用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B3女生(九龍區 ), 校風好的學校選擇 (幫朋友問) ...
go

B3女生(九龍區 ), 校風好的學校選擇 (幫朋友問)

今次只是幫朋友問, 朋友女兒今年小四, 有讀寫障礙, 所以讀書真的不是好成績.反而朋友想準備看有什麼中學適合他的女兒 :

一定要校風好, 純樸, 合B3 學生 (朋友明白女兒的自身問題, 所以必要校風好)
首選:九龍
私立/ 津貼 均可

大家有無好建議?? 謝謝.

憫母  校風好有基道或者德蘭  發表於 16-12-21 00:27

黃大仙區既潔心(女校) banding大約2尾3頭

Felix223  thx  發表於 16-12-29 11:59

明年試下親身去參觀一下德蘭和彭學高

Felix223  thx  發表於 16-12-29 11:58

yiuyiu88 發表於 17-1-1 11:27
潮州公會都吾錯! 我個女係度讀緊中一。除左去參觀外,要睇真野要平日係放飯或放學去附近睇先會睇真d ...

謝謝。我會叫朋友自己看看

我朋友個仔B3, 上年大抽獎博到入九龍塘中學
今年11月左右留意下OPEN DAY, 去參觀一下

黃大仙扶輪中學,學校本身收好多讀寫障礙,依家幫緊考評局試一套system,係可讓嚴重讀寫障礙既學生考DSE時,用口述然後電腦轉文字應考。雖然你朋友的小朋友未必係最嚴重的讀寫障礙,但考評局搵扶輪試,反映學校對處理讀寫障礙有一定經驗亦願意試新野協助呢類學生

YmOra    發表於 17-1-3 09:06

yiuyiu88 發表於 17-1-1 11:27
潮州公會都吾錯! 我個女係度讀緊中一。除左去參觀外,要睇真野要平日係放飯或放學去附近睇先會睇真d ...
請問這校比你感覺如何?因為我小朋友都是要選B3學校,我都好擔心他.