用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 初小的成績
樓主: miujoey
go

初小的成績  

hwl2b 發表於 17-3-13 10:34
恭喜你, 你女女有進步 !! 好令人開心 !!

我都期待緊我女有進步的一天

佢名次進步咗係因為D分執豆咁執, 例如:數學高分咗, 兩科書法高分咗, 視藝高分咗, 聖經仲100分, 咁, 執執埋埋, 平均分比上年多咗5分幾, 所以名次咪前囉。今年應該中英數常科科份卷都淺, 阿女係卷只可淺不可深類型, 淺佢可以攞好高分, 份卷一深少少, 佢有唔識做, 即刻會無心機, 成個人謝晒。如果唔識既題目响卷尾仲好D, 如果係卷頭就大鑊鳥。

October.  唔知幾時開始父母標準定得咁高, 簡直自己爲難自己, 我就90分都滿意了.  發表於 17-3-16 12:44

2jkidsfather 發表於 17-3-12 11:52
Surely it was.
When she was in P3, suddenly she got 8th in form (1st in class). I was shocked too a ...

點樣改善careless mistakes?

簽名被屏蔽

回覆 boyboobee 的帖子

完全認同啊!態度好,其實成績差極有個譜,但本身就算聰明態度差都好難學得好

唉,知道阿女考試錯了d唔小心(人地叫佢tick, 佢填黑咗個圈),咁又無咗5分,希望佢快d學精d

過了半個學期, 都算有進步, 由於學校多小測,每教完一
課都小測, 所以個女都習慣了做卷模式, 好似今次大測佢就好輕鬆同我講,成日都測驗架啦,  亦都明白測驗考試要認真溫習,爭取好成績, 專注力都提高了

roybird 發表於 17-3-13 14:11
回覆 boyboobee 的帖子

完全認同啊!態度好,其實成績差極有個譜,但本身就算聰明態度差都好難學得好 ...

態度決定高度

little_yolky    發表於 17-3-14 13:07

hha 發表於 17-3-13 11:33
點樣改善careless mistakes?
我時常向她強調不小心的後果 (e.g. 別人100分,你不小心變成98分),久而久之,她變得小心了。

我女做數學卷很慢,懂做但今年小二,有十條八條做唔哂, 很低分,有甚麼辦法改善?

回覆 mall 的帖子

佢平日做功課做卷係咪都慢?要搞清楚係佢分心遊雲,定係寫字慢,定係思考果下慢?
遊雲同寫字慢的話,只要畀個計時器佢,如果限時內做唔曬,就罰做掌上壓/sit up,一題 5 下,佢即刻同你做,呢個係我體育堂見到班老師罰跑得慢嘅同學,結果人人都即刻喪跑,其實比起原先慢跑+懲罰仲攰。

思考慢的話,限時未必有用(不過可以一試),唯有多做練習,等佢掌握到邊類題目點計。

ar_mak 發表於 17-3-14 21:11
我細個果陣寫字都好慢,阿媽將個跳字鬧鐘放係檯面,然後計時,開頭都係超時罰抄多一次,或者打下手板. 後來我發 ...
Touching.