用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPS vs. SFA
樓主: snoopybk
go

DBSPS vs. SFA   [複製鏈接]

retriever 發表於 16-12-23 12:46
某程度係妙問妙答啦。

不過無話神男唔揀唔得既道理,其實你都講左。。。
哈哈, 我都聽過SFA出好多狀元&醫生

Lingfung813  不一定,男拔都出好多醫生,心理學家  發表於 16-12-28 12:21

回覆:DBSPS vs. SFA

無意冒犯,想問如果追求學術,係唔係唔應該選DB?  DB 被捧為神校係因為佢嘅舊生網絡,多元化課外活動,仲有邊方面?

hppa  certainly, it is parents' own preference and choice  發表於 16-12-23 17:15
hppa  舊生網絡 is important. consider that when he comes to the society to work, are the 學術 results at s   發表於 16-12-23 17:14

小曳人 發表於 16-12-23 14:56
樓主,你對DB會唔會有負面嘅印象?! 定係學費有問題?!
又或者有個細嘅,好想抽獎?!

對。 呢兩間問得一定有某方面保留。。。

btw,  sfa家長組唔少係天主教徒。相信自少慣左對又谷又嚴印象既學校唔會掉頭走。

除非對自己小朋友超有信心,佢係SFA成績可以保持係前面一羣,否則一定DBS。

at2015 發表於 16-12-23 13:49
How many extra curricular activities do you plan to let your son join? If not a top priority, there ...
Well said. Many parents focus too much on the academic aspect.  Actually, formal and informal ECA play an important role in a child's development.  That's all round education.

adrio  ECA不是重要開消  發表於 16-12-25 07:48

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 16-12-23 12:46
呢兩間學校對我來講,db優於sfa主要只有兩點, 一條龍 and男校。

如果sjc,  lsc甚至wyc,  我話到事既話會放棄db
在我,甚至連呢兩樣都唔算優點!我寧願响SFA浸6年,再決定QC/LS

但咁諗純因為有個咁嘅仔,如果無咁大信心,當然俾多d讀龍校啦!

adrio  是英皇不能同级而言論。  發表於 16-12-25 07:34
恐龍家

做父母最了解自己小朋友,我覺得自己小朋友唔係狀元嘅材料,所以佢出到狀元唔關自己事。

JKR 發表於 16-12-23 16:59
無意冒犯,想問如果追求學術,係唔係唔應該選DB?  DB 被捧為神校係因為佢嘅舊生網絡,多元化課外活動,仲有 ...

I agree. If the goal is 追求學術, schools like dbs (or wy) aren't a good fit. It's like going to a restaurant that forces you to order a 5 course, 3 hour dinner but you only want to eat a great main dish. Then better go to another restaurant that specializes that course. You save your time and money.

at2015 發表於 16-12-23 21:39
I agree. If the goal is 追求學術, schools like dbs (or wy) aren't a good fit. It's like going to a  ...

好贊同,各取所需,正如社會上需要不同類型的人一樣,沒有最好的,只有最適合!

回覆樓主:

呢個post 可能係最“可愛”嘅 post. 就憑你問呢啲問題,就唔應該揀DB,因為真是晒了個位。最緊要係有心理準備,俾阿仔怨半世和身邊人笑一世。

hkpapa852 發表於 16-12-23 13:10
DBS係適合一D自我制能力較好既小朋友,因為中小學都比較自由。如果唔識自制,好易掛住玩而令學業出問題。而 ...

好中肯

snoopybk 發表於 16-12-23 12:17
回覆 fguy 的帖子

怕DBS太神級, 太有階級觀念, 自己適應唔到, 也怕入到去就依賴一條龍, 變得懶散.

完全明白你對入讀DB既擔憂。如果係普通工薪階層,去到一間有大量有顯赫背景家庭聚集既學校,可能小朋友同家長都會有壓力,甚至自卑。如果揀一間學術強勁,但學生家境相似既小學,小朋友可能讀得冇物質攀比壓力之餘,又有機會中學再考去其他神津,絕對也不失為一個好選擇

fixedstar99 發表於 16-12-24 00:02
完全明白你對入讀DB既擔憂。如果係普通工薪階層,去到一間有大量有顯赫背景家庭聚集既學校,可能小朋友同 ...

唔一定係怕顯嚇背景比下去。

反而係顯嚇背景對揾唔揾到食無所謂。
老豆講落,要有兩門手藝(專業),  普通家庭更關注第時點揾食養家。。。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Argyle 發表於 16-12-23 23:32
呢個post 可能係最“可愛”嘅 post. 就憑你問呢啲問題,就唔應該揀DB,因為真是晒了個位。最緊要係有心理準 ...

亦有機會入讀DB,後悔—世!我知係個別例子,但—定存在!
恐龍家

其實個別例子間間學校都有,大家好鍾意的S 記亦有學生上到三四年級頂唔順功課壓力而要去見心理醫生。所以又係老套啲講句,因材施教,自己小朋友係咩性格,谷唔谷得,自己衡量下。加上家長的角色是執漏,沒有學校是完美的,家長覺得那一方面不夠就自己去找方法補足一下。我自己覺得選學校應該要看看學校裏面成績中低的學生如何,會不會變成隱形人,不要只看有幾多狀元有幾多專業人士,因為你好想子女係最top, 但如果他們未能做到,點算?

snoopybk 發表於 16-12-23 12:21
但層次已不同了, 這班人入到去可能會比DBS的頭幾個更勁, 正如LS中學一樣.
你覺得sfa勁個班是父母還是學校因素多些呢?另外你是閱讀派還是練習派?

fixedstar99 發表於 16-12-24 00:02
完全明白你對入讀DB既擔憂。如果係普通工薪階層,去到一間有大量有顯赫背景家庭聚集既學校,可能小朋友同 ...

大把SFA家庭身家都唔錯,不過入唔到其他,咪睇少人呀。不過人哋有錢关你咩事啫,做咩要自卑呢?見到人有錢就行遠啲,咁樣教小朋友,佢大個走得幾遠呢?

hppa    發表於 16-12-28 14:37
siden    發表於 16-12-24 10:36

MrBeast 發表於 16-12-24 09:10
你覺得sfa勁個班是父母還是學校因素多些呢?另外你是閱讀派還是練習派?
又嚟討論閱讀派?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-24 09:36
又嚟討論閱讀派?

這是因為身邊sfa 例子重練習多於閱讀(當然不代表全部),而一條龍可放多一點時間在閱讀和或多元

MrBeast 發表於 16-12-24 09:40
這是因為身邊sfa 例子重練習多於閱讀(當然不代表全部),而一條龍可放多一點時間在閱讀和或多元 ...

其實我一直有個關於“閱讀”既疑問。無可否認,閱讀對培養小朋友思想、拓寬知識面、思考能力等有至關重要的作用,但如果要學好數、理、化等理工科,適當操練都係相當必要既啵。所以我覺得不可只重閱讀而忽略練題,應該兩者並行。

MrBeast  agree  發表於 16-12-24 12:00
‹ 上一主題|下一主題