用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 揾邊間攪美國升學好?
go

揾邊間攪美國升學好?

揾邊間攪美國升學好?

呢度真係好少講美國升學

我有幾个朋友美國升學係自己申請的,香港揾agent要比錢

回覆 tung_yan0623 的帖子

自己唔識申請又怕煩,大仔原本己收到英國sixth form offer, 突然轉軚想去美國讀CC,他說原因己在英國讀了3年想轉下環境及早一年畢業,我又對美國完全唔熟又無親戚

回覆 scso 的帖子

申請美國升學好麻煩,要寫personal statement, visa方面亦好煩復

我女在美讀G8都係自己申請,但我唔知同申請CC係咪一樣。又不是好煩,只要學校收左後,比I20你去辦visa就走得,又唔洗檢身,我諗最煩係上網填申請visa 嘅資料。

其實點解去美國,我都想亞女返英國讀。

回覆 jj100c 的帖子

為何我仔想去美國以上也有講,他說英國好多外資公司為都切走,張來難揾工,而且大學軍業visa也快到期沒時間揾工,但我最擔心係治安及易學壞,因為讀CC是來自不同年紀與階層,聽講有D學生都玩得好犀利,我也不太想呀仔去,但仔大仔世界,佢好想去

美國揾工亦唔係易,排華比英國嚴重,我朋友个仔讀左一年頂唔住d同學太曳,轉返去英國

其實真係唔使搵agent攪, "自己唔識申請又怕煩" 根本唔係理由! 同埋咁大個仔應該係佢自己申請而唔係你攪..

agent只會幫你攪佢地有聯繫果幾間學校, 可能根本唔係切合你需要既學校, 升學咁大件事, 應該自己攪返而唔係假手於人.

其實大部分學校係website都寫得好清楚application process! 真係唔難.

亞女東岸讀書,治安都好好,又冇歧視,可能因為果區商業城市,D人斯文D,但中國人丶韓國移民都好多。CC我就唔知,但有朋友亞仔喺亞特蘭大大學讀左四五年都可以未畢業,中途又話轉科,可以hea住讀,最慘係佢父母,美國大學學費好貴喎!其實可考慮英國讀完大學再去讀碩士,因為可以試下攞奬學金。

jj100c 發表於 16-12-22 18:04
亞女東岸讀書,治安都好好,又冇歧視,可能因為果區商業城市,D人斯文D,但中國人丶韓國移民都好多。CC我就 ...

請問你東岸邊個城市?我都諗緊東定西岸好。

Virginia,果邊D人較高水平,治安好。可惜冇香港直航,好辛苦!

回覆 boojiji 的帖子

呀仔只得16歲咁細怎自己攪,我本人對美國D學校完全無識,無親戚朋友係美國,英文又不好,怎自己攪?

你亞仔有心儀的美國學校嗎?

Yes, 他考慮緊College of San Mateo / De Anza College / Foothill College , 無宿舍, 怕難找homestay, 唔知校風及治安好唔好, 因呀仔明年入學只有17歲, 係唔係一定要等埋英國IGCSE成績出埋才可Apply美國社區學院? 因為等埋IGCSE成績要八月份, 應該趕唔到九月入學, 有D煩

點解唔係英國讀多2年Alevel 先轉去美國讀U?因為有機會在大學可以豁免一D科唔洗讀,有機會快D畢業,慳返唔少。

College of San Mateo 冇話要igcse成績,只要求TOEFL – 480 (paper based) or 56 iBT (internet based) or IELTS Band 5.5,再online submit 份form就可以。其實美國CC入學要求唔高。或者先叫亞仔考左IELTS OR TOEFL先。

他IELTS有6

Agent話完成2年A level先去美國讀大學因為學制不同,到時我仔無Sat/Act所以不能直入大學year 3,  而現在去讀CC兩年如果夠學分可直入大學Y3, 真唔真?