用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS vs DGJS
樓主: yourmobile
go

SPCCPS vs DGJS  

SigridTruda 發表於 16-12-21 21:39
借位一問,How about Dbspd vs spccps? 有無媽媽可分享以往點揀?

完全唔使諗。

yourmobile 發表於 16-12-21 21:14
Thanks. I think you are a great mum too. I knew you had got the problem before. Giving up a DG offe ...

你女女真係好叻! 恭喜恭喜曬! 係我就會睇埋女女性格是否合適讀12年齋校。

其實我明白家長個個都睇成績去選學校,但我覺得都要全面考慮小朋友的個性能力去選。一般見其他媽咪會選男拔多過spcc, 一來男拔感覺會自由d, 比較切合男仔活躍性格,而且男仔比女仔遲熟,在spcc這片戰場有機會會更明顯(我估),所以好多媽咪寧願去男校等小朋友建立自信,培養下brotherhood 情誼。長遠可能比成績表多個A有用。*純粹個人意見*

hppa  Well said  發表於 16-12-22 00:23

mannitol 發表於 16-12-21 22:06
早兩年未開始interview 時,我同老公都認真地發吓夢討論個呢個問題。當時,有唔少因素,令我哋一至傾向SPCC ...

My case is same as yours,glad that my girl loves her school so much and she even wrote a letter to me and thank me for choosing DGJS for her!Follow daughter's heart and her choice is most important!

回覆樓主:

其實會否有很多人都有兩個offers,等我們這些"雙失"嘅囡囡可以發吓夢有一絲希望?!

AEteam 發表於 16-12-22 00:14
其實我明白家長個個都睇成績去選學校,但我覺得都要全面考慮小朋友的個性能力去選。一般見其他媽咪會選男拔 ...

放棄SPCC只為去男拔培養brotherhood?我孤漏寡聞,真係第一次聽。

因為返學路程太遠又不能搬所以去男拔我就知道有。

AEteam  我無批評spcc的意思,我自己都好鍾意spcc, 希望你不要誤會,每個家長有不同考量   發表於 16-12-22 01:42

回覆 siden 的帖子

放棄SPCC應該係一個掙扎的決定,但各有所愛,最貴的米芝蓮三星餐廳都不是人人愛吃

AEteam 發表於 16-12-22 08:10

放棄SPCC應該係一個掙扎的決定,但各有所愛,最貴的米芝蓮三星餐廳都不是人人愛吃 ...

SPCC比DBS吸引,並不只是成績。重有多方面考量。

但是兩間都好好。入到都開香檳。

hppa    發表於 16-12-22 08:28
AEteam  其實我不是兩間學校的用家,真實有幾好我並不清楚,全部都聽人講  發表於 16-12-22 08:15

同意如果spcc, dgs, Dbs 收我小朋友,我絕對會開香檳。

siden    發表於 16-12-22 09:22
hppa    發表於 16-12-22 08:28

Same case two years ago. My daughter chose SPCCPS. We are very satisfied for her school life.
Trust your daughter. A mature 5 year old can choose for herself.

hppa    發表於 16-12-22 10:00

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果唔計地點,我傾向選SPCC,男女都係

恐龍家

AEteam 發表於 16-12-22 08:10

放棄SPCC應該係一個掙扎的決定,但各有所愛,最貴的米芝蓮三星餐廳都不是人人愛吃 ...

同意
有一個case, DBS同SPCC都唔考慮,選第三間
因為咸魚青菜真係各有所好,每個家庭同小朋友各有自己特質同需要

hppa    發表於 16-12-22 10:01

pamelaywy 發表於 16-12-22 09:50
同意
有一個case, DBS同SPCC都唔考慮,選第三間
因為咸魚青菜真係各有所好,每個家庭同小朋友各有自己特質 ...

有人揀CKY, 有人揀St Joseph 因有弟跟尾又慳$

冇話一定要揀SPCC/DBS嘅。

AEteam 發表於 16-12-22 08:17

同意如果spcc, dgs, Dbs 收我小朋友,我絕對會開香檳。

不能同意更多(emoji)(emoji)

其實好睇小朋友性格同埋家長想小朋友第日係點。因為3間都係讀12年,小朋友就係響呢個環境同同一批同學一齊長大。
Spcc會斯文d、循規蹈矩、有禮貌,學術成績不用多說。
Dgs/dbs: 讀書環境活啲,自信心強、表達能力高、有鬥心。

我喜歡DG的女仔,感覺會比SPCC更TOUGH和適應力更強,SPCC讓人感覺是斯文有禮。反而如男仔天生大都較活潑,我就會PREFER SPCC TO DB。

既然係女兒讀書,女兒又係叻女,好好同女兒傾下讓佢自己選擇吧﹗羨煞旁人的煩惱
(無人有機會讀哂3間,以上純屬個人觀感)
自強不息 厚德載物

Of course dgjs !  English level is high and all girls are brilliant and smart in both academic and sport!  

女仔最終都係搵個好歸宿,好過做女強人

早兩日返咗母校dgs參加mini bazaar, 自己讀書時都沒有察覺,但當天見到D小師妹,真的感受到她們的「格」:她們做起事上來,都真的隠約透出一股霸氣,相信這就是為何大家會覺得dgs特別多女強人的原因。

説真的,自己小時候都以為自己會是女強人,亦很幸運真的拿了專業資格,但到最後都是結婚生仔做媽媽。當天也見到很多old girls帶着自己小朋友在玩--是的,一眼你就知道誰是old girls...

至於這種「格」是否你想要的東西,就只有樓主你自己才知道了。

hppa    發表於 16-12-22 14:26

florence.lau 發表於 16-12-22 13:33
早兩日返咗母校dgs參加mini bazaar, 自己讀書時都沒有察覺,但當天見到D小師妹,真的感受到她們的「格」: ...

欣賞你的中肯

DGS 的女孩子有種氣場有種charm有種「格」。

喜歡與否,每位家長不同。

不得不說,DGS的女孩站出來都自信又presentable。

hppa    發表於 16-12-22 14:26

回覆 yourmobile 的帖子

As your girl is really smart, pls let her choose. Having these 2 offers is definitely not by LUCK but ability.
I am sorry to say that your dream is yours but nothing to do with your girl.

I know someone gave up DGJS for CKY as she really thinks from kid's side.