用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英基 vs 喇沙
樓主: Nation
go

英基 vs 喇沙   [複製鏈接]

回覆 siden 的帖子

世界梗係艱難,但小朋友唔應該咁快就服輸。如果佢認定一生註定庸碌,佢就無機會唔係。要相信自己,相信miracle。少年有夢,何必咁快要佢認命!

siden    發表於 17-1-2 15:20

Jane1983 發表於 17-1-2 15:03
回覆 siden 的帖子

世界梗係艱難,但小朋友唔應該咁快就服輸。如果佢認定一生註定庸碌,佢就無機會唔係。 ...

可能係因為身邊朋友們不少完美地演繹愈成功愈空虛愈庸碌愈快樂,所以影響我的價值觀。他們都犧牲了人生中的一些東西。

一定有其他又不凡又快樂的人。

勿忘初衷,我希望孩子健康快樂,善良充實地過一生。如果不平凡與真正的快樂成正比地相連,我想佢不平凡的動力會更大一點。

Anyway, thanks for sharing.

Jane1983  勿望初衷,共勉  發表於 17-1-2 16:44

siden 發表於 17-1-2 13:44
其實我一直都好奇怪點解咁多forum家長係其他threads comment邊間幾多個入medic又邊間幾多個讀law。

想仔女 ...

細路讀醫科,家長面上發光。

老實講,今時今日求財唔會讀medic,  細路自己意願讀,係有抱負之人。

不過以專業來說,醫科亦係歷久不衰,任何時代都需求。

有次假日去睇醫生見到位七十幾既公公,相信係嘆完茶過來開工過下日晨,開下必理痛又一日。

我諗唔到咩野專業七十幾仲有得做。

引用:+本帖最後由+siden+於+17-1-2+15:50+編輯+\

原帖由 siden 於 17-01-02 發表
講真既,我都不停咁諗緊,活在香港,點可以令佢讀得輕鬆D,做過輕鬆快活人,將來可以求求其其,生活CC服服,開開心心咁就一生,但我仲未諗到,又驚佢原來成世人都唔識去諗, 茅盾中 ~~~

Bobo1210  甘你要努力d賺錢  發表於 17-1-3 09:59

retriever 發表於 17-1-2 18:36
細路讀醫科,家長面上發光。

老實講,今時今日求財唔會讀medic,  細路自己意願讀,係有抱負之人。

自己是老闆唔退休就得啦,会計師都ok

poonseelai 發表於 17-1-2 20:21
自己是老闆唔退休就得啦,会計師都ok

老板係理想case.  

打工係淨賺無咩成本,醫生可以one man band,  會計應唔得。

MC1128  會計師得  發表於 17-1-3 20:52

mcl203 發表於 17-1-2 20:09
講真既,我都不停咁諗緊,活在香港,點可以令佢讀得輕鬆D,做過輕鬆快活人,將來可以求求其其,生活CC服服 ...
如果妳家財萬貫,咪有得諗囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

廿幾年後嘅社會/世界變得點,邊個會知,永遠停留現/舊社會價值觀去看事情太短視了,我覺得配合自己家庭情況,配合自己家庭生活方式去選擇才正確

hkpapa852 發表於 17-1-3 08:59
如果妳家財萬貫,咪有得諗囉!

細路唔識諗, 多多錢都無用..

retriever 發表於 17-1-3 11:04
細路唔識諗, 多多錢都無用..

又可理解為....細路識諗....無錢都係無用.....

mcl203 發表於 17-1-2 20:09
講真既,我都不停咁諗緊,活在香港,點可以令佢讀得輕鬆D,做過輕鬆快活人,將來可以求求其其,生活CC服服 ...

前人種樹,後人乘涼。

Choochootrain 發表於 17-1-3 09:25
廿幾年後嘅社會/世界變得點,邊個會知,永遠停留現/舊社會價值觀去看事情太短視了,我覺得配合自己家庭情況 ...

其實不用廿年,世界不停变。前排電視報導話外國律師行引入機器人做research work, 另大会計師行與microsoft簽下合作協議,未來audit工序可能有变化,可能客戶upload資料上一平台已可完成部分audit schedule。這類改变可以好快。

poonseelai 發表於 17-1-3 20:01
其實不用廿年,世界不停变。前排電視報導話外國律師行引入機器人做research work, 另大会計師行與microsof ...

只係香港教育也變得快,推行母語,取消母語,334,有tsa 冇tsa, 已經係咁變完又變....

引用:Quote:poonseelai+發表於+17-1-3+20:01+ 其

原帖由 Choochootrain 於 17-01-04 發表
只係香港教育也變得快,推行母語,取消母語,334,有tsa 冇tsa, 已經係咁變完又變....
...
If your child doesn't have foreign passport nor right of work/abode, meaning that it is difficult for him to work overseas in future, it looks safer for you to choose the local school route so that your child has good Chinese, as it is likely that he has to work in hk in future.  Most ordinary jobs in hk require good Chinese except for jobs in MNCs (where good English plus fluent spoken Mandarin will suffice).

siden  True, but many IS parents refused to admit  發表於 17-1-8 08:50
wbmom  我很認同。  發表於 17-1-8 06:47

引用:想知,多唔多小學生同中學生在英基跟唔上?

原帖由 ACE2126 於 17-01-08 發表
想知,多唔多小學生同中學生在英基跟唔上?通常係點幫學生?幫唔到咁出路多數係點?

...
ESF has all sorts of support for students, but it not be the tutorial type/exam oriented support parents want. Students can always go back to their own country and develop any career that they have passion in.  But as I said, if the kid has only a HkSAR passport, he has to stay in hk. Even if parents can send him overseas for university study, eventually he has to come back hk and look for work. With Chinese standard that is lower than most other hk students and without strong academic credentials, prospect is a concern. One possible career maybe working as a tutor for oral English.

引用:喇沙fame+is+important

原帖由 timothy_mto 於 16-12-29 發表
喇沙
fame is important
同意。Fame比較緊要,假使大家成績等條件相若的話。
香港人香港家庭讀IS,口音也不見得會變得像真正native在英國土生的一樣吧,況且喇沙的英語水平也不容置疑

爬完5版紙,覺得相方都各有各道理,非常精彩。

我全家包括兒子都是教友,我亦很想他讀傳統教會學校。但見香港高官執政情況和現時的教育制度,的確對津校(會受政府政策影響)有點卻步。到最終的HKDSE亦因大學學額問題,千方百計出題綢轉,不是以正路思維去考學生,當所有人憑一試去定生死時,有幾學生仍能自信地向前繼續奔跑呢?相反,GCSE/ IBDP多考學生思維和創意,並非tricky...

無論讀IS定LS, 到咁上下都會外補,這是香港的風氣。LS中文程度好因為多數小學以中文授課,但不代表讀IS不能追及,因為學校都鼓勵學生多閱讀,亦給學生充足時間閱讀。

Esf 是一條龍IB, IB著重學習、思考過程,如果為了比併本地學校生的中文程度而放棄六年的學習過程,好像有點不值。即使計劃未來在香港札根,識睇識寫中文不是已經足夠了嗎?

Anyway, 父母各因不同家庭背景、子女性格和經濟狀況作出合適的選擇..

家長們加油!
‹ 上一主題|下一主題