用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 是否有自閉症或ADHD嘅徵狀呢???
go

是否有自閉症或ADHD嘅徵狀呢??? [複製鏈接]

我囡囡而家3歲半,讀緊K1,有呢啲行為,好擔心係咪有自閉症或ADHD

1/同朋友仔玩時,玩玩下會自己行開,叫佢行番過去同朋友仔玩,死都唔肯
2/學校老師話阿囡鮮有同人有眼神接觸,社交能力比較差
3/記憶力好好,行過邊條路,見過咩人,人之前用咩,同而家有咩唔同,全都記得
4/第一次點處理或做過嘅事,之後就一定要做番《但唔做番又未必會發癲嘅。。。》
5/講嘢都算叻,基本對答都可以做
6/睡覺質素麻麻地,成日半夜都會醒,由NB到家下,除咗病之外,近乎無試過可以連續瞓到12個鐘

麻煩大家。。。(emoji)(emoji)(emoji)
   0    0    0    0

單從樓主形容就唔太似有自閉,不過少眼神接觸呢樣要留意下。另外樓主囡囡會唔會嚴重偏食,因為自閉兒除了少眼神接觸外,還有嚴重偏食問題,如果冇嚴重偏食行為,應該唔係自閉症。

簽名被屏蔽

ANNAFRIEND 發表於 16-12-26 23:06
單從樓主形容就唔太似有自閉,不過少眼神接觸呢樣要留意下。另外樓主囡囡會唔會嚴重偏食,因為自閉兒除了少 ...

我小朋友被評為自閉,排緊特殊位,有傷津
但佢最差的是講嘢,3歲未有句子,語音不準
其餘佢大部份都食,除了菜。 ,訓得,有眼神接觸,大肌小肌正常,沒排車,無玩轆。
又八掛,唔俾人搶佢d野 ,否則大叫駡人。
又會主動叫人呵佢(撞倒,跌倒時 )
當然佢脾氣都好大,發脾氣時會大叫,扒地,哭,會打人,但只要有甜頭俾佢,佢會即刻無事
無任何固執性行為,任何路線都可行
唉,其實我都唔知咁算唔算真自閉

其實佢有冇打過抗生素針

https://depts.washington.edu/dbp ... lines%29Feb2013.pdf

有DSM-V﹐參考下
‹ 上一主題|下一主題