用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培基
樓主: qpa
go

培基  

yy媽 發表於 17-1-6 19:13
我28/12親身交表時,職員話21/1是面試日, 1月中會寄信通知大家。

今日收到面試信

阿曼  Hello !又係我喇!請問妳幾號交申請表呢?  發表於 17-1-9 22:35

回覆 小時了了 的帖子

請問妳幾號交申請表呢?😊

小時了了  我好似10月定係11月已交申請表了  發表於 17-1-10 06:55

請問有沒有second in 的?
First in 是全見嗎?

小時了了  沒有second in, First in shortlist ~700見,簡介會校長講的  發表於 17-1-10 06:54

回覆:培基

我也收到面試信了

小時了了 發表於 17-1-9 21:57
今日收到面試信
預祝成功先我相信你女女多數都收  

回覆:derekmami 的帖子

好似係得一次面試

小時了了  Yes, 得一次  發表於 17-1-10 06:52

在這見到有信收,即刻落樓下開信箱,見到面試通知信了

小時了了    發表於 17-1-10 06:52

smallworld 發表於 17-1-9 22:51
在這見到有信收,即刻落樓下開信箱,見到面試通知信了

也是上午in 嗎?

洋蔥頭媽咪 發表於 17-1-9 22:30
預祝成功先我相信你女女多數都收

唉!原來考直資比我想像中傷心神損意志,壓力都幾大下。

培基幾時開始面試時要帶埋中/英/數平日功課及學生手冊架?攪咁多野好似考狀元咁真係令人意志消沉,壓力倍增。

講真,依家阿女有長沙灣崇真收咗,我意志薄弱,真係諗緊培基如果2-3月有OFFER 出俾阿女時轉唔轉?可能到時費時煩而唔轉,呢個可能性都幾高!因為我無咁多心力去處理,阿女都開始有啲亂,佢依家開始講都唔知鍾意及讀邊間好喇,是旦一間,我鍾意邊間就邊間。以前咁多年阿女會好清楚咁講培基係第一志願,好想入培基讀架!因為上星期六阿女去完赤柱聖士提反面試後我及阿女被打沉了,阿女話好多題英文老師講得太快聽唔到及聽唔明問咩野,另外篇英文文章好深,有十幾個字唔識讀。

中學面試預備過程原來好辛苦的!依家仲有最後兩間培基及匯基(東九龍),唔知阿女及我仲有無心力去應付?

其實升到中學讀書,壓力也不會減少。只有愈來愈大而已。反正現正已經有學校收了,應該教小朋友可以放輕鬆咁考下去,因為將來「只有比現在更好的學校收」嘛,無嘢輸喎。你和女兒也不要背上不必要的擔心。鼓勵孩子勇於面對挑戰,經此一役,她一定會更加成熟。

小時了了 發表於 17-1-10 06:41
唉!原來考直資比我想像中慳心神,壓力都幾大下。

培基幾時開始面試時要帶埋中/英/數平日功課及學生手 ...

呢個遊戲玩足一年,玩殘家長及小孩

小時了了 發表於 17-1-10 06:41
唉!原來考直資比我想像中慳心神,壓力都幾大下。

培基幾時開始面試時要帶埋中/英/數平日功課及學生手 ...

恕直言,其實呢兩年黎我覺得你都比左太大壓力你囡囡,你似乎太緊張啦!升中只係人生其中一個階段啫,要認真及平常心去面對,有時太多選擇/太多比較,就會亂同失方向。
個人意見,培基以收1C-2A生為主,2A生亦不少,除非面試有差池或有其他因素,若以你囡成績收嘅機會相信極高,直資面試好多都會睇手冊、睇功課,亦會由小四起睇。其實成績好就你揀學,成績差就學校揀你,今年仲算係升中學童不算多,平常心啦。

ICbaby 發表於 17-1-10 07:15
呢個遊戲玩足一年,玩殘家長及小孩

(emoji)

回覆 simbafelix 的帖子

Thanks for reply. 最喜歡一次搞掂

回覆 蔣太 的帖子

<<因為將來「只有比現在更好的學校收」嘛,無嘢輸喎。>> 超級認同 !

Soo_ma_ma 發表於 17-1-10 10:33
請問培基小學生報, 中學會有一定quota給他們 嗎?

應該冇 quota , 但培小生報會優先收佢地而培小B1生通常唔會報培中先

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

點解培小B1生不報培中先?

simbafelix 發表於 17-1-10 13:15
點解培小B1生不報培中先?
培小係一缐小學,B1生全港及區排名均有機會較前,所以band 1生當然會㨂高些少level中學去自行先啦。

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

原來培小咁勁,失覺晒&#128517;

洋蔥頭媽咪  培小一向升中派位都唔差  發表於 17-1-10 18:07