用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳元近期回落, 各家長準備好入貨?
樓主: 168148
go

澳元近期回落, 各家長準備好入貨? [複製鏈接]

Dfamily 發表於 17-1-12 18:11
方便問下你仔仔model number 嗎? 因為我知道是Casio....Thank you very much!

問咗囝囝啦,佢依家用緊Casio fx-82AU

Wow, 圖文並茂,謝謝你的幫忙! 今天放工後去買.

Dfamily 發表於 17-1-13 16:58
Wow, 圖文並茂,謝謝你的幫忙! 今天放工後去買.

我大仔月尾都回 Adelaide start Grade 10, 佢學校係用 Casio Graphic FX-CG20AU, 呢個係最新 MODEL, Adelaide 中學都應用佢 (香港無得賣架, 呢架野係澳洲版, 澳洲教育局指定, 書單賣 $237), 另可 online 在 www.officework.com.au 買係 $209 (可另加 $30 再來個三年保養)

FX-82AU 係 normally Grade 9 or below 用 (如有錯漏, 請指正, 但以我所知,  Adelaide 既學校都係咁要求), 我二仔就係用緊呢部 (佢上學年 Grade 7), 但到佢上到 Grade 10, 一樣要轉阿哥個架, 出外考公開試係指明用佢的, 所以今年我都要為大佬訂一部, 第日老二就係執手尾。

akvbi 發表於 16-12-23 10:11
我係新手,想問下你哋去邊到換澳幣抵?去銀行定找換店?通常睇到個匯率抵想買,找換店都話要訂,天日先有 ...

我講下我既方法比你參考:

1) 我兩個仔都在 Adelaide, Grade 10 and Grade 8 starting this Feb.
2) 長期要用澳幣支付學費, 同比洗費佢地

於是...

我係用 HSBC Premier, 只有佢, 可以免費將錢匯過去

1) 先在港開 Premier, 再安排去HSBC Global Banking (在中環總行, 要預約, 都要排幾耐的, 因好多家長開, 英國, 加拿大, 乜國都係個樹開), 要帶埋小朋友去, 因可以同佢一併開埋戶口, 因我會開埋 Premier 附屬戶口 (Premier Junior) 比佢地 (18歲以下先得), 其實我大仔16了, 16歲已可自行在當地入去任何一間銀行開, 但我想比 Premier Junior 佢, 因為咁我可以睇到佢 account 既錢既流向 (個戶口係我架嘛), 一般而言, HSBC 在佢18歲時就會要佢開獨立戶口的.

2) 在香港, HSBC Premier 有個叫 FX limit order 既功能, 我好少日日入, 多係用呢個功能預設指示, 即我可按我心水價, 見平就入, 例如: 現時係 5.7, 我就會 set 5.6 or 5.5, 咁入 AUD$10000 之類, 有埋時限 (即呢個指示有效幾耐), 咁一到價, 系統會自動幫我入貨, 唔駛我成日睇住, 非常方便, 對上一次我由 5.7, 5.6 入到 5.58, 依家等緊 5.5, 不過怕呢輪都做唔到了...呵呵...

3) HSBC 個 rate 係比出面其他中小行貴少少, 但為著方便, 我都會用佢, 因為我入左既澳幣, 存在我香港 premier 既澳幣戶口, 我要用隨時去拎 cash, 佢地貨多, 10000 幾千澳元唔駛留 walk in 就有, 我過親去都會咁做

4) 隨時 online 利用佢 Global banking function, 即時將我在港戶口既澳幣匯到我澳洲既戶口, 即日過到的了, 由於我兩個仔亦同佢地開埋 Junior Pack 在澳洲, 我除過錢比自己, 亦就可利用此 function 定時轉零用錢比兩個仔, 不用帶大量現金入境

5) 學校同 homestay 交學費我係直接用我當地既澳幣戶口轉到學校戶口, 只要係當地銀行, 不是 HSBC 都唔收費的, 我仔學校係 NAB, 轉左好多錢都無問題, 唔收任何費用, 一般當日 or 最遲第 2 個工作天學校就收到了, 所以學費唔需要我仔搞

6) 我同兩個仔既澳洲戶口亦會有 debit card, 呢樣似香港既 ATM card, 佢除左可在提款機隨時禁錢出來用, 亦可作簽賬式付款 (上限係 $500 everyday) 上次我仔在學校校服店買校服, 就可拍卡 (當然戶口要有錢先啦, 不同信用卡), 咁就避免帶大量現金出入.  澳洲好多地方都有 debit card service.

7) HSBC 既 debit card 唔一定只在 HSBC 既 ATM 先可取錢 (係我就唔開了, HSBC 在 Adelaide 只得一間在 William Street 架咋), 佢在另一D bank 都得 (不是間間, 但 WestPac, Bank SA, NAB...之類, 咁加加埋埋好方便架啦) 都可取錢, 不需收手續費

8) 我唔係 sales 呀, 咪以為我 hard sell HSBC, 只係實在方便, HSBC 開 Premier 要 $100萬 港幣, 但佢會計埋你 MPF 呀, mortgage 呀, 之類嘛....有既話開得過, 又唔駛年費

9) 仲有, 我多數一在香港入左澳幣就會匯到我澳洲戶口架, 因為多可以做定期, 在澳洲戶口做澳幣定期比香港做澳幣高好多 (3 個月定期, 最少 $5000 起, 3%, 香港得個 1.x%), 又可以自己 online 做, 做左到期可選自動入回戶口, 扣除 tax (澳洲有 interest tax) , 都唔錯架, 反正錢我最終要用, 咪一見平就買, 多就做定期囉.

10) 以上所講既匯款全部不收費, 亦無 minimum amount to transfer (但應有 max, 我無問, 不過3 幾萬一日係一定無問題, 我試過), 鍾意又可由澳洲調錢回返香港, 我覺得好好丫, 咁所以雖然 HSBC 個 rate 比 other bank 貴少少, 我都會照幫佢買, 因為出去做一次電匯都係返樹, 我又最怕到銀行排隊

11) 順帶提埋, 因我在 Standard Chartered 都有澳元戶口, 佢個 rate 有時比 HSBC 平少少架, 但因佢都係得一個 rate, 所以我就會有時見 SCB 平, 先在 SCB 入貨, 再到 SCB take cash, 就行去 HSBC 入戶口 (入現鈔有上限, 要螞蟻搬竇咁, 我得閒時就會咁做), 再轉到澳洲.  其他中小行都可以, 但要留意會有 TT 同 note 價, 你要在港取現鈔有機會貴少少的.

以上經驗睇岩唔岩你用.

回覆 akvbi 的帖子

你囡已過左澳洲了嗎?

彥彥媽咪, 多謝你甘詳盡的介紹, 資料很有用. 但我在 www.officework.com.au 找不到買 Casio Graphic FX-CG20AU的資料. 我囡22/1便會去Adelaide, 請問是否不用買教科書, 可以在學校圖書館借?

彥彥媽咪 發表於 17-1-17 00:56
回覆 akvbi 的帖子

你囡已過左澳洲了嗎?

未,仲搵緊學校(emoji)呢幾日細仔發燒入左醫院仲未出院,睇怕都要過左年先再搵學校。諗著下年過去!

Dfamily 發表於 17-1-17 10:30
彥彥媽咪, 多謝你甘詳盡的介紹, 資料很有用. 但我在 www.officework.com.au 找不到買 Casio Graphic FX-CG ...
Oh, sorry, 係我錯, 打漏左個 s, 正確網址係:

www.officeworks.com.au

可 click this for the calculator

http://www.officeworks.com.au/shop/officeworks/p/casio-fxcg20au-graphic-colour-calculator-cafxcgaubp

By the way, 你囡囡是第一次到澳洲既話, 學校應會到時幫佢安排買書 (書點都要買, 但唔會好多), 你要比定D 錢佢買, 到第二年, 就應會有書單之前收到, 咁就可以 online order, 好似我地依家咁, 我會 online order and paid, 書商就會在開學時送到學校比佢地, 當然, 同香港一樣, 你可以自行在外買。

你想先睹為快, 可去呢樹: https://order.campion.com.au/#homeView  開個 account (唔駛錢的, 唔買無問題), 呢間書商都應做哂全澳洲學校咁滯, 你入去揀 state (QLD, SA, etc) 就會見到佢有做既學校既名, 再 click 入去就所以 grades 既書單都有齊, 你就可自行逐樣決定買唔買同買幾多。因為你會見到佢書單入面有埋 exercise book 呀, binder 呀咁, 呢D 係文具, 上堂有機會要用, 但又唔一定要咁多, 同我 check 過, 文具而言, officeworks 會平D, 甚至有D 根本香港都有, 同仲平 (你知啦, 佢地一個 binder $8 蚊即係港紙成 $50, 香港買邊要咁貴), 咁你可在港買埋比小朋友帶過去都得, 但因為你第一年, 你又唔知買幾多樣好, 我會建議你等老師幫佢, 下年有經驗先自己 order

佢書單有D 仲係 binder 個停, 唔一定要買架, 買來裝 notes 呀咁啦, 呢D 係個人風格問題, 我兩個仔話比佢都唔用, 所以就唔買了。

謝謝你的資料, 請問year 10要幾錢書簿費到? 聽說那邊比較悶,沒有什麼活動,你仔仔平時放學是否多數回家?  

回覆 Dfamily 的帖子

1) 大仔買左 $80 幾, 二仔買左 $100 左右, 但計埋大仔部計數機就即係 $300 咁上下了

2) 大仔 outgoing 過二仔, 再加上佢唔係第一年出國, 所以好快就識到朋友同埋堆, 相反二佬從未出過國, 今年先係第一次,自需要多D 時間 to build network.

3) 大仔身邊有內地同學 (呢樣去邊都有, 係數目多少既分別), 所以閒時多會出 Chinatown, 飲飲食食兼玩唱K , 篤波

4) 二佬無人無物, 就多 stay at home, 不過有時 homestay parent 都會在 weekend 帶佢出去咁啦.  新學年啦, 佢應會更多朋友仔了, 下個 term break 都可以好快有人陪佢玩了.

彥彥媽咪 發表於 17-1-17 00:49
我講下我既方法比你參考:

1) 我兩個仔都在 Adelaide, Grade 10 and Grade 8 starting this Feb.
澳洲的interest tax 是幾多%?

elizatyy 發表於 17-1-20 19:50
澳洲的interest tax 是幾多%?

我無留意係幾多 %, 因 statement 只顯示我應得既利息同被扣起既 TAX

或者比我做過既定期資料你參考:

1) 本金 : 10000, 3 個月定期, interest rate 2.1%, 到期得到 $52.93 interest, 當中 $5 interest 被扣起, 我實收 $47.93
2) 本金 : 40000, 1 個月定期, interest rate 1.65%, 到期得到 $54.25 interest, 當中 $5 interest 被扣起, 我實收 $49.25

我見收親都係 $5 , 唔肯定是否 fixed amount of interest tax 定係最低收費個停.

引用:Quote:elizatyy+發表於+17-1-20+19:50+澳洲

原帖由 彥彥媽咪 於 17-01-21 發表
我無留意係幾多 %, 因 statement 只顯示我應得既利息同被扣起既 TAX

10% 整数

回覆:Eyma07 的帖子

這個扣稅率似乎同我所收取的比例較正常, 正如我囡囡户口放了二萬澳元, 派了(每月計)約四十元, 扣税約二十元, 沒有了一半,比我覺得放在on line saving 也沒多大吸引之處!

係咪申請了稅號後可以退返稅呢?

彥彥媽咪,

我 囡今早到了Adelaide, 打電話回來說間屋比較亂, 間房好多塵, 有蚊小昆蟲等由窗外飛入房, 要自己煮早午餐.

我唯有安慰她說:[你出去就是學獨立, 不是住酒店有人服侍.] 好彩平時都叫她幫手煮下飯做下家務, 否則都不知怎算好.

彥彥媽咪 發表於 17-1-21 01:40

Thank you

168148 發表於 16-12-21 17:08
其實大家覺得今次落到咩價, 可以入貨未呢?

隔了幾個月, 在6算樓下徘徊, 因美元轉弱, 昨日港元兑換澳元終於顯著升穿六蚊, 大家在這時間會隱手唔入住, 還是怕它一路升上去呢?

Today TT  AUD~ HKD 6.26
‹ 上一主題|下一主題