用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有沒有家長有經驗讀私小但中學入津中? ...
go

有沒有家長有經驗讀私小但中學入津中? [複製鏈接]

因為私小不會參與小五小六報分試,唔知用咩途踁可以考入B1津中?如有經驗,謝謝分享先!
   1    0    0    0

GettingLost 發表於 16-12-23 08:54
因為私小不會參與小五小六報分試,唔知用咩途踁可以考入B1津中?如有經驗,謝謝分享先!
...
全港目前除國際學校外,唔為學生呈分既私立學校無乜幾多間,當中應該只有一間係無中學。
無呈分既學生,可以照樣去報自行同叩門。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-23 09:04
全港目前除國際學校外,唔為學生呈分既私立學校無乜幾多間,當中應該只有一間係無中學。
無呈分既學生,可 ...

明多了,咁好奇想問,即是該類學生的"可競逐學位"只有自行的30%學額,一般38個位和叩門的8個學位,只係無份參與大抽獎呢?但又不受自行兩間所規限,自行可報多所(官津)嗎?

thx.thx.

YmOra 發表於 16-12-23 10:11
明多了,咁好奇想問,即是該類學生的"可競逐學位"只有自行的30%學額,一般38個位和叩門的8個學位,只係無份參 ...
自行是否不受兩間學校規限。。。。呢個好問題,我都唔知,遲D去問吓先!

YmOra  thx.thx.感激非常  發表於 16-12-23 11:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔係只可報兩間自行咩

引用:Quote:YmOra+發表於+16-12-23+10:11+明多了

原帖由 hkpapa852 於 16-12-23 發表
自行是否不受兩間學校規限。。。。呢個好問題,我都唔知,遲D去問吓先!
...
若唔呈分又想經自行入番官津中學,我理解係要經番正常玩法,只係得自行1和2選擇 ~~~

mcl203 發表於 16-12-23 10:37
若唔呈分又想經自行入番官津中學,我理解係要經番正常玩法,只係得自行1和2選擇 ~~~

...

但係EDB既升學制度, 經常都有D唔正常既玩法..... 好似無呈分學生可以同時hold多過一間直資又無問題咁

引用:Quote:mcl203+發表於+16-12-23+10:37+若唔

原帖由 hkpapa852 於 16-12-23 發表
但係EDB既升學制度, 需常都有D唔正常既玩法..... 好似無呈分學生可以同時hold多過一間直資又無問題咁
...
但直覺官津會唔會只認張EDB表格,若乜形式申請都OK,會否大亂~~~

王家爸爸    發表於 16-12-23 11:41

hkpapa852 發表於 16-12-23 09:04
無呈分既學生,可 ...

講真,讀得無呈分既學校,都預咗直上。我反而有興趣知點解會揾間無呈分又無中學既學校咁捉蟲,同埋佢哋當時入學既心態係乜。

hkpapa852 發表於 16-12-23 10:31

自行除相關學校的表格之外,仲要交埋EDB的三聯存根表,而這個表每位同學
只有兩份。

要交第三間,唔知係咪要拎去印刷廠攪呢?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 GettingLost 的帖子

私校也要呈分的, 也一樣可以考到津中, 也一樣可以參加津中大抽獎

王家爸爸  有啲私校無呈  發表於 16-12-23 11:57

奥脫福 發表於 16-12-23 11:41
自行除相關學校的表格之外,仲要交埋EDB的三聯存根表,而這個表每位同學
只有兩份。
都係, 自行受EDB規管, 表格都限埋, 就算自己去整多幾張都無用.

王家爸爸 發表於 16-12-23 11:40
講真,讀得無呈分既學校,都預咗直上。我反而有興趣知點解會揾間無呈分又無中學既學校咁捉蟲,同埋佢哋當 ...
現在唔係潮興"龍"..."Happy School"....."少功課"..."唔考TSA"...."插班"咩 ~~~

Bobo1210  haha 係呀⋯⋯  發表於 16-12-23 15:25
王家爸爸  食得咸魚抵得渴   發表於 16-12-23 11:52

mcl203 發表於 16-12-23 11:45
現在唔係潮興"龍"..."Happy School"....."少功課"..."唔考TSA"...."插班"咩 ~~~

都係嗰句,東施效顰式既所謂「Happy School」,其實都幾離地。 為做生意,硬將北歐既理念搬啲唔搬啲,攪到兩頭唔到岸。

奥脫福 發表於 16-12-23 11:41
只有兩份。

山寨多幾份  

但係個編號一樣,所以都無用。

有興趣想知呢類私小係咩原因唔為學生報考呈分, 有沒有為學生的前途著想?

fguy 發表於 16-12-23 12:06
有興趣想知呢類私小係咩原因唔為學生報考呈分, 有沒有為學生的前途著想?
我估...係學校角度來睇....學校有能力教到你12年...呈唔呈分唔係重點
只係....部份家長唔想跟足學校12年 ~~~

回覆 GettingLost 的帖子

有朋友的兒子,讀冇呈分,有龍中的直資。她說給她再撰擇的話,她一定唔會再㨂冇呈分的小學。
因為在這些學校的學生,如果升中想跳船,一定要是有膽識的人中龍。只有自行兩個機會,唔成功就會派band 3校,要去叩門Band 1津中,當然又一定要係B1A再加運氣啦!

回覆 mcl203 的帖子

有中學那些都還可以理解, 但是如果沒有中學又不呈分, 真不明白那些學校又有什麼原因

請問有邊幾間直資中學冇呈分?
‹ 上一主題|下一主題