用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請維多利亞用家分享
go

請維多利亞用家分享

點解維多利亞咁少人講呢?對呢間學校認識不太深入,只知行IB,鼓勵小朋友自發學習和閱讀。請問有無家長可以分享下?謝謝!

回覆:請維多利亞用家分享

我都想知多d!有無用家可以慷慨分享?

回覆 edniebridge 的帖子

你想知咩?你具體些問,我可能幫到手。

Abelmama 發表於 16-12-19 23:10

謝謝你呀! 學校所介紹課程,其實聽落都好好,不過未讀過當然唔知具體情況是如何,請問可以介紹一下各科的學習、程度、功課量、學校期望家長的參與程度(例如協助找資料、出席活動、協助在家學習/溫習,其他)嗎?

程度方面,請問你覺得應付升讀本地傳統小學足夠嗎?學習模式和自由度都大不相同,小朋友會否有適應困難呢?

考直私小學方面,我只睇過部份學校的成績,感覺除了考返維記自己小學以外,考其他小學似乎優勢不算太大。是我的錯覺嗎?

非常感謝你的分享!!

回覆:Abelmama 的帖子

先謝謝你的回覆!

我都想問下升小的問題,唔知Victoria足夠考直資嗎?需唔需要外補中英文?音樂、體育、藝術方面的培育如何?另外想問下,學校多唔多雜費/收費活動?

引用:回覆+edniebridge+的帖子 你想知咩?你具

原帖由 Abelmama 於 16-12-19 發表

你好, 請問維小競爭大唔大, 多唔多人報?  d家長會唔會當係backup同時報埋直私?

aurora2020 發表於 16-12-20 19:36
你好, 請問維小競爭大唔大, 多唔多人報?  d家長會唔會當係backup同時報埋直私?

...

維小唔易入的。
去年1000人揀120人。
入到都好開心了唔可以當做backup 啦!

引用:Quote:aurora2020+發表於+16-12-20+19:36+

原帖由 fluty 於 16-12-20 發表
維小唔易入的。
去年1000人揀120人。
入到都好開心了唔可以當做backup 啦!
乜唔係淨係收維記幼稚園學生咩?  有1000人咁多?

回覆 aurora2020 的帖子

仲有些係買公司債券入。買呢類債券,小朋友不係維記讀都有面試機會。

小女係讀IB campus, 基本上N到k2都功課不多。一到k3,功課就開始多,但都係可接受的水平。學校的語境係一流,不只師資,根本連同學都篩選過。同學分幾類,有mixed,有父或母係外國長大, 有本地家庭。同學都係小康或富裕,有能力陪養子女,所以小朋友的語文能力都好强。學校有好多活動俾家長參加,但你不參加亦無壓力。親子功課係有,但不會太離譜,例如佢不會要求你中秋節做隻燈籠返學校。小朋友係會係學校做完隻燈籠拿返來。活動教學方式,學生都比較活潑, 但去到k3就會要求多些紀律。中文呢幾年愈來愈深,英文就大量閱讀同有寫作program, 數學亦符合外邊的程度。

回覆 Mangobma 的帖子

要睇下妳target咩直資。學術型的直資,維記教的肯定不夠。活動教學型的直資,似乎不使狂外補又考得幾好。不過,小女果年的同學好多都外補中文或數學。至於能銜接小一,又要睇果間係咩學校。傳統津校應該不得,但直私應該可以。

雜費不多,一個學期可能買少少書咁。因為本身學費比較高,所以已經包左大部份野。

係呀,維小愈來愈難入。不過,都有不少本地家庭當佢後備。識2個都係抽到名津小後放維小。

Abelmama 發表於 16-12-20 23:25

要睇下妳target咩直資。學術型的直資,維記教的肯定不夠。活動教學型的直資,似乎不使 ...

請問那一些是活動教學的直資呀?

引用:回覆+aurora2020+的帖子 仲有些係買公司債

原帖由 Abelmama 於 16-12-20 發表

仲有些係買公司債券入。買呢類債券,小朋友不係維記讀都有面試機會。 ...
乜原來咁多人買debenture架?  1000人報名的話, 應該有幾百人買debenture,  仲有宜家得番coporate可以公開賣,嘩

引用:回覆+aurora2020+的帖子 係呀,維小愈來愈

原帖由 Abelmama 於 16-12-20 發表

係呀,維小愈來愈難入。不過,都有不少本地家庭當佢後備。識2個都係抽到名津小後放 ...
thanks!!

Abelmama 發表於 16-12-20 23:19

小女係讀IB campus, 基本上N到k2都功課不多。一到k3,功課就開始多,但都係可接受 ...

邊間campus 行IB?

要睇下妳target咩直資。學術型的直資,維記教的肯定不夠。活動教學型的直資,似乎不使 ...

有沒有讀top up program?

謝謝你詳細的回覆。我就係唔太明,點解學術幾好,但又難同傳統津校接軌呢?因為津校好深?

另外,請問小朋友會否因爲好free而難以適應傳統教學?

不是所有維記都行IB嗎?我誤解了?

回覆:edniebridge 的帖子

就我所照知,今年所有維記幼稚園都已經有IB認證