用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 請教各位現任媽媽
go

請教各位現任媽媽

各位家長好,禮賢收左女女做 2017-2018 K1 學生。好想請教下現任家長,禮賢幼稚園係一間點嘅學校? HAPPY SCHOOL? 學術方面如何? 仲有升禮小係半龍?
我報時其實都有小小理解,但因為收左,唔想揀錯學校,所以想再請教下各位媽媽。
感激 (emoji)(emoji)

引用:各位家長好,禮賢收左女女做+2017-2018+K1+

原帖由 ttkiki 於 16-12-26 發表
各位家長好,禮賢收左女女做 2017-2018 K1 學生。好想請教下現任家長,禮賢幼稚園係一間點嘅學校? HAPPY SC ...
禮賢是一間好好的學校。由你收到面試信開始,一直都有很多正面鼓勵資訊。開學無耐就開始教小朋友係禮貌小寶寶,有信心,不斷嘗試。亦教樂觀面對,微微笑天父幫到你。而佢哋唔單止係教,有很多歌曲令小朋友上心。所以過了半年,明顯見到這些性格培養左。如玩飛行棋,快完結時俾人打回頭,我仔第一句係唔緊要,我再努力,一定得。

老師有愛心有經驗,特別是好快分享校內照,感覺非常好。而多數每個小朋友都有影,無偏心。作為非收費服務非常好。

而多活動,多官感學習。小組上堂1/3 班上,如英文,普通話,宗教,見每小朋友都出聲輪流讀。

引用:各位家長好,禮賢收左女女做+2017-2018+K1+

各位家長好,禮賢收左女女做 2017-2018 K1 學生。好想請教下現任家長,禮賢幼稚園係一間點嘅學校? HAPPY SC ...
因為無中學,所以係半龍。禮小 100位,俾 60% 禮幼,而禮幼約 140人,故約 50%, 一樣要面試。但因為有禮小offer 仲可以大抽獎,有些人抽到好就放棄禮小offer.
我哋那年有人問校長,若小學面試 10分禮幼有 2分打底。而見call waiting 都好多call 番禮幼。見前人分享最後收過禮小offer 約 七八成。但這只是前人說。

學術我仔係 k1, 真比較淺。可能要就無讀 n 班收的同學,abc 123 由基本學起。英文堂較少。但佢鼓勵圖書朗讀,這一點好,見keep on 佢認好多字

carol818 發表於 16-12-29 14:05
學術我仔係 k1, 真比較淺。可能要就無讀 n 班收的同學,abc 123 由基本學起。英文堂較少。但佢鼓勵圖書朗讀 ...

想請問到 K2 英文班多唔多?