用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 請問聖心用邊套phonics?
樓主: monchichipapa
go

請問聖心用邊套phonics? [複製鏈接]

monchichipapa 發表於 17-1-27 16:07
回覆 yeekiu123 的帖子

Thanks for your reply

至於mix up既問題~我相信你唔駛太擔心
始終讀音去到邊到都係一樣

我小女現K2無呢個問題出現

yeekiu123 發表於 17-1-27 16:23
至於mix up既問題~我相信你唔駛太擔心
始終讀音去到邊到都係一樣

明白哂

謝謝你

monchichipapa 發表於 17-1-20 07:31
小女N班的老師話小女語言能力同認知能力好,疑似資優

其實如果一個小朋友有能力,有興趣...我認為去學多一點 ...

我相信你唔係一個怪獸家長,只係為孩子早點安排及搜集定資料,唔係到時候先周圍問人.聖心教育小朋友德育、愛人助人為主,家長們都應該同樣以此為個人原則,有些人只著重批評别人是怪獸家長而沒有幫助人的意思,這樣的人可不用理會,大家做家長的,應該互相幫忙互相交流資訊.

我小朋友K1下學期才開始正式在外面上phoinc,試過monkey tree(太多人一班)meadow English (時間唔啱,小朋友好眼瞓)world word(換左老師之後麻麻),外藉老師上門教(係屋企上唔專心,而且一個人好悶),我最後擇左Babington 既RWI 同English Leader course.
當然,近自己屋企都好緊要,而且小朋友一個人上真係好悶,所以最少1:2上就比較好,可以互相交流同有伴.

希望以上資料對你有幫助!

funnnyfunny1011 發表於 17-2-17 14:51
我相信你唔係一個怪獸家長,只係為孩子早點安排及搜集定資料,唔係到時候先周圍問人.聖心教育小朋友德育、 ...

Thanks for sharing.  It's useful information.

funnnyfunny1011 發表於 17-2-17 14:51
我相信你唔係一個怪獸家長,只係為孩子早點安排及搜集定資料,唔係到時候先周圍問人.聖心教育小朋友德育、 ...

Thanks a lot ,很詳細的分享

我的朋友也推介RWI ,屋企附近有學RWI同埋jolly phonics 的地方,有人話RWI比較好,有人話jolly比較有趣

不過相信人夾人,可能第時先試下RWI

monchichipapa 發表於 17-2-17 18:04
Thanks a lot ,很詳細的分享

我的朋友也推介RWI ,屋企附近有學RWI同埋jolly phonics 的地方,有人話RWI ...

有家長講過Jolly phonics比較淺
大部份家長都話Monkey Tree麻麻

我小朋友讀緊Dr I-kids~個姐姐好有愛心同有心機
所以佢好鍾意同學得好快~

其實邊一間都無所謂~最重要係個小朋友同導師夾得到~

各位家長努力(emoji)

yeekiu123 發表於 17-2-21 13:19
有家長講過Jolly phonics比較淺
大部份家長都話Monkey Tree麻麻

Thanks for your sharing too

好開心認識到肯分享指點的學姊媽媽們

monchichipapa 發表於 17-2-21 17:09
Thanks for your sharing too

好開心認識到肯分享指點的學姊媽媽們

我小女兒來緊9月都K1~雖然是下午班
大家都係同學仔

yeekiu123 發表於 17-2-21 17:11
我小女兒來緊9月都K1~雖然是下午班
大家都係同學仔

Yea! Nice to meet u!

monchichipapa 發表於 17-1-6 17:48
我喜歡SH是因為知道佢著重靈性培育,作為教友,十分欣賞

不知道自己的問題冒犯了人

Totally agree
‹ 上一主題|下一主題