用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 DSE predicted grades
go

DSE predicted grades [複製鏈接]

請問DSE的predicted grades是什麼時候出,以及基於哪幾個terms的成績(或哪些其他因素)來判斷的?謝謝
   2    0    0    0

回覆:DSE predicted grades

不明,估如申請留學可看番大學的要求便可,給文件及成績,等offer

通常你有需要報外國學校,向學校申請就得,不過有一些學校會 DSE 前畀 Predicted Grade。
Grade 高低要睇你咩學校同有咩類型老師,學生同老師又咩關係。
某些學校同老師會跟成績畀,但係某些老師會「你想我填咩就咩」。
我上年考完 DSE 先拿,我朋友八月派位前先拿。
我主科老師按實際能力畀分,選修科老師就畀超高分(基本上冇可能得到),因為我老師想我 UCAS 可以更容易拿好 offer。可以話其實老師鍾意畀咩就畀咩

1998Ruby1998 發表於 16-12-19 19:42
通常你有需要報外國學校,向學校申請就得,不過有一些學校會 DSE 前畀 Predicted Grade。
Grade 高低要睇你 ...

我仔有科78分已係最高分嗰位,但老師話要80分先可以高一個grade,都有小小失望。
Discuz!

j2baba 發表於 16-12-19 17:43
請問DSE的predicted grades是什麼時候出,以及基於哪幾個terms的成績(或哪些其他因素)來判斷的?謝謝 ...

我仔學校由於有很多同學申請海外大學,所以set 左一個deadline 俾所有學生申請取predicted grade, 一般在F.6 學期9月中deadline, 而predicted grade 系以F.5 全學年成績而定,一般都幾準,偏差不太大!

仔中五時我email問學校,回覆是用中五下學期final exam、中六class work及test作為predicted grades指標。提前10個school days通知學校要predicted grades就得。
Discuz!

其實每間學校的做法不一樣,直接問學校就可以了。

我孩子學校都係用F.5 全年成績來評估,結果非常準確,接近沒有偏差。

我學校做法:
考 DSE 期間畀 unofficial predicted grades,同 DSE 成績每科比都差一至兩個 grade。呢個分係跟學校成績(好明顯我係學校被歸類為廢柴)
Official Predicted Grade 就去學校 office 申請,順便學校會畀埋 Recommendation Letter,自己去找老師。如果同老師熟,可以傾畀幾多分。我好彩同老師關係幾好,選修科老師又係我班主任。
當然,選修科個 grade 高過現實超過 2 grade。

1998Ruby1998 發表於 16-12-19 19:42
Grade 高低要睇你 ...
係呀,我個女間學校咪玩野囉,佢學校的老師為左「鼓勵」學生努力,係中六開學派左個壓低左的predicted grade比學生,而佢學校亦直接將個predicted grade放去UCAS ! 唉 , 結果我個女BMAT考到TOP75%都無得IN,大學比的原因就是predicted不達到學院要求,玩完 !

回覆 katielui 的帖子

這種「鼓勵」反而害了一個學生的前途,真係可悲氣憤!

明白了,多謝各位。按你們的經驗,我估F4成績應該不計。

1998Ruby1998 發表於 16-12-21 15:06
回覆 katielui 的帖子

這種「鼓勵」反而害了一個學生的前途,真係可悲氣憤!  ...
氣憤都無用,天意!惟有比心機考好DSE,希望香港的U有offer la !
‹ 上一主題|下一主題