用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二英文課外書 Roald Dahl
樓主: 彈弓狗
go

小二英文課外書 Roald Dahl  

不過囡同學大多英幼升上來, 英文程度係好d , 不過現在才小一, 追都不是太難的事, 我相信每天keep住看英文書, 反而exercise 就少做

cherrieshum 發表於 17-2-6 00:12
我發現Roald Dahl原來是世界十分著名的兒童作家,我阿女又好喜歡他的作品,已看了8本,後來我在淘寶天貓看 ...

book people 訂可能仲平

sarahdad 發表於 16-12-30 12:45
最薄的兩本應該是:
01 The Enormous Crocodile                    410L
02 The Magic Finger              ...

想請教大家,
阿仔小二,最近開始睇Dahl的書,已睇了crocodile & magic finger, 但他很快就睇完,我好肯定書裏很多生詞他是不懂的,不過我抽問佢書中其中幾頁講乜,佢又講到,成個故事又講得番出來,仲睇到喀喀笑

若我比佢繼續自由發揮,我怕佢學唔到嘢!哂左本書;
若我要求佢隻隻字都要知點解,我估佢會失去閱讀此書興趣

大家有乜advice?這樣看書是否對他沒幫助,謝謝

PS:阿仔的中英閱讀理解一向唔錯和已看完ORT Lv9

ysnmama  如果擔心. 到圖書館借書看就不怕浪費. 看英文書能以上文下理去學會生字的. 不怕.   發表於 17-2-28 16:16
chansiub  有興趣便可以了。沒需要擔心學唔學到嘢。這樣太辛苦了。我由細到大看書都有字唔識   發表於 17-2-28 14:54

Tintin926 發表於 17-2-26 23:02
想請教大家,
阿仔小二,最近開始睇Dahl的書,已睇了crocodile & magic finger, 但他很快就睇完,我好肯定 ...
Push and thx

Tintin926 發表於 17-2-26 23:02
想請教大家,
阿仔小二,最近開始睇Dahl的書,已睇了crocodile & magic finger, 但他很快就睇完,我好肯定 ...

理解書的內容, 享受故事, 就可以了

我個人及孩子看書的習慣, 都不會逐個字詞查解釋

喜歡閱讀, 被故事深深吸引, 渴望知道主人翁的遭遇, 故事結局是怎樣? 緊張得很, 不會再慢慢查字罷?

不是支持不求甚解,有些字詞的意思,推敲上文下理就明白