用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 請問聖心用邊套phonics?
go

請問聖心用邊套phonics?

如題

Thanks

monchichipapa 發表於 16-12-23 07:26
如題

Thanks

叫Playtime Phonics

回覆 lok888 的帖子

Thanks a lot

選佐聖心?

Momosun 發表於 16-12-25 16:34
選佐聖心?

Yes...yes..

最心儀

回覆 monchichipapa 的帖子

恭喜恭喜!入到最心儀既學校讀書

Momosun 發表於 16-12-26 08:55
回覆 monchichipapa 的帖子

恭喜恭喜!入到最心儀既學校讀書
thanks..

lok888 發表於 16-12-23 12:30
叫Playtime Phonics
網上搵唔到教playtime phonics的地方,請問可以去邊到補?

引用:Quote:lok888+發表於+16-12-23+12:30+叫Pla

原帖由 monchichipapa 於 16-12-26 發表
網上搵唔到教playtime phonics的地方,請問可以去邊到補?
點解甘細個要補phonics..k1連學都未開家長就要稔補習……点解吾可以讓小朋友先熟習新環境,享受k1 school life.. 是家長對學校無信心?定對自己小朋友無信心?還是為了滿足家長自己的self emptiness ? 這家幼稚園其實較着重小朋友靈修及 moral education 若然家長較着重語境 可能其他kinder會更合適家長取向。truly wish our kids at SHCK could be happy early learners with more playtime at such a young age at 3 instead of keeping them in an enclosed classroom set environment all day long. . hope hk parents could be much more sensible

引用:Quote:lok888+發表於+16-12-23+12:30+叫Pla

原帖由 monchichipapa 於 16-12-26 發表
其實不如家長您自己試吓學好phonics 然後自己教您只得嗰3 or 4歲小朋友重實際

回覆樓主:

不是要做怪獸,我係一個working mom

放工全部時間放喺陪小朋友閱讀同玩

我一來冇時間學phonics,二來希望放工陪佢嘅時間係開心玩樂

只是想下午佢嘅時間去鞏固一下

我喜歡SH是因為知道佢著重靈性培育,作為教友,十分欣賞

不知道自己的問題冒犯了人

真不好意思

我沒有complain語境唔好

只是自己不才,我讀書年代冇教phonics,自學我怕自己教得不好,令佢混淆

我喺美國讀書,自己d口音不英式

你駡得我非常啱,我係對自己冇信心

引用:+本帖最後由+monchichipapa+於+17-1-6+17:4

原帖由 monchichipapa 於 17-01-06 發表

不是要做怪獸,我係一個working mom
suggest you to find out just to a little bit more about what phonics is, before you decide whether learning phonics at 3 (kid at complete illiteracy) is at all reasonable

Julybabe 發表於 17-1-3 07:47
其實不如家長您自己試吓學好phonics 然後自己教您只得嗰3 or 4歲小朋友重實際

...

Good!!

回覆:請問聖心用邊套phonics?

回覆樓主:

小女N班的老師話小女語言能力同認知能力好,疑似資優

其實如果一個小朋友有能力,有興趣...我認為去學多一點係無問題

怪獸的定義係乜野,我相信無一個官方定義

但我個人認為孩子無能力都迫佢,或者令佢無時間休息同玩,或者令佢恐懼,憎厭都要佢去,咁呢d就叫怪獸

我個女好鍾意睇書,已經睇緊比佢年紀advance o既書,佢肯睇,佢鍾意睇,就俾佢睇...唔通又係怪獸?

佢返上午班.訓完晏覺成個下午,去學興趣班,總好過對住個nanny...

佢好喜歡英文.不覺得上下英文會令佢有問題

至於你話未開學就問,其實我係一個諗好遠o既人,我好鍾意一早打算....做資料搜集

不過你話我係怪獸都無所謂o既

但好想請教一下,平時你地小朋友無學野的嗎?

如果上不到聖心私小有乜打算?

聖私英文教深d,K唔學多d,上小學完全handle到?

網上言論沒語氣表情,希望大家見諒

本人真心/虛心救教

monchichipapa 發表於 16-12-26 14:20

大部份小朋友都會係K1 或 K1 Summer 開始出去補習英文~ 我小女K1的時候 差不多全班同學都有出去補習英文

至於邊間phonics好~係好視乎間補習社同老師夾唔夾到你個小朋友

加油(emoji)(emoji)

回覆 yeekiu123 的帖子

Thanks for your reply

請問擔心會同學校教o既mix up 嗎?