用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二英文課外書 Roald Dahl
樓主: 彈弓狗
go

小二英文課外書 Roald Dahl  

cherrieshum 發表於 16-12-31 16:00
就是字體太細讓小朋友反感
字多,少圖,黑白圖,字細,字密,書厚,都是一些要過的心理關口,真系一關一關的過
阿仔現在只係過到黑白圖,少圖這關,字細字密書厚這三關仲系未得

有apps可以聽人講故事,但要每本收費,約$3x 一本。

ilmsc 發表於 17-1-1 01:10
有apps可以聽人講故事,但要每本收費,約$3x 一本。

我在淘寶淘了英文圖書音訊,每套圖書只須幾塊人民幣,又淘了一個細少超薄的MP3/MP4,(以免用I pad,又超輕),阿女上車無聊時便主動拿來聽,效果很好!

bibikids119  可以介紹比我嗎?想跟你呢個做法加強聽力同閱讀興趣呀,thanks  發表於 17-1-5 14:41

cherrieshum 發表於 17-1-1 10:46
我在淘寶淘了英文圖書音訊,每套圖書只須幾塊人民幣,又淘了一個細少超薄的MP3/MP4,(以免用I pad,又超輕 ...

回覆樓主:

我地一年級開始,用reader 教書,字多圖少&黑白,每日睇少少好快就接受到。

回覆樓主:

睇到呢個post, 好有興趣睇呢位作者嘅書。上網睇過youtube 發現有audio book, 起碼有人讀無咁悶。。search the magic finger roald dahl full movie 就會有。。 https://youtu.be/Nn1pcodOqoQ

Nath 發表於 17-1-1 11:47
我地一年級開始,用reader 教書,字多圖少&黑白,每日睇少少快就接受到。
普通津小用的reader,小一二甚至小三都係picture book
有一次偶然見到ort的宣傳單張,內容引用教育局的建議,三年級的程度是ort4-6,六年級程度是ort7-9

真的有家長跟隨這建議買書給小朋友,還說小三兒子看得懂ort4,5,已經達標

LeeCC 發表於 17-1-1 12:15
普通津小用的reader,小一二甚至小三都係picture book
有一次偶然見到ort的宣傳單張,內容引用教育局的建議 ...

津小學生程度參次,咁樣都可以理解。所以家長都係要自己了解小朋友程度,我地有同學初小睇緊Harry Potter 了。

有一次偶然見到ort的宣傳單張,內容引用教育局的建議 ...

不用K3已完成

little_yolky 發表於 16-12-30 12:27
阿細唔鐘意睇, 佢只鐘意adventure box, 阿大就只鐘意簡易版老鼠日記。佢哋好stubborn。 ...
Dahl的書, 有好幾本已拍成電影, 最新是吹夢的巨人(BFG), 可以試吓俾孩子先看電影,試試能否引起他們的興趣,

就算無興趣,其實都無所謂, adventure box 同老鼠都好睇。書海咁大, 總會找到心頭愛

其實,Dahl書本有些題材內容與本地現今兒童的生活環境很不同,或缺乏共鳴,  不喜歡看也不奇

好似我超鐘意金庸小說, 查生讀者無數, 一樣有不看的人, 各有各的興趣

網友們的孩子如果喜歡Dahl 的書

看完了書, 可以看埋Dahl 的自傳: Boy,  Going Solo

他的人生都幾精彩 (我個人口味, 喜歡佢自傳多過童書)

cherrieshum 發表於 17-1-1 10:46
我在淘寶淘了英文圖書音訊,每套圖書只須幾塊人民幣,又淘了一個細少超薄的MP3/MP4,(以免用I pad,又超輕 ...

好介紹(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

見你咁講, 其實我又唔駛太難過, 可能响全港小朋友入面, 阿女們都係average, 唔係落後太多, 係各位人兄小朋友太強勁, 引起我既誤會 (只我催眠ing)。

你都講得啱, 小二既阿女本reader真係圖多過字, 佢真係本本都睇得明, 但我望落去好似幼稚園書咁..........小四既阿女好D, reader係oxford worm入面level 1既書, 佢全部睇得明, 我見佢咁多字都睇到, 又上amazon買多幾本佢睇........但佢沉迷老鼠中, D書仲封緊塵。
睇學校reader既程度, 可能阿女個水平都屬於正常未定。

little_yolky 發表於 17-1-3 10:49
見你咁講, 其實我又唔駛太難過, 可能响全港小朋友入面, 阿女們都係average, 唔係落後太多, 係各位人兄小朋 ...
如果你見過教育局編制的net堂的英文書,真系暈低,由ABC學起的,因為香港無規定要讀幼稚園,理論上小朋友系可以上小學才學ABC的
所以我覺得教育局的Reading的建議,只係最低要求

這裡的小朋友好多系讀直私,根本不存在上小學才學ABC的情況

我識家長話拿住ort的單張,要跟著買給小朋友看,我好心提醒這建議不合理,家長說教育局都係甘建議,無必要自己加快吖

我看法是現在家長唔出力,滿足於教育局的建議就算,上到高小同人爭中學時,就會後悔

LeeCC 發表於 17-1-3 11:07
如果你見過教育局編制的net堂的英文書,真系暈低,由ABC學起的,因為香港無規定要讀幼稚園,理論上小朋友系 ...
我都加快咗, 細既小二睇ORT6, 大既小三暑假睇ORT9, 咁都叫超前教育局少少。但係, 成日見到有JM小朋友幼稚園睇晒ORT9, 未免令我十分氣餒, 覺得永遠都追唔上來。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-1-3 11:58
我都加快咗, 細既小二睇ORT6, 大既小三暑假睇ORT9, 咁都叫超前教育局少少。但係, 成日見到有JM小朋 ...
對我嚟講語文只係種tools,夠用就得,唔會特別去追人哋嘅進度。我仔英文一般但中文差,從無望佢做文學家,只要考試測驗過到骨,平時睇書睇得明就算。

bobbob 發表於 17-1-3 13:16
對我嚟講語文只係種tools,夠用就得,唔會特別去追人哋嘅進度。我仔英文一般但中文差,從無望佢做文學家, ...

這是傳統既念。但未來世界似乎肯定要好的溝通。好的溝通要好語文。以香港工程師會計師為例, 專業知識強的一地都係, 但會把專業判斷解析給非專業高層知和說服他們, 則非常少, 靠的就是語文和溝通技巧。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 17-1-3 13:28
這是傳統既念。但未來世界似乎肯定要好的溝通。好的溝通要好語文。以香港工程師會計師為例, 專業知識強的 ...
溝通當然重要,只不過於我嚟講,語文作為溝通嘅tools,唔需要特別去咬文嚼字或作文學分析,總之講得明對方就得。家人數理強但語言能力弱(英文公開試成績僅過大學最低門欖),但響佢哋嘅專業範圍內,經常要講解說服外國高層甚至要響公司開班教書,可能班高層習慣咗港式英語,都無話聽唔明,最緊要接收到佢哋嘅專業知識就得。