用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英基 vs 喇沙
樓主: Nation
go

英基 vs 喇沙   [複製鏈接]

回覆樓主:

喺IS版比較IS同Local School可以想像会有乜野反應啦。當然,IS一樣好似LS咁,有非常好亦有質素參差既學校。原來香港仲有家長仍然留在外國月亮特别圓既思维,討論應該比較普遍性,講三两個奇人異事既例子冇乜意思,IS係為咗外国課程而設,中文只係外語,真係難以相信IS中文整體程度跟本地學校一樣高或令大部份鬼仔既普通話流利過好多香港人。不過我都想提醒大家要客觀,做人要看濶少少。BTW, 我有屋企人讀德瑞,已經喺世界知名大學畢業,咁又点呢?

siden    發表於 16-12-30 20:10

ACE2126 發表於 16-12-30 20:16
咁佢而家點呢?

有快樂的事業?美滿的家庭?

OK呀!仲後生,仍然單身,而家喺麻省做緊Medical research,應該唔会返香港生活。

ACE2126    發表於 16-12-30 23:16

回覆 Nation 的帖子

本地學校既學術到底係學校教出來強?定係補習補出來強?我相信大多數人心裏有數。咁梗有人走出來話冇補習,但大多數情況又係點呢?我相信如果用同樣既時間金錢去補習/(考試)陪讀書,我相信讀國際學校都一定會有不下於讀本地名校學術水準。
我朋友個仔讀喇沙,佢話老師話佢個仔中文唔得,叫佢出去搵補習。我話教學生唔係學校既責任咩?學生水平唔夠好,唔應該係老師既責任嗎,點解要家長去搵補習。我朋友無言。

siden 發表於 16-12-26 23:42
英文比中文易學。

重英輕中是香港家長通病,除非將來去外國生活,否則中文差,只會扯你後腿。ESF用殘體教 ...
恐怕不久既將來香港都要用殘體字

siden  不可能。

呢個只係你一廂情願的幻想。接受現實吧。  發表於 16-12-31 20:07

DreamKid 發表於 16-12-31 19:51

本地學校既學術到底係學校教出來強?定係補習補出來強?我相信大多數人心裏有數。咁梗 ...

首先要搞清楚,讀書除咗要靠老師之外,成績好壞亦好取决於學生本身既資質、能力及有幾努力。如果老師叫全班去補習,呢個好明顯係老師既問題,亦非常不負責任。但如果大部份學生都冇問題,而只見議一尐跟極都跟唔上既學生外補,家長應該对自己及其子女無言。所以成績唔好,首先要檢討既係自己。唔好乜都先赖其他人。

siden  ...讀local school 既人,甚至連「持平」地承認各有各好都不肯,總之要踩到一錢不值先安樂   發表於 16-12-31 23:53
siden  唔少IS用家只是狹獈地以為local school只是一個扼殺獨立思考甚至愉快童年的地獄。所以以睥睨的態度應對讀lo   發表於 16-12-31 23:50

引用:+本帖最後由+DreamKid+於+16-12-31+19:52+

原帖由 DreamKid 於 16-12-31 發表

補習就一定跟得上?就一定會有好成績?咁易就個個中文都5**啦

DreamKid 發表於 16-12-31 19:51

本地學校既學術到底係學校教出來強?定係補習補出來強?我相信大多數人心裏有數。咁梗 ...

去補習既學生唔一定成绩唔好,有尐本身成績好既學生為咗更能掌握測驗考試時答题技巧及操練mock卷而到本質針对测驗考試既補習社,唔代表佢地本身唔掂或學校唔教書。如果單獨專科專教就一定搞得掂,咁我有尐咁樣做既朋友就唔使頭痕啦。如果迷信補習既功效,只会对小朋友百害而無一利。

醒目開學勳章 貢獻勳章

老師教唔好,老師的確有責任,不過一班3x個人仔,老師要對每一個負責任,咁如果個別3幾個跟唔到點算?照顧跟到嗰d定跟唔到嗰d?

LS好強調補底,小一已有輔導班俾跟唔到嘅仔,但始終係班,無可能有個人化服務!

恐龍家

DreamKid 發表於 16-12-31 19:54
恐怕不久既將來香港都要用殘體字

用簡體字真係不是無可能, 只是未到時候. 現在已經常聽到小朋友用國語對話, 到他們大了會更接受簡體字.

siden  不可能是指直至下一代的退休年紀時。可能下下一代就有機會。  發表於 17-1-1 09:54

回覆 Soundervolt 的帖子

「咁又點」,其實做人就係咁,多數人畢業後,就係打份工、結婚生仔,形形役役。你親戚讀名大學,有一份厚職,算係唔錯了。讀乜嘢學校、乜嘢學制都唔會令小朋友識飛,到頭來都係落入凡間的天使。
做到突破一般人境界的,如Steve Jobs, Elon Musk等等,並不是靠學校成全,係自己超凡的學習能力和探究心,配合時勢發展。讀local名校又好,選國際都好,求其hea讀就得到平庸結果,其實讀乜嘢學校分別不大。

祝新一年大家追求不平凡,讀好書、考爆卷,千祈唔好min pay。

Jane1983 發表於 17-1-1 17:59

「咁又點」,其實做人就係咁,多數人畢業後,就係打份工、結婚生仔,形形役役。 ...

在美國做科研人工可以好高,分分鐘跟醫生律師差不多,所以不似香港咁狹窄,可真正按興趣發展。

Jane1983  新一代唔講錢的  發表於 17-1-2 12:25

964000 發表於 17-1-2 05:38
在美國做科研人工可以好高,分分鐘跟醫生律師差不多,所以不似香港咁狹窄,可真正按興趣發展。

...

呢個只係表面,喺美國工作,膚色及種族喺工作上仍然都有好多限際。就算英文幾native既香港人,(土生土長既華人会好少少)喺外國人眼中都只係同菲律賓人,越南人及其他亞州人冇分別。我嗰位家人都遇上唔少不公平既待遇,外國月亮亦並非想像中圓。

Nation 發表於 16-12-26 22:18
如題

其實LS同IS只是兩種不同的學習模式。最重要是哪種模式合適妳小朋友,妳自己又想他將來是怎樣的性格。

論語言/程度已經不合時宜。LS英文很native的小朋友也很多。IS有很好的中文程度也大有人在。

我小朋友是IS, cousin是同年LS (就讀坊間稱的英文神校)

兩個英文都好。中文及數學程度也差不多。

其實現在IS的中文及數學也很深。我小朋友的課本是本地小學同級書本。初小英文是不會像LS教tense之類,但他們基本上寫作同說話已經會用上正確的tense. 到三四年級才仔細執文法及寫作。

不過家長是要有心理準備,功課很少,也沒有很多課本。始終本地學生比例較多,讀LS仍是少眾。要討論LS還是IS, 意見會很多。最重要還是妳自己覺的哪種才合適。 (emoji)(emoji)

siden  CAIS 中文程度比ESF好,但楼主比較的是ESF  發表於 17-1-2 12:47

yinichanwang 發表於 17-1-2 12:20
其實LS同IS只是兩種不同的學習模式。最重要是哪種模式合適妳小朋友,妳自己又想他將來是怎樣的性格。

論 ...

兩間學校都是分別是LS同IS 家長心儀的學校。其實是一個很開心的「煩惱」。:)

siden    發表於 17-1-2 12:47

論 ...

兩間都好。
真是幸運的煩惱

論 ...

那要看看樓主是哪間ESF. 同埋她喜歡哪種學習模式(模式/小朋友溝通內容/喜好..都會因為兩種學制及環境有分別的)

喇沙- 外補英文 (因為喇沙是中文小學,如果樓主想小朋友維持到有esf的語境,那要多看英文書及參加多些以英文為語言的課外活動,或直接讓小朋我跟以英語溝通的小朋友玩)

ESF - 外補中文 (多看中文書,中文節目,同以中文溝通的小朋友玩)

Jane1983 發表於 17-1-1 17:59

「咁又點」,其實做人就係咁,多數人畢業後,就係打份工、結婚生仔,形形役役。 ...

新一代唔講錢的 =>我呢個comment是給香港的父母看的

Jane1983    發表於 17-1-2 13:14

其實我一直都好奇怪點解咁多forum家長係其他threads comment邊間幾多個入medic又邊間幾多個讀law。

想仔女讀law讀medic嘅家長其實究竟知唔知行頭問題。尤其medic, 讀完個degree仲有幾多年苦要捱似乎冇人知,個個以為醫科畢業就happy ending

我打包單依家讀小學果批小朋友,將來醫科畢業雖然未至於要乞食,但唔會有好日子過,詳情就不便說了。

說穿了,絶大部分人都只係平凡人,庸庸碌碌過完一生,邊有咁多個不平凡吖。

做人如果唔甘於平凡,欲求不滿,只會令生活不開心。

錢不是萬能,可是沒錢也萬萬不能。我不會自命清高,不會常常開心快樂掛嘴邊。小朋友大咗,佢自己都要開飯。

香港工作環境不佳係事實。外國某程度受洋人面色也是事實。從來,就沒有完美的地方。只有人去適應環境,不能叫環境遷就你。IS 出來的小朋友環境適應頗佳。那麼local school 呢,讀完local school出來又有冇乜嘢特質,令小朋友在艱難環境下生活生存?

回正題,由始至終我一直覺得LS/IS各有好處。最看不慣只係某些地方的某啲人係都要踩低另外一方去抬高自己。講真,純粹話IS唔好係因為中文差孩子野係非常狹獈的觀點。但認為LS扼殺創意/喪失思考/日補夜補/淪為填鴨,咪又係另一種以偏概全同狹獈。

‹ 上一主題|下一主題