用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 初小的成績
樓主: miujoey
go

初小的成績  

IloveJJ 發表於 17-1-13 17:01
哦,溫一陣,睇一陣,又唔同,咁無問題呀!最緊要係溫習時溫習,休息時休息啫。
...

但睇睇下,佢回唔到魂,好難投入番!所以我睇下大家有冇更好嘅方法!

jadenhayden 發表於 17-1-13 17:04
我嗰個唔知衰,仲話有個同學差過佢,又有同學同佢同分!不知進取
可能女仔唔一樣。佢之前都好似你囝囝咁講架, 所以近日佢識咁講我都好surprise, 原來佢內心深處都係在意的。

IloveJJ 發表於 17-1-13 17:39
會架,我大仔就係專注力較弱,好似你仔咁,會回唔到魂架,所以的確係事倍功半。咁都無計,唯有事倍囉!即 ...
我仲以為大仔似我大女添, 原來佢咁易回唔到魂架?

女仔你試下鬧下佢, 即刻閂機乜都收唔到。

會架,我大仔就係專注力較弱,好似你仔咁,會回唔到魂架,所以的確係事倍功半。咁都無計,唯有事倍囉!即 ...

經過今次考試!我覺得佢都幾大意下!另一方面,我覺得佢做卷時都好遊雲下,好似唔夠專心做份卷咁!有啲位,我覺得真的冇可能錯,但佢就偏偏錯左!考考下試都遊到雲!我真的堅暈!可以點幫佢呢?

IloveJJ 發表於 17-1-13 17:52
其實遊魂呢樣野係天生架!佢對住自己有興趣既野先保持到高度專注。我老公都係咁架!
...

但考試咁梗要!每一分都咁重要!佢就走左去遊雲!亂咁做!讓我真的好激心!除左日鵝夜鵝,仲有無其他辦法?

引用:Quote:jadenhayden+發表於+17-1-13+17:55+

原帖由 IloveJJ 於 17-01-13 發表
要令佢自己緊張成績囉!
真係好難!

回覆:IloveJJ 的帖子

佢會唔敢,但心情脾氣也不好,過程好慢好慢,浪費很多時間。
每日做功課都攪到起碼7㸃,沖埋涼食埋飯已經9㸃幾,已没時間温書和睇書。㸃算!

IloveJJ 發表於 17-1-13 17:52
其實遊魂呢樣野係天生架!佢對住自己有興趣既野先保持到高度專注。我老公都係咁架!
...
真係天生的. 阿囝自小都有老師說他遊魂, 但他突然會在某一些話題回魂. 到現在中一做功課和溫習依然故我, 上課仍會常漏聽老師的吩咐, 幸好測考時他會專心做卷.

kanhan 發表於 16-12-21 12:20
算幾低,小一,8O幾都已低。

是乎出的內容!

引用:Quote:benjuli+發表於+17-1-14+09:26+ 佢會

原帖由 IloveJJ 於 17-01-14 發表
呢個係學習過程,無得慳時間。明白咗同接受咗自己責任,先唔會再逃避,之後就會想辦法去面對同解決。你迫 ...
有無一些行動,方法或説話令佢快些明白?救教

jadenhayden 發表於 17-1-13 16:09
你地會點對待成績不如理想嘅小朋友?
鬧,佢又話自己已盡力
唔鬧下佢,又驚佢唔知自己衰左
我果個鬧係冇用的, 佢只會用好無辜的眼神望住我, 話: 我都唔知點解會咁架 !

真係比佢激死, 佢係超無記性, 超無心裝載, 鬧完佢都係咁, 仲要好傷大家感情
唯有做多點練習, 溫熟D, 雖然佢最後又係唔記得, 但我自己同佢都叫做盡左力,
以前見佢EXAM 低分返來, 錯埋D 明明已溫習過晒0既嘢, 我會好嬲, 好激動
覺得用左咁多時間同佢溫習, 原來全部白費

現在我調整左自己,  見佢低分會笑下, 話幾好呀, 都合格呀~~ 哈哈

我仔今次數學大跌(emoji)