用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 揾邊間攪美國升學好?
樓主: scso
go

揾邊間攪美國升學好? [複製鏈接]

bullystick 發表於 17-4-26 10:47
All 3 are decent CCs in Bay Area (where I have lived over 10 yrs).  any one is fine. CA is a very s ...

請問華盛頓州Lynnwood呢區治安、購物及食野方便嗎?

scso 發表於 17-4-26 13:39
請問華盛頓州Lynnwood呢區治安、購物及食野方便嗎?
Lynnwood 在 Seattle 北面,離開 Seattle 大約 45 分鐘車程,比起 Seattle 附近地方 (Seattle,Bellevue,Kirkland,Redmond,Renton,etc)當然不算很熱鬧,但治安 ok 的,一般日常生活購物同食嘢都基本可以解決,當然選擇一定不及 Seattle 附近,如果要食亞洲食物可能不能太挑剔。

在美國生活,除非真是住在一個大城市裡面,否則公共交通都不可靠,還是要準備自己揸車,有了車可以走遠一點,一切生活娛樂的選擇就不成問題了

mugtaitai 發表於 17-4-27 10:18
Lynnwood 在 Seattle 北面,離開 Seattle 大約 45 分鐘車程,比起 Seattle 附近地方 (Seattle,Bellevue, ...

最緊要治安好,不太繁華也好,可安定讀書無咁多夜生活

scso 發表於 17-4-27 12:37
最緊要治安好,不太繁華也好,可安定讀書無咁多夜生活

greater Seattle 地區嘅治安都基本 ok 嘅,當然有個別地區要避開,住落就會知道, 唔使太擔心。至於繁華與否同安定讀書又未必有必然關係,而家足不出戶都可以好精彩,都係睇小朋友自己

我仔大學一年班,佢去嘅地方出名 ”自由“,佢上次放假離開,再返去時,講笑話我聽,佢一出地鐵站,就聞到空氣中飄盪嘅大麻味,佢好放心知道自己已經返到 ”家“。咁嘅環境,你話做父母擔唔擔心?話冇係呃你嘅,但咁大個人了,一路有教佢,人生係佢自己嘅,最終佢聽唔聽父母講,選擇點樣嘅路,最終都係佢自己

mugtaitai 發表於 17-4-27 13:27
greater Seattle 地區嘅治安都基本 ok 嘅,當然有個別地區要避開,住落就會知道, 唔使太擔心。至於繁華與 ...

Agree你既睇法,你話齋做父母緊係擔心啦,乜果邊真係周圍嗅到大麻味咁恐佈及食大麻咁普遍,我都怕呀仔定力唔夠,他只得17歲, 想問普遍出夜街安全嗎?當然不會太夜,只是外出食下晚飯……Thanks

mugtaitai,

請問你(或你仔)對 UIUC 大學認識嗎?  有事想向你請教....

E.Y. 發表於 17-4-27 15:33
mugtaitai,

請問你(或你仔)對 UIUC 大學認識嗎?  有事想向你請教....
呢間唔熟,抱歉

scso 發表於 17-4-27 15:11

一 d d 地方啦,我仔間大學出名自由主義,傳統上鄙視建制,不少師生偏向激進,思想前衛,大麻未合法化之前已經好容易買到,而家合法,更加五步一店十步一舖,成街都係。不過又唔使咁擔心嘅,一來唔係個個地方都係咁,二來都係嗰句,係睇小朋友自己,我地自細教,而家佢離家在外,都不時 keep 住提點佢,我暫時都放心嘅

平時出下街,唔係太夜,唔好去 d 好雜嘅地方,係安全嘅,當然自己都要提高警覺,喺美國帶自衛嘅胡椒噴霧係合法嘅(至少二十年前我住喺度嘅時候係,而家可能收緊左,買嘅時候要出示 ID,有 d 州/城市可能要攞牌,要問下),如果會經常夜返,可以買一支袋喺身以備不時之需。我喺 Seattle 住過 8 年,我覺得治安好過好多其他地方,起碼我夜晚出街唔覺驚,但喺紐約真係會好 alert,而且親戚朋友間咁多年亦冇聽過被爆竊或者打劫

回覆 mugtaitai 的帖子

Thx anyway :)

mugtaitai 發表於 17-4-27 16:09
一 d d 地方啦,我仔間大學出名自由主義,傳統上鄙視建制,不少師生偏向激進,思想前衛,大麻未合法化之前 ...

Thanks

請問17歲去讀中學/Community College好呢? Seattle  附近有咩選擇?   

worldpeace 發表於 17-5-17 18:49

請問17歲去讀中學/Community College好呢? Seattle  附近有咩選擇?   :question ...
17 歲過去,即係讀完中五去?咁照正路應該係去讀埋最後一年中學,然後升大學或者 community college
你係想搵 Seattle 附近嘅私立中學,公立中學還是 community college?

9月先升中五,請問建議讀私立中學/社區學院? 美國幾時開學?   

worldpeace 發表於 17-5-20 18:32

9月先升中五,請問建議讀私立中學/社區學院? 美國幾時開學?    ...
美國係 8/9 月開學的。如果計劃中學未畢業就過去,正路係應該要搵一間中學完成左高中課程,先再申請大學或者社區學院。但我喺呢版見過有家長話可以中學未畢業就申請入社區學院,我一路唔知有呢個 option,所以唔知詳情。呢個 post 有相關嘅討論

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3027245&highlight=美國

我個人嘅睇法係,如果唔係有特別原因,成績也不差的話,不如正正經經完成高中,再申請大學。美國的公立中學應該只收公民或 PR,如果兩者都唔係,就只有入讀私立中學了。私校一般來講質素比公校好,所以都要睇成績,如果計劃明年暑假後去,今年要開始準備了。

有兩點我覺得要考慮:
1. 讀完中五才過去,即係話只會過去讀最後一年高中,我聽講好多比較好的高中都唔太喜歡這一年才收新生,因為怕學生一時未能適應環境,影響成績,繼而影響大學的 placement

2. 一般美國的大學要早一年開始申請,那就是說你兒一過到去就要馬上開始大學申請程序,他一方面要適應新環境新學制,一方面又要應付大學的申請,會不會太大壓力呢?

會不會考慮乾脆在香港完成中學,才直接申請美國的大學呢?

謝謝你的資料

請問 Cascadia community colleges 認識嗎?   http://www.cascadia.edu/programs/default.aspx

worldpeace 發表於 17-6-2 20:28
請問 Cascadia community colleges 認識嗎?   http://www.cascadia.edu/programs/default.aspx
呢間唔太清楚,淨係有印象佢 campus 好似好新幾靚

學校要提供 financial support, 是否找銀行出信?証明户口結餘便可以?還是要舊錢keep銀行一段時間?

worldpeace 發表於 17-6-4 13:39
學校要提供 financial support, 是否找銀行出信?証明户口結餘便可以?還是要舊錢keep銀行一段時間? ...

sorry現在日本遲覆你,好似要keep最少一個月,叫銀行特別做張statement 要收費
‹ 上一主題|下一主題