用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖誕後考試
go

聖誕後考試 [複製鏈接]

你們仔仔囡囡有無趁假期溫書
   0    0    0    0

佢聲稱有
我希望係
wallacemama

有,大排野要背,又吾串熟生字

唉!一定要温,無計

我仔假前考晒,我希望假後考就可以準備充足啲,依家假期日煲夜煲金庸小說。

引用:你們仔仔囡囡有無趁假期溫書

原帖由 jess3026 於 16-12-23 發表
佢日日坐响度望住D書放空 放完假即考試。。。。。。。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

呢段時間最能夠體會咩叫「身在曹營心在漢」,一放假個心就飛左去玩,對著本書前呆坐
不過畀著大人都未必有動力去做野,更何況班學生?唯有睇下可唔可以交易商量下,25-26 號畀佢玩盡,鍾意做咩就做咩,唔洗溫書,但係 27 號開始就一定要溫書。如果佢真係溫書人,呢個時候應該清楚明白自己要做咩。
因為平日唔畀玩,所以偷偷地玩,「真正投入玩」時間唔係好多,所以成日心思思去玩。玩盡左之後就收斂到。

中學生其實應該要自己學習安排時間,唔應該仲要家長迫去溫習。
我仔都係1月考試,不過我地一早plan左聖誕去旅行,所以呀仔自己定個時間表自己就番時間溫,佢地學校老師早兩星期已要求同學自訂溫習時間表,我覺得對孩子時間管理都有幫助。

jess3026 發表於 16-12-23 15:14

25号前盡慶 26号收拾心情 温書

放假前考試完了。但其幾時考試都係一樣,係planning 問題啫 ^_^

yiuyiu88  贊同.  發表於 17-1-1 11:51
洋蔥頭媽咪  同意,所以家長必須要學放手,比機會讓孩子學習時間管理  發表於 16-12-24 08:45

醒目開學勳章

我地很幸運地在聖誕假前已考完
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

引用:中學生其實應該要自己學習安排時間,唔應該

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-12-24 發表
我仔都係1月考試,不過我地一早plan左聖誕去 ...
唉!功課都未做完。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-12-24 00:53
我仔都係1月考試,不過我地一早plan左聖誕去 ...

可能係我仔仔小學一年考試 4 次,所以習慣左寢住都係溫習,所以唔太存在咩放價前後考試好與唔好。 其實 planning 先係重要,如果 planning 都唔好,其它野點實行得好呢?

佢每日都話有溫習, 但我要返工, 放完假即考試, 出成績就知........

引用:佢每日都話有溫習,+但我要返工,+放完假即考

原帖由 Snoopy211 於 16-12-30 發表
佢每日都話有溫習, 但我要返工, 放完假即考試, 出成績就知........
為由信佢地啦!

JJDBB 發表於 16-12-27 13:14
唉!功課都未做完。
就睇下佢考成點再同佢分析吓,中一都仲係蜜月期,急唔黎。

Snoopy211 發表於 16-12-30 12:35
咪比機會佢自己摸索吓囉。我仔都考試,我夜晚放工返去都見佢玩緊I pad,不過間唔中昅吓佢又見佢拎住本書睇緊,我都冇理佢。

最後兩日先開始

洋蔥頭媽咪 發表於 17-1-7 08:35
就睇下佢考成點再同佢分析吓,中一都仲係蜜月期,急唔黎。

幫到幫唔黎,為獨見佢mememomo,我怕佢唔夠時間温。問佢咩計劃,佢講到出來,但我心裡有数(時間緊迫)。平時,quiz,dic,佢用好少時間温,佢基本上自己会温。希望佢領略到每科要點溫先重點。

978212 發表於 16-12-23 20:31
我仔假前考晒,我希望假後考就可以準備充足啲,依家假期日煲夜煲金庸小說。 ...

最怕不分輕重,有個呈分試掛住金庸。看金庸真系又爱又恨。
‹ 上一主題|下一主題