用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英基 vs 喇沙
樓主: Nation
go

英基 vs 喇沙   [複製鏈接]

calvinlinda 發表於 17-1-8 20:25
爬完5版紙,覺得相方都各有各道理,非常精彩。

我全家包括兒子都是教友,我亦很想他讀傳統教會學校。但見 ...

非常同意你的睇法。百貨应百客。真係30年後才知对错。我也因為对官津的信心,而迭了lS

calvinlinda 發表於 17-1-8 20:25
爬完5版紙,覺得相方都各有各道理,非常精彩。

我全家包括兒子都是教友,我亦很想他讀傳統教會學校。但見 ...

朋友在美國教書, 近年回流. 佢好反對讀IS.

佢話以佢所見, 正正係華人從少學習既勤奮, 尊重, 禮貌, 努力, 自律, 令他們在國外普遇 OUTPERFORM 鬼仔.

至親在大學教書, 佢見唔少IB 入來, 意見跟回流朋友差唔多... 都係話IB 可能APPROACH 係訓練領袖, 但社會要幾多領袖, 又係咪個個性格岩做領袖.

retriever 發表於 17-1-9 11:11

佢話以佢所見, 正正係華人從少學習既勤奮, 尊重, 禮貌, 努力,  ...
社會最大問題之一, 咪就係個個想做"領袖"囉!

retriever  最慘係呀媽想D 仔女做領袖, D 細既唔想..   發表於 17-1-9 11:23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 17-1-9 11:11

佢話以佢所見, 正正係華人從少學習既勤奮, 尊重, 禮貌, 努力,  ...

如果你將呢番論點copy過IS版,唔使一日就會被插到體無完膚

我擔心你安危

retriever  相信讀得IS 既家長, 都係飽讀詩書既上等人, 唔會亂來.   發表於 17-1-9 11:29

而家想做領袖,唔想捱果班,有幾多個係都IS/IB出身?在本地學校接受傳統教育,唔等於佢地就會聽教聽話、勤勤力力。

Jane1983 發表於 17-1-9 11:30
而家想做領袖,唔想捱果班,有幾多個係都IS/IB出身?在本地學校接受傳統教育,唔等於佢地就會聽教聽話、勤 ...

"在本地學校接受傳統教育,唔等於佢地就會聽教聽話、勤勤力力。"

以上呢句又唔係咁同意.

即係D 人送D 細路返教會, 無話佢地個個成聖唔犯罪, 只係學到一套價值觀, 對錯黑白, 錯左都知錯嘛...

咁就算細路無成聖, 唔少父母都認為教會果套受用一生喎...

回覆 retriever 的帖子

換句話說,你認為本地填鴨式、非常繁忙的教育,會培養到小朋友勤奮努力?

引用:Quote:calvinlinda+發表於+17-1-8+20:25+爬

原帖由 retriever 於 17-01-09 發表

I tend to agree to some extent. I don't buy in US culture and education. What I'm advocating is UK type of gentlemen education. There are differences between different IS.

引用:而家想做領袖,唔想捱果班,有幾多個係都IS

原帖由 Jane1983 於 17-01-09 發表
而家想做領袖,唔想捱果班,有幾多個係都IS/IB出身?在本地學校接受傳統教育,唔等於佢地就會聽教聽話、勤 ...
The Chinese government will like what retriever says here. They hope all people are obedient followers who do not aspire to be leaders.

我有幾個表弟妹(華人),細細個已在美國生活、讀書。他們都是班中的高材生、名列前茅,依家三個執業律師、兩個醫生了。
其實勤力是華人inborn 的,學校只是一個學術教學的地方/平台,其他始終都係靠父母..

ACE2126  家教好  發表於 17-1-9 13:47

回覆 hkparent 的帖子

關乜野事?而家嘈得最勁的、又爆粗、又打警察的,都是本地學校為主。
傳统學校出順民,IS出領袖??

Soundervolt  兩者模式對產生順民或領袖冇必然關係  發表於 17-1-9 14:11

retriever 相信讀得IS 既家長, 都係飽讀詩書既上等人, 唔會亂來.

乜你諗法咁似阿嬌?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+retriever+的帖子retriever+相信讀得I

原帖由 hkpapa852 於 17-01-09 發表

retriever 相信讀得IS 既家長, 都係飽讀詩書既上等人, 唔會亂來.
好耐無見人咁評~~~

hkpapa852  你話我?   發表於 17-1-9 16:16

回覆:英基 vs 喇沙

讀ESF or LS, 真系好睇小朋友受邊套。 我朋友仔仔Kinder開始就讀ESF, 小學就想個仔讀傳统, 结果就入LS讀。 但上學期未讀完就走番出來, 讀番ESF。

回覆:hkpapa852 的帖子

有家底有學識應該不可能有壞人~~~

mcl203 發表於 17-1-9 17:03
有家底有學識應該不可能有壞人~~~

唔係壞人, 都唔一定係好人. 無衝突

Jane1983 發表於 17-1-9 12:37

換句話說,你認為本地填鴨式、非常繁忙的教育,會培養到小朋友勤奮努力? ...

你意思本地傳統教育等於功課繁忙?

mcl203 發表於 17-1-9 16:12
好耐無見人咁評~~~

好耐無人提呀嬌

Jane1983 發表於 17-1-9 13:49
回覆 hkparent 的帖子

關乜野事?而家嘈得最勁的、又爆粗、又打警察的,都是本地學校為主。

IS 想培養領袖同出領袖,同出好多領袖係兩回事。
又係教會既例子。教會想教導人成聖,同教會係咪出聖人係唔同概念。
‹ 上一主題|下一主題