用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 揾邊間攪美國升學好?
樓主: scso
go

揾邊間攪美國升學好? [複製鏈接]

回覆 brother4 的帖子

[size=26.8489074707031px]他說己係英國讀佐3年,想去美國見識下,他說美國比英國學習較零活,而且咁跳可讀少1年,而且D尖子大部份都係美國,想學下美國那套思維,他也留意到係英國有D外資公司也開始切走,英國大學畢業visa差不多到期,難揾工,而美國大學畢業有一年時間揾工,而且很多大企業也會揾D大學生做實習,好大機會畢業後請返你

回覆:揾邊間攪美國升學好?

不講美的冶安,畢業真的容易找工,不一定因實習一般廉價勞工就可,正職俾正常人工,除非夠優秀,如医生,否則可以找當地人,沒有必要多ㄧ個工作簽證手續,到處楊梅一樣花。。另學制英本科三年及碩士一年,美本科4年及碩士二年。。CC易入難出,讀什麼科?

dlam141231  碩士一年半可以完成, 不是两年.  發表於 17-4-8 22:01

樓主,

你大仔搵usa學校進度如何呀?

agent收$?

回覆 ngwong2 的帖子

問了3間agent, 有D會講好多野我知,有D又串又無料,講幾句我己經唔想聽想走,每間的收費由$4800-$6000,最後我選了一間較多人的大公司,因為怕好似之前報紙果單咁被賣豬仔去咗間野雞學校就惨,但agent話要等埋IGCSE成績所以趕唔切8月中過去開學,所以要一月開學,因考完IGCSE 6月中己放暑假至1月咁長時間都唔知安排佢做咩?各位有經驗既家長,係唔係真係要睇埋IGCSE成續先出offer? 如各位知道邊間agent差,可否PM提點下我呀,感激

都唔平

其實點解一定要去加州先? 好多香港人大陸人...

回覆 psyducksforlife 的帖子

因呀仔有朋友係果邊

回覆 scso 的帖子

首先,我曾留學美國,以下是我個人看法,希望能幫到你。

1 . 既然你個仔有同學在那兒,為何不跟同學一起,大家有個照應。
2. 美國沒有 homestay,有你都不要住,那知會發生什麼變態事情,所謂叫天不應叫地不聞。美國的失蹤事件多得是。
3.  你個仔高嗎?高就好d,不會被人欺侮。
4.  你個仔得17歲?好細,找間多d亞洲人的學校好d。
5.  我知道有d人喜歡讀2年community college, 然後2 years in University;在community college易拿好成績,然後入間好的大學。我不知community college 有否學校宿舍。   
6.  有同學一齊好些,因為我都試過戲院門口有人會賣毒品。
7.   我自己會選些少black的學校,我以前都很怕他們。
8.   英文也要有底子,否則很難讀上去,因為都是老師說,你自己寫notes;我有同學讀不上,回香港,最後去了台灣。
9.    去到美國隨時轉校也很容易,當然最好有好成績。

我忘記你還有什麼問題了。

回覆 friendfriend 的帖子

多謝你意見, 我對美國唔了解所以要靠呢度的家長做我的盲公竹我仔唔高, 你說周圍有賣毒品, 係咪唔理啋佢就OK? 會唔會無尼頭係街上比人攪或欺負? 學校無宿舍但有指定agent揾homestay, 但你講homestay咁恐怖, 我現在有點怕, 原本怕呀仔獨自租屋驚他容易結識壞朋友homestay起碼有人睇住下, 他朋友在附近也要半小時車程, 而他朋友也是住親戚家所以我仔不方便搭住, 另外你說學校越少black越好, 咁怎樣才知道打聽到呢? 我仔心儀College of San Mateo請問你對這校及那社區睇法? 謝謝!

scso 發表於 17-1-21 14:20

多謝你意見, 我對美國唔了解所以要靠呢度的家長做我的盲公竹我仔唔高,  ...

我比較驚Trump 多些。佢既教育長前幾日被問返學應否帶鎗,她A字胳回應叫每個洲自己決定。

我幫你去WIKI 見到這個city較少black, 都很多oriental。叫agent介紹你有沒有其他香港人去這間學校,我暫沒有時間幫你看,是否近San Francisco?不要自己搬出來,如果學校介紹,咁住homestay啦。我不識這個state,最初你去陪他一星期可以嗎?幫他settle down.     因為17歲太細了。另外,通常college沒有dorm, 要大學先有。

賣drugs問題那兒都有,叫你個仔不理會他們就好,去到先找自己人,即是中國人,好帶都有關照,問吓agent那兒有沒有負責international student 的老師or professor。如果有,你可call him? Who pick him up?

不要自己行在街上,待熟悉這裡環境才可。如何上學?有否研究過?

我以前在中部讀,少中國人,同學幾個人平日出到downtown也有被打劫的經驗,所以怕也怕不來,你個仔有幾高?我成日同我仔講要高d,將來去美國讀書才不會被人bully。

If U want to know more about the city, go to google search.   I don't have time to check it for you now.  I may check it when I have time.

https://en.wikipedia.org/wiki/San_Mateo,_California: full picture about the city

太感謝你的資料, 我也打算過去一星期同佢開學, 拜訪下homestay及睇下附近社區與返學的交通安排

回覆 scso 的帖子

我都想知,麻煩PM我,謝!!

回覆 YC 的帖子

最終選了華盛頓州,因為除了治安好之外,那所學校可一同讀埋high school及大學頭2年課程,2年後夠GPA分數就可transfer直入大學第3年,而且仲可攞埋high school張畢業証書, 因為我仔係英國考完IGCSE過美國讀始終久了一張高中畢業証書,雖然無高中畢業証書很多社區學院都收,但始終將來如果報D較top既大學又未必可以,所以保險D攞埋張高中証書

scso 發表於 17-4-10 17:51
回覆 YC 的帖子

最終選了華盛頓州,因為除了治安好之外,那所學校可一同讀埋high school及大學頭2年課程, ...
Which school you choose: College of San Mateo / De Anza College / Foothill College?   

dlam141231  不是去加州啊  發表於 17-4-22 10:31

worldpeace 發表於 17-4-22 09:23
Which school you choose: College of San Mateo / De Anza College / Foothill College?
Would you mind PM me the school name?  My daughter will go next year

scso 發表於 16-12-25 19:31
回覆 jj100c 的帖子

Agent話完成2年A level先去美國讀大學因為學制不同,到時我仔無Sat/Act所以不能直入大 ...

That is true. Easier to just apply CC in US then transfer to U in Y3. Applying to CC is very easy. They will take almost anyone.

worldpeace 發表於 17-4-22 11:22
Would you mind PM me the school name?  My daughter will go next year

All 3 are decent CCs in Bay Area (where I have lived over 10 yrs).  any one is fine. CA is a very safe state vs the mid-west.
‹ 上一主題|下一主題