用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心中理想學校
樓主: pandasam
go

心中理想學校 [複製鏈接]

tiffany168168 發表於 16-12-23 13:57
係咩,邊集呀?我都想睇吓compare吓with聖士提反

節目是「學校開放日」,不過已經刪除左喇!有訪問校長、學生,亦有拍攝上堂時的情況,把英華介紹得非常吸引....我一點都唔覺傳統...

tiffany168168 發表於 16-12-23 13:57

我都睇過ViuTV的「同2047特首上學去」,聖士提反的男生俾我感覺是斯文有禮、文質彬彬,英華仔就活潑好動,醒醒目目,又玩得又讀得,兩間學校的男仔好唔同type

Felix223    發表於 16-12-23 14:31

朋友仔讀英華,岩岩問左佢媽咪,佢話英華絕對唔係活動教學

回覆:心中理想學校

Exactly, 以前爬文都聽唔少用家講,英華係傳統。今年有同學讀緊,都係咁講。

(BTW 我個係女,無正式研究過英華,唔係用家。)

lingan 發表於 16-12-24 09:12
Exactly, 以前爬文都聽唔少用家講,英華係傳統。今年有同學讀緊,都係咁講。

(BTW 我個係女,無正式研究過 ...
正確嚟講,英華係屬於一間多活動俾學生參與,們屬於傳統而又重學術既學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

swarovski2011 發表於 16-12-23 14:12
節目是「學校開放日」,不過已經刪除左喇!有訪問校長、學生,亦有拍攝上堂時的情況,把英華介紹 ...

Thank you.  不過我搵唔到呢集,上youtube都冇。。。反而尋晚睇咗2047 特首上學去關於聖士提反音樂比賽果集,覺得d學生都好活潑同埋好努力做好個比賽。雖然有幾個學生輸咗喊,但都係努力付出後正常反應(而且只是五年級).  看後更加分。

tiffany168168 發表於 16-12-24 09:39
Thank you.  不過我搵唔到呢集,上youtube都冇。。。反而尋晚睇咗2047 特首上學去關於聖士提反 ...

我都搵過係無呀!學校網頁都無因為想俾阿仔睇下,讓佢認識下
聖士提反男仔都ok架!都活潑,不過相比英華仔,會更不同,睇過就會感受到

hkpapa852 發表於 16-12-24 09:35
正確嚟講,英華係屬於一間多活動俾學生參與,們屬於傳統而又重學術既學校 ...

咁學校都幾識突顯自己吸引的一面睇完真係會好想入去讀書,因為覺得好好玩,讀書讀得好開心

swarovski2011 發表於 16-12-24 10:03
咁學校都幾識突顯自己吸引的一面睇完真係會好想入去讀書,因為覺得好好玩,讀書讀得好開心
...
節目就係做市場推廣。唔顯示吸引一面俾你睇,唔通俾家長背後插學校既片段你睇咩。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-24 10:08
節目就係做市場推廣。唔顯示吸引一面俾你睇,唔通俾家長背後插學校既片段你睇咩。 ...

係,你講得無錯,不過如果無咁活動,又好難裝扮出來,我睇過一呂小(仲有其他,不過忘記左個名),佢地明顯就係傳統,好學術feel,所以我才覺得英華好活動教學,點知原來都被「誤導」了

swarovski2011 發表於 16-12-24 10:18
係,你講得無錯,不過如果無咁活動,又好難裝扮出來,我睇過一呂小(仲有其他,不過忘記左個名),佢地明顯 ...

英華揀仔會考記憶力、專注力,就係想揾一d 讀書可以專注同好記性既仔,要又玩得要讀得。朋友都話讀英華係好忙好忙。

回覆 Lindytiger 的帖子

你朋友小朋友好忙但會唔會讀得開心㗎?

ahirun 發表於 16-12-24 11:39

你朋友小朋友好忙但會唔會讀得開心㗎?

佢係屬於好記性、做野快手,所以跟到進度讀得開心。

Thank you

我的理想學校在外國!不過冇$去!所以唯有係香港揀冇咁差學校!
‹ 上一主題|下一主題