用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生pm vs. 根德園pm
go

民生pm vs. 根德園pm [複製鏈接]

小女有以上兩個offer! 諗了很久都未得決定揀邊間好!因為兩閒都各有優點!麻煩大家比d意見!Thank you!

hppa  Personally prefer KV  發表於 16-12-21 21:58
   0    0    1    0

讀龍校上小學唔使煩

但只有60%可以直升小學!

喜歡民生小學嗎?

ekhc 發表於 16-12-21 21:52
喜歡民生小學嗎?

喜歡的,但有人分享説民幼課程較淺,而民小課程又頗深,怕未能跟上進度!如果有民幼升民小用家,望能詳細分享!

Pingulau 發表於 16-12-21 22:03
喜歡的,但有人分享説民幼課程較淺,而民小課程又頗深,怕未能跟上進度!如果有民幼升民小用家,望能詳細 ...

銜接唔到?!

Pingulau 發表於 16-12-19 20:38
小女有以上兩個offer! 諗了很久都未得決定揀邊間好!因為兩閒都各有優點!麻煩大家比d意見!Thank you!
...

If I pick MS, I think in coming 3 years I will be stressed to stay on the 60% top in order to stay in P1.

KV, this is very traditional and good kindergarten. I heard lazy parent should pick KV as it has less work to do with parents. I am very lazy.

ekhc 發表於 16-12-21 22:26
銜接唔到?!

有朋友的個案分享

引用:Quote:ekhc+發表於+16-12-21+21:52+ 喜歡民

原帖由 Pingulau 於 16-12-21 發表
喜歡的,但有人分享説民幼課程較淺,而民小課程又頗深,怕未能跟上進度!如果有民幼升民小用家,望能詳細 ...
如果以龍幼嚟講,民幼一D都唔淺

我小朋友堂哥讀民幼升民小.因為幼稚園唔會有所謂成績表(冇名次,只係assessment),所以其實唔會好肯定自己係咪top 60%(尤其中游嗰班),到K2學校老師會明示你知可能有需要搵學校,到時就知有機會上唔到民小.但以龍幼嚟講民幼課程設計係相當適中唔會太淺,德育亦都做得唔錯小朋友比較乖.

堂哥本來民小話唔收,本身亦冇外補,出去考直私有音小offer,後來叩門亦有新油天,可以想像到民幼嘅程度.後來有其他同學考到更好offer,所以民小打嚟收返.考慮小朋友想同同學原校升學,所以最後入返民小,但目前每科都只係合格邊緣...追得好辛苦.

至於根德園,雖然中文、數學同功課量嘅訓練方便小朋友適應到小學學習,但如果話係家長可以懶少少,恐怕最後考小學或者叩門未必有offer,除非你25分在手一心等抽獎.

最後,你鍾意民小嘅話咁揀民幼出去再考直私或叩門係安全啲嘅(但無咗大抽獎機會,如果你得15分就其實有得抽都...),但記得唔好諗住龍校就放軟手腳,入面啲家長都會自己谷嘅,唔係唔可能追到民小程度.

如果你個校網好靚,又或者想幼稚園升小適應容易啲就揀KV.從來只有聽過KV學生未必考/叩到好小學,但冇聽過KV上小學追得辛苦嘅情況.

wwchuifamily 發表於 16-12-22 12:47
我小朋友堂哥讀民幼升民小.因為幼稚園唔會有所謂成績表(冇名次,只係assessment),所以其實唔會好肯定自己係 ...

多謝你的分享!(emoji)

Pingulau 發表於 16-12-19 20:38
...

上年我選了民幼。小朋友讀得好開心。

朋友選了KV, 三個月未夠就測驗,K1 就測驗,有份卷嗰種。邊度冇滿分,老師會叫家長同小朋友溫習下。我慶幸當初選了 MS,  KV 唔係我杯茶。

What's wrong with '' 溫習下'' ?

adrio  Add oil  work hard parents  發表於 16-12-26 07:42

twolilmonkeys 發表於 16-12-26 01:48

温習,即係某程度上來講係「操練」,唔係思考過後的答案

學習當然不能完全沒有温習,但個人唔願意k1就測驗同温習,到k2下學期先有測驗較合我心意(若係上年的話,我會話幼稚園有測驗簡直變態

即係k1教認字,若k1就考核認唔認到,認唔到就有「負面後果」,咁我唔喜歡,但若只教不考就好合理

當然我呢啲心態既家長考小一死梗, no pain, no gain.

利申:有些地方欣賞根德園,但接受唔到係校車唔準傾計,所以無報

Both of my sons said they were allowed to talk on the school bus but of course no shouting.

hppa    發表於 16-12-28 14:20

回覆樓主:

其實我唔明點解校車唔傾計係一個好重要point .....過來人,校車最好唔好傾計,特別上咗小學,直情最好封殺傾計。校車係「罪悪溫床」。當然幼稚園冇呢個問題,但不要習慣好似大叔大媽嘈嘈閉。基本上,小朋友在校車細細聲說話也是ok 的。

另外,我堅相信絕大部分小朋友係冇需要溫習的。

twolilmonkeys 發表於 16-12-26 01:48

你覺得冇問題係好事!
K1 已經有份卷test, 我個人不buy. 每人有每人選擇。你接受到,所以揀 Kv 便是選對了。
老師一講話唔滿分要“溫習”,朋友立刻加把勁和女兒溫習。

bubuG 發表於 16-12-27 01:16
其實我唔明點解校車唔傾計係一個好重要point .....過來人,校車最好唔好傾計,特別上咗小學,直情最好封殺 ...

我覺得就算不讓學生在校巴上談話,也冇問題,紀律訓練一種。而且,朋友也話只要不嘈吵是ok 的。
k1 已經用卷來考核小朋友係事實,溫唔溫習唔係重點,可能我朋友太緊張,所以回家同小朋友溫習,應付下一次考核。我個人係唔buy K1 用卷。

dorandka 發表於 16-12-27 15:36
我覺得就算不讓學生在校巴上談話,也冇問題,紀律訓練一種。而且,朋友也話只要不嘈吵是ok 的。
k1 已經用 ...

你問你朋友攞d卷睇下先。好大部分係「常識」。大部分tick , circle or 連綫,eg 咳要掩咀,進食前洗手,啱就tick .  就算中英數都係好正常的知識,所以真唔明做咩咁緊張。

bubuG 發表於 16-12-27 15:41
你問你朋友攞d卷睇下先。好大部分係「常識」。大部分tick , circle or 連綫,eg 咳要掩咀,進食前洗手,啱 ...

我睇左了 =p
我重申我講緊評核方式,唔係我杯本(“茶”,typo)。我對kV 課程深淺冇comment。
‹ 上一主題|下一主題