數。

以前中學只會公伂會考合格律、平均達A之類,不曾公佈低於12分人數,造成好勁嘅假像。直至DSE要公佈3322比率,才露底。

Tintin926  係14分  發表於 16-12-29 14:55

醒目開學勳章 王國長老

我都唔怕講得白,我而家個下屬就係名校畢業,中小學,有進修讀完master tim。出名英文勁果幾間名女校之一。但英文寫個email都唔見得人
同意,名校但「無三分釘」,比例一定較低。但唔係無

ACE2126  邊度master咁厲害?讀邊科?  發表於 16-12-29 11:57

Charlotte_mom 發表於 16-12-29 11:18
我都唔怕講得白,我而家個下屬就係名校畢業,中小學,有進修讀完master tim。出名英文勁果幾間名女校之一。 ...
佢有冇係email用火星文同emoji先?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

judy 發表於 16-12-29 11:13
會考9-16分所佔比例非少。

别小睇9-16分,如沒記錯的話,會考12分以上佔1/3左右。以前教局規定12分原校 ...

B1 生同B1 名校生嘅水平(我自己的定義係B1A/B 成績、有track record 、有歷史嘅中學),總有分別掛

B1 生同B1 名校生嘅水平(我自己的定義係B1A/B 成績、有track record 、有歷史嘅中學),總有分別掛

我估除了幾家出名之學校外,其他有歷史嘅中學大約20%-30%左右低於12分。其實,依家DSE,高於80% 3322 唔係好多家。

serinac 發表於 16-12-29 12:40
...

我細佬讀港島區名男官校(人人入到都超開心的個一間),中學會考16分。轉入另一家津中讀中六,考到大學,非三大。
本人讀非名校官中男女校,每年中六起碼有一班(30人)由各大名校轉入的會考失手生,有神校,有女名津,有男名津。真的不用神化名校。同意名校的見識同競爭與非名校略有不同。但呢班名中轉校生,也不見得在中六七考得好過我和我的同學。同屆同學有一名SPXX畢業生以十六分轉入,入到港大工程系,但最終成績不濟,畢唔到業。現職某政府部門的admin.
當然,你可以話,這些都係以前的事,現在係點我講唔到。但以為入名校便一勞永逸的,是非常天真的想法。
‹ 上一主題|下一主題