用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問中學會點睇小學資優生?
go

請問中學會點睇小學資優生?

請問中學會點睇小學資優生?

如果係沙田資優教育學院學員+中文大學資優課程學員,操行A- & 全級十名內,取錄機會唔會多小小? 還是睇見讀咩資優課程先有用?

回覆樓主:

以我認識,中學都係睇教局的排名為主,因能力已反映在成績上。如要比較,我估學界獎項比上過資優課程重要。

中學點睇就唔知, 但客觀條件咁好, 有足夠能力去心儀中學。

大兒子當年呈分成績只是中上,我有在portfolio提及他是資優生和資優學苑成員,因為他愛自主學習,對天文、科學和歷史等都有深入的認識,表達能力佳,在面試表現應加了不少分,最終成功入了band 1 頭的中學。若只單看成績,入到的機會很微。成績未能反映他的實力,我相信有參考的價值。

醒目開學勳章

多謝各位解答!!想知好多日!!

BBKDWLAM 發表於 16-12-25 13:19
以我認識,中學都係睇教局的排名為主,因能力已反映在成績上。如要比較,我估學界獎項比上過資優課程重要。 ...

講得啱,係中學既角度,成績先至係最有用既資優,其他資優其實作用不大。真正資優一定可以喺成績、比賽獎項上表現出來。

王家爸爸 發表於 16-12-25 22:13
講得啱,係中學既角度,成績先至係最有用既資優,其他資優其實作用不大。真正資優一定可以喺成績、比賽獎 ...
聽同學仔媽咪講,佢有個朋友的仔仔,係小學讀書時考得前,學校就推薦他去資優學苑,學苑又收咗佢,但他並不是什麼資優生,現上到中學成績都只是一般。

王家爸爸  其實未見過唔收既   發表於 16-12-26 18:57
Yanamami  我都觉得资优学苑收得頗濫。  發表於 16-12-25 22:59

當年全級第一的同學未獲推薦去資優學苑,大兒子可能有IQ report在手做support,小學時未盡全力,老師曾說,只要他肯盡全力,可以考第一。評估時心理學家說他的類型是小學未必是最top那批,當上中學後找到自己的方向會愈讀愈好,果然他真的是愈戰愈勇。

Hopeful2010 發表於 16-12-25 23:31
當年全級第一的同學未獲推薦去資優學苑,大兒子可能有IQ report在手做support,小學時未盡全力,老師曾說, ...
所以入資優學苑唔可以代表係資優生,一般人都入得,只要學校推薦就得。如果真係資優生上到中學一定會係成績反映出來的。

引用:Quote:BBKDWLAM+發表於+16-12-25+13:19+以

原帖由 王家爸爸 於 16-12-25 發表
講得啱,係中學既角度,成績先至係最有用既資優,其他資優其實作用不大。真正資優一定可以喺成績、比賽獎 ...
同意,能夠反映在學業、比賽成績的資優生,對學校才有價值,所以讀多一個、半個資優課程,中學未必有興趣知。

當年我小朋友升中,我都有在porfolio寫上讀過的資優課程,面試時從來沒有人問過,所以對升讀心儀中學,我覺得沒有直接關係。

回覆樓主:

去得band 1頭中學,個個都是精英。當年我都以為優勢,但入讀後,原來一班内,有好多同學都係學苑的學員

每間小學每年可推薦6位學生入學苑,3位語文及人文學科(計算全年中、英、音樂、視藝4科成績,加埋最高分的3位小四至小六學生),3位數學及科學(計全年數學及常識兩科,加埋最高分的3位學生),所以考第一又未必可以被學校推薦,而成功成為學員又未必真係資優。
經學校推薦的,都冇乜可能唔成功,每年加入學苑的學員都應該過千,我認為對升中幫助不大。
以上資料如有錯漏請更正,及純粹個人意見。

bobo98  考得前,老師又like你,咪推薦你囉!計分呢啲嘢冇人知。  發表於 16-12-26 08:39

多謝各位解答
都係努力考好呈分試好,唔好望讀資優課程對升中會有小小幫助

yee8001 發表於 16-12-26 02:30
多謝各位解答
都係努力考好呈分試好,唔好望讀資優課程對升中會有小小幫助 ...

小學嘅課程好多時都滿足唔到啲資優生,要佢花太多時間在呈分試反而會減低佢嘅學習興趣(課程無難度,日日上堂聽書扮專心已經好辛苦,返屋企再重複溫習簡直可以殺死佢!),用啲時間在佢覺得有挑戰嘅課程或者發展佢嘅興趣,對升中未必有用,但對佢將來可能更有幫助!

上面純粹係我嘅諗法,對你小朋友未必適用!

每間學校都有套計分方法,主要5至6成分都係跟教育署比學校的學生排位分數比,跟住學生獎項,操行,面試表現一堆計分。教育署小學資優生加分只當學科以外成就加些少分,對自行派位作用應不是太大。

iceberg222 發表於 16-12-26 00:40
同意,能夠反映在學業、比賽成績的資優生,對學校才有價值,所以讀多一個、半個資優課程,中學未必有興趣知 ...

所以我打聽過後,當年都無報。  

Band5 發表於 16-12-26 12:17
小學嘅課程好多時都滿足唔到啲資優生,要佢花太多時間在呈分試反而會減低佢嘅學習興趣(課程無難度,日日 ...

對呢啲學生,無可否認,資優教育課程有啲用。但問題反而係喺整個教育制度上,香港唔流行在家學習,有啲自我控制能力低既,如果入一般小學,小朋友好快識哂老師教既嘢,所以唔太專心上課,常被老師誤以為係SEN。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 16-12-26 19:07
如果入一般小學,小朋友好快識哂老師教既嘢,所以唔太專心上課,常被老師誤以為係SEN。
SEN=special educational needs,資優都係SEN嘅一種

是心理學家評估後說。老師很清楚除了課本外他還懂不同程度的課外知識,有些是中學才會接觸。既然他能從書中自學較高層次的知識,小學課程,只要盡力,取得高分不難。家族有幾個是資優,性格不同,我弟弟小學、初中未是最top, 討厭背誦,中學就讀著名的band1頭中學,不是能力做不到,而是留力,他的老師也很清楚。在A Level創佳績,大兒子的性格像他。

資優生未必全部都會在成績上反映出來,需要家長從旁協助、帶領他發揮自己的才能,當年面試成績一定輸給名次前的人,當然他也有其它奬狀和考琴試,老師也給了他信心,認為他的知識豐富,未必會輸給考第一的人。