用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 初小的成績
樓主: miujoey
go

初小的成績   [複製鏈接]

簽名被屏蔽

回覆 hwl2b 的帖子

我同你感受完全一樣,女女現正小一,上學期第一次考試,我俾咗好多心機陪佢溫書,結果成績差到🙈。我真是好唔開心,沒有想過小一成績竟然80分以上也拎唔到。就是做卷心散,不夠集中。
跟住幾次評估成績也是麻麻,尢奇是中文。但是我現正只在乎合唔合格,合格就算,唔算令自己也太大壓力😌

2jkidsfather  Take it easy. Just P1.
My daughter ranked 74/119 in P1 form but now she is in B1 secondary school.    發表於 17-3-9 10:58

2jkidsfather  Take it easy. Just P1.
My daughter ranked 74/119 in P1 form but now she is in B1 secondary school.    發表於 1 小時前

你係咪講真架? 咁勵志? 我阿女就係P1 7X/115喎, 佢今年P2有進步, 已經去到4X/112了, 我真係開心到彈起, 不過, 我target都係keep住佢B2成績咋, 真係可以到高小變B1?

IloveJJ 發表於 17-1-16 11:08
我個仔就由小一到小三,用咗三年先明白。我都係經常同佢講你做得快啲,少錯啲 就可以多啲時間玩。
但首先 ...
其實我仔還有一個特性,就係得閒、少功課,就做得慢啲,即是hea。 <======  真係好唔一樣 我未見過阿大hea做功課, 不論多少, 佢都係開足turbo全速做晒佢, 小息都做。好似今日整咗壽司三文治做lunch, 佢當堂好開心, 我仲以為因為佢鐘意食, 原來佢話:可以快D食完快D做功課。阿妹就一個鐘功課堂, 可以連數學都未做完。噚日唔好彩, 一日有中英兩科抄寫, 佢真係一邊抄一邊喊架。叫佢寫兩版字, 好似叫佢擔泥咁。

IloveJJ 發表於 17-3-9 12:18
哈哈,睇嚟你阿大一個獨攬所有優點喎!咁你就集中火力去阿細度啦!

我阿細就係快手快腳嗰個,佢瞓完兩個鐘 ...
唔得架, 依家青春期(可能男仔無咁明顯), 好反叛架。見我成日陪阿妹做功課、溫書, 近來唔知發乜神經, 成日要我教佢讀書, 幫佢預習。阿媽我好唔得閑丫嘛, 咪叫佢自己搞掂佢囉, 教佢預習咗兩課了, 第三課都學唔識? 咁佢又唔開心了。好煩架, 仲成日發個爸爸脾氣, 搞到C6又無晒心機。

初小真係學習態度比成績重要, 我大女成績冇問題, 但就係欠交之冠, 佢完全唔上心, 放學只顧玩, 到夜晚我地返屋企先去做功課, 又趕住咁做, 因為夜喇, 到做完又未必放翻好D野入書包, 甚至根本搵唔到份功課響邊, 冇得做, 呢種態度, 升到高小就一定出事, 所以我都惡補中, 請補習老師監督, 大家對初小成績, 唔好太緊張, 除非係已經接近唔合格, 甚至已經唔合格啦
當個好爸爸

回覆:jcsze 的帖子

係唔小心定唔識先?我發覺我小朋友基本上識,但佢多唔小心,初小d分又多,有時一題已經3,4分,好易一唔小心就

簽名被屏蔽

little_yolky 發表於 17-3-9 12:04
2jkidsfather  Take it easy. Just P1.
My daughter ranked 74/119 in P1 form but now she is in B1 seco ...
Surely it was.
When she was in P3, suddenly she got 8th in form (1st in class). I was shocked too and did not expect such result.
After that, she worked hard herself to keep the position.

Just try to find out her weaknesses and fix them. (Usually it is "careless")

簽名被屏蔽

回覆 山海兒女 的帖子

little_yolky 發表於 17-3-9 12:04
My daughter ranked 74/119 in P1 form but now she is in B1 seco ...
恭喜你, 你女女有進步 !! 好令人開心 !!

我都期待緊我女有進步的一天

Hoining 發表於 17-3-11 21:36
係可以㗎!我大仔當年小四都係8x/132, 小五開始力追,三次呈分試都10-15/132, 最後成功入B1英中
...
咁勵志既事我諗絕大部份都係响男仔度至會發生, 好少會發生响女仔身上, 我都係有自知之明, 努力keep好B2個位好了。

2jkidsfather 發表於 17-3-12 11:52
Surely it was.
When she was in P3, suddenly she got 8th in form (1st in class). I was shocked too a ...
"She" ???????????????????
原來你位係千金, 一般都係男仔至會突飛猛進, 我又重燃希望了。

我果個係心散唔專心。佢鐘意做既事做得極好.............可惜佢鐘意既都係術科。
‹ 上一主題|下一主題