用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPS vs. SFA
樓主: snoopybk
go

DBSPS vs. SFA   [複製鏈接]

Argyle 發表於 16-12-24 09:35
大把SFA家庭身家都唔錯,不過入唔到其他,咪睇少人呀。不過人哋有錢关你咩事啫,做咩要自卑呢?見到人有錢 ...

Agree。

人地都未睇唔起你,你自己先自卑。父母有正當職業,又唔係用打家劫舍不義之財來供養仔女,自乜鬼卑?咁做父母將來點樣教小朋友用正確價值觀抬頭挺胸做人?將來出社會大把人有$過你社會地位高過你,避得了嗎?

有神校的家長同我講,校內有錢的家長都平易近人(咁當然有少數例外)。真正有$又有教養的人根本不會令人難堪。

妄自菲薄並將階級意識放大,係家長自己性格上的缺陷。

hppa    發表於 16-12-28 14:37

引用:+本帖最後由+siden+於+16-12-24+10:36+編輯

原帖由 siden 於 16-12-24 發表
會唔會係(部份)家長係校內係平易近人,學校以外變咗另一個人~~~

Tintin926  百分百是,津校都大把㗎啦!  發表於 16-12-29 02:42

AEteam 發表於 16-12-24 08:56
其實個別例子間間學校都有,大家好鍾意的S 記亦有學生上到三四年級頂唔順功課壓力而要去見心理醫生。所以又 ...

壓力大其實在不少名官、津校都有,視乎家長點處理。

mcl203 發表於 16-12-24 11:00
會唔會係(部份)家長係校內係平易近人,學校以外變咗另一個人~~~

咁梗係包埋校「外」自約去outing 開party果啲印象la。講真,家長同家長之間的互動,多數係校外。在校內,除咗一齊做下家長義工去下fun fair sports day 之類,有幾可見丫(PTA 委員除外)。

最多見或者係門口等接放學或接ECA。之但係,working mums就冇接放學的煩惱。

引用:Quote:mcl203+發表於+16-12-24+11:00+ 會唔

原帖由 siden 於 16-12-24 發表
我估係大家背景差不多情況吓,表面融洽係容易見D既,分別去到中學會明顯D,小朋友D性格會開始顯然出來。家庭背景因素一定存在,只係如何去處理及教導。

我小朋友去過某活動,佢話係一整日活動當然要同組員交流交流,唔係悶C,佢嘗試同另一組員溝通,對方係反應冷淡,直至佢望到我小朋友校服,大家有偈傾了。舉個例,我估吓乍 ~~~

siden 發表於 16-12-24 10:35
Agree。

人地都未睇唔起你,你自己先自卑。父母有正當職業,又唔係用打家劫舍不義之財來供養仔女,自乜鬼 ...
其實都係,呀仔d同學時有聚會,地點都係住大單位的朋友仔屋企,個單位起碼都千幾二千萬。主人家一樣熱情款待,沒有比較的意圖。

yuenkw 發表於 16-12-24 11:24
其實都係,呀仔d同學時有聚會,地點都係住大單位的朋友仔屋企,個單位起碼都千幾二千萬。主人家一樣熱情款 ...

我去過同學仔望正維港全景超大單位玩耍,主人家熱情招待平易近人,難得連同學仔的兄長都很照顧大家,我真心覺得同有$人交往不是大家想像中有問題有壓力。

反而如果有$人小朋友被教得不好,有些言語行為可能會令對方小朋友難受。小學其實不多比較,中學先明顯。但by that time, 孩子已經大到應該develop正確的價值觀去handle呢啲情況。學楼上話齋,下下避開有$人,將來條路行不遠的。

Deleted

hppa    發表於 16-12-28 14:40

回覆樓主:

愚者千慮,必有一得:你明点解嗎?就是失去了999個机會

adrio  並非别人打退自己, 系較弱的表現  發表於 16-12-25 07:39

siden 發表於 16-12-24 10:35
Agree。

人地都未睇唔起你,你自己先自卑。父母有正當職業,又唔係用打家劫舍不義之財來供養仔女,自乜鬼 ...

正確處理階級差距當然唔係以自卑心理對待,但不可否認,就算冇此類家長存在,都一定會有部分此類小朋友存在。同學之間的家境攀比,就算唔會令某些小朋友自卑,都會令佢地遠離,久而久之,變得我行我素,獨來獨往。個人覺得選擇一間小朋友相對較易融入群體生活既學校對小朋友身心發展來講都好重要。(PS,不針對某間學校,只係假設有得揀情況下,建議選擇一間令小朋友同家長都feel 更comfortable的學校。)

醒目開學勳章 貢獻勳章

adrio  是英皇不能同级而言論。  

KC的確唔同level, 但QC學術成績應該唔會差過DB掛

hppa  think she mixed up KC & QC...  發表於 16-12-28 14:53
恐龍家

fixedstar99 發表於 16-12-24 10:01
其實我一直有個關於“閱讀”既疑問。無可否認,閱讀對培養小朋友思想、拓寬知識面、思考能力等有至關重要 ...

做練習係加強,特別效率方面,唔係代替學習或當成主要方法。

數理重理解,理解概念先於練習。

小曳人 發表於 16-12-26 08:01
KC的確唔同level, 但QC學術成績應該唔會差過DB掛
單以學術成績論, QC直情“完勝”啦!

回覆樓主:

兒子正就讀 DBSPD。論學術,SFA 教得很深,但 DBSPD 的亦不淺。而英語環境及其他方面如體育音樂,DBSPD 好得多。

至於家庭背景,DBSPD 的確不少有錢人。有錢人中當然有隨和的,亦有麻煩的。我們幸運找到一羣可以互相分享的家長朋友。

DBSPD 是一個難得的機會。但如果你覺得學業成績是唯一重要或介意同有錢人相處,你可以選擇 SFA。

kiov    發表於 17-1-18 15:19
sophiali_mama    發表於 17-1-3 19:18
hppa    發表於 16-12-28 14:54

多謝各位意見, 特別是用家的意見, 讓我更了解兩所學校.
我想我的擔心源於不了解, 我希望是找一所合適的學校, 而不是別人口中所謂最好的.
學費上其實兩所也差不多, 我亦沒有弟弟跟尾, 我只想小朋友開心學習他喜歡的數理科目, 愉快跟同學相處.

hppa  no doubt DBS  發表於 16-12-28 14:36
小曳人  should be DB then. 自由度相當大  發表於 16-12-28 11:38

AEteam 發表於 16-12-24 08:56
其實個別例子間間學校都有,大家好鍾意的S 記亦有學生上到三四年級頂唔順功課壓力而要去見心理醫生。所以又 ...

Well said.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hkpapa852 發表於 16-12-24 09:36
又嚟討論閱讀派?

在EK,我將這個名詞跟自大掛上等號

學習不止一個坐向吧!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

RunningPig 發表於 16-12-27 22:45
本人是 QC 舊生,而兒子正就讀 DBSPD。論學術,SFA 教得很深,但 DBSPD 的亦不淺。而英語環境及其他方面如 ...

Fair comment.

snoopybk 發表於 16-12-28 11:28
多謝各位意見, 特別是用家的意見, 讓我更了解兩所學校.
我想我的擔心源於不了解, 我希望是找一所合適的學校 ...

你另外再 PM 一些真正 SFA 及 DBSPD的家長,他們會提供更多不同正反觀點。任何學校都有優缺點,不會單方面的,越了解,越會作出正確的決定。

當一些學校不是全方位學術為主,等同自由體操的全能表現,可能比各單項略低,但全能就是平均,平衡發展,在自由體操,全能的含金量高於單項。可能說得遠了,給你另一個角度思考!
‹ 上一主題|下一主題