用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣道 vs SFA
樓主: Samuelkok
go

九龍塘宣道 vs SFA   [複製鏈接]

小曳人 發表於 16-12-28 15:27
咁,我又試下認真答你,你覺得咩叫特異功能先?
以我所知,DB收嘅APS仔,多數係排球同音樂人
有說,DB幾乎 ...

樂團成員肯定不算特異啦

marcuscyrus 發表於 16-12-28 18:41
樂團成員肯定不算特異啦

邊類型先算呀?

醒目開學勳章 貢獻勳章

marcuscyrus 發表於 16-12-28 18:41
樂團成員肯定不算特異啦
其實我只係想指出:入到唔係特異,只係成績好再加其他興趣
不過似乎多事咗,問嘅人唔係想旁人答
恐龍家

marcuscyrus 發表於 16-12-28 18:39
又另外,有些男孩,你以為佢靠特異,原來人地成績都好好,當然,佢嘅功能都應該有幫佢加分,但我認為不能 ...
Know a guy who knows a guy.  花很多時間在樂器,我相信學業上已很超班才能花那麼多時間

teambuilder 發表於 16-12-26 21:12
Vote for SFA。SFA 對資優小朋友有更好支援而且學術較宣道強。宣道畢業的小朋友若想升讀神校主要是靠特異功 ...

唔好玩啦, 你睇aps個網, 人地幾多個派band 1先講啦, 係9成呀, 全部都有特異功能咩, SFA跟本無得比。

explorerhk 發表於 16-12-28 21:05

唔好玩啦, 你睇aps個網, 人地幾多個派band 1先講啦, ...

Sfa 也有很高的band 1%吧

愚昧一問:眾所周知,SFA課程教深半年以上,又有資優課程,又唔駛額外學音樂(有要求個隻),學術先有一定保證;APS有乜神乎奇技,點解可以學術成績咁出色?
PS 我留意到每年都有人SFA vs APS,各有捧場客。

marcuscyrus 發表於 16-12-28 22:23
其實兩間都高,無話邊間一定好過另一間…… 各人有各人的心頭好,明白嘅。哈哈,年年都抝到火紅火綠
遲啲KTS 出埋,又一間 vs

hppa    發表於 16-12-30 17:16

回覆 gskw 的帖子

APS 高小數好似唔止教深半年,入得去non stop 測考, 暑假又可参加補課,呈分加時補課, 輕鬆的時候就是參加樂團的時候, 總之就是全天候戰鬥格, 加埋十分願意配合的家長, 當然唔係少嘢啦!

palmchristy  你唔似係用家. APS數學只教快一學期. 測考唔覺得特別多.  發表於 16-12-30 17:26
gskw  多謝!  發表於 16-12-29 03:14

Doray 發表於 16-12-29 00:17
回覆 gskw 的帖子

APS 高小數好似唔止教深半年,入得去non stop 測考, 暑假又可参加補課,呈分加時補課,  ...

我大仔小五,仲係用緊五年班數學書哦,另,樂團訓練一點都唔輕鬆

palmchristy    發表於 16-12-30 17:26
hppa    發表於 16-12-30 17:16
gskw  Thanks!  發表於 16-12-29 11:41
hkpapa852  終於等到用家回覆實況, 唔駛等外人係度人云亦云亂講  發表於 16-12-29 09:45

marcuscyrus 發表於 16-12-28 22:23

其實兩間學校好似, 我無偏好的, 兩間都係校舍好細, 出名程度深同升中派位好成績的. 你話有冇愛心教果啲就唔洗比啦, 間間粉絲都會話自己果間好有愛心好有heart去教架喇, 所以我只係用數據去作比較, 你睇完派位成績就知APS好明顯高過SFA的, 差唔多你諗到的出名一線頭名中APS都有人入到, 再睇埋小學排名 APS排第10, SFA排22, 高出一倍有多, 高低立見.

APS 2016 派位
http://www.apskt.edu.hk/secondary.html

SFA 2016 派位
http://www.sfaeps.edu.hk/PHPweb/_internet/_upload/sfa/special_news//2/2015-2016_Secondary_School_Places_Allocation_Result.pdf

全港小學排名
http://www.bookofschool.com/school/controller/schoolSearch?reporttype=primaryranking&schoolcategory=1

http://www.kidsmust.com/hk-top-50-primary-school-2016-17/

gskw 發表於 16-12-28 23:14
其實兩間都高,無話邊間一定好過另一間…… 各人有各人的心頭好,明白嘅。哈哈,年年都抝到火紅火綠
遲啲KT ...
唔好vs. KTS学費超貴,升中亦唔夠APS好……

回覆 Samuelkok 的帖子

個人感受, 我有很多同事都是SFA的家長, 他們都說跟小朋友的功課好辛苦, 有一個同事細仔有SFA offer都不去SFA, 佢話細仔再入SFA佢會受不了. 他說160人的小一, 到小六只有12X人畢業, 當中每年都有流失. 作為家長的我都算是谷孩子的, 但自問自己孩子都不是能夠完全坐定定的, 所以最終都是選擇了間會谷學生的學校, 但該校又未去到SFA的超級谷學生的學校, 因為我相信學習和愉快生活兩者是需要平衡.  至於SFA與APS, 我會考慮校網好的.

引用:+本帖最後由+explorerhk+於+16-12-29+10:15

原帖由 explorerhk 於 16-12-29 發表
派位成績引用甚麼標準去判斷學術成績高低?? ~~~

外人知道SFA英文書跳1級/文法約2級,作文字數要求高。
我自己小朋友暫時花最少時間溫英文,考測約95一100分。
佢自己堅持入英小,暫時應該是合適。
能力要睇個人,講到咁辛苦,未必個個係。

APS最初吸引我考,也是升中率。
比較2校時,我問過2校家長(不是上網)
家長可以目標中學來選
升中自行入應該安全過大抽獎好多,校網重唔重要睇需要。

explorerhk 發表於 16-12-29 09:51
其實兩間學校好似, 我無偏好的, 兩間都係校舍好細, 出名程度深同升中派位好成績的. 你話有冇愛心教果啲就 ...
Openrice小學排名同埋專為強國人而設既50小強排名?

MrBeast  openrice   發表於 16-12-29 13:16
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mimi222shi 發表於 16-12-29 11:02
APS最初吸引我考,也是升中率。
比較2校時,我問過2校家長(不是上網)
家長可以目標中學來選
去到小六你會知, 到底校網重唔重要了!

hppa    發表於 16-12-30 17:20
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-29 11:06
Openrice小學排名同埋專為強國人而設既50小強排名?

真係得啖笑

我只知小六家長個個都想自行入!
升中也可用住址網。
‹ 上一主題|下一主題