用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 練小提琴
go

練小提琴 [複製鏈接]

下年考英國皇家5級,除左皇家自己個Scales Trainer 同 Scalebook, 仲有咩app 幫倒練音準?
   2    0    0    0

對tunner。
做咩都好,其實最住要用耳仔聽音,認真記住咩音係咩位置,唔係就做咩都無用。

ear, all other no use

引用:ear,+all+other+no+use

原帖由 steamball 於 16-12-22 發表
ear, all other no use
Agree.

從來聽得最多果句......"有冇耳仔架”
也許拉下練習曲加慢練、日子有功!
跟一世的事情。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆 bebebe12345 的帖子

哈哈,呢句係我金句,日子有功,聽多咗我耳仔都好咗

對於小提琴初學者, 音準的掌握往往都充滿疑惑, 靠耳朵,練耳朵是必然的事, 問題是如何練, 怎樣知道自己練得合適, 準確才是重點, 上課時,有老師指出對與錯, 但沒老師在的時候怎麼辦 ? TUNER 只能治標不治本, 用慣了會倚賴, 反而會對自己耳朵失信心, 每個老師都有自己的心得和方法, 多點跟老師溝通, 要有耐性, 練音準不是一步到位的練習, 是恆久的, 每個階段都都有不同的體會.,

......手指記憶
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

都同意,其實講來講去都係想仔仔耳仔好D... 希望日子有功

小提琴大師帕爾曼說:「練琴要有計畫、有耐心。你絕對不能急,我會寧願花兩小時用腦袋練琴,也不要浪費八小時不知道自己在練什麼。」

我相信聽得多好質素的演奏,自己嘗試去唱,聽自己演奏的錄音去作檢討⋯⋯這些應該也會有幫助
for every one criticism, three positives must be given.

neighbour931 發表於 16-12-30 01:05
小提琴大師帕爾曼說:「練琴要有計畫、有耐心。你絕對不能急,我會寧願花兩小時用腦袋練琴,也不要浪費八小 ...
理句幾好哦。。又真的

一定係靠耳仔 可以開住調音器做幫手 但係只可以係輔助性
個人比較主張一路唱一路拉 先唱後拉

唱SOFA NAME ,我都係玩小提琴

音準吾可以靠部tunner幫, 因為根據tunner setting 若所有音準哂著哂綠燈,聽出黎效果會好怪。
‹ 上一主題|下一主題