用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網,旅小是否區內頂级神校?多謝指教
樓主: troublegod
go

40網,旅小是否區內頂级神校?多謝指教  

正正瑪神有直屬中學,中學部要收B2生,所以瑪中入大學成績比其他B1中學差,而中學部也明白此原因,所以有幾科初中時會用中文上學,令學生先打好基礎,當學生適應課程及英文程度追得上,便可以轉去英文班。
而因為可以直升,(當然成績好,大約20-30%會選擇其他B1中學,六年後出生率咁高就不得而知),家長及小朋友在五、六年級時,壓力也少些,關係相信會和諧多些。
我覺得這才是瑪神在40區受歡迎的原因,如果想追成績,最少有4-5間更好的學校可以選擇。

twlo 發表於 16-12-21 10:27
正正瑪神有直屬中學,中學部要收B2生,所以瑪中入大學成績比其他B1中學差,而中學部也明白此原因,所以有幾 ...
以中學部要收直屬小學B2生影響中學成績呢個講法, 其實係極不負責任.

放眼全港, 有幾多間有直屬小學既中學, 仍然能保持B1水平? 而且如果咁講, 一條龍學校要硬食埋B3學生咪仲慘!

但不少新興既一條龍學校, 當初小一同中一收生水平, 極大可能比瑪神還要差, 但目前成績亦已超過瑪神中學

Bobo1210  Yes! 所以叻仔走哂,唔去中學部⋯  發表於 16-12-21 12:36
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

一定不是頂级神校!  可參考 http://www.edu-kingdom.com/forum ... p;extra=&page=2  , 可以講是不斷進步的學校, 是一所好學校!

happywangbb 發表於 16-12-21 11:27
一定不是頂级神校!  可參考 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=706911&extra=&page ...

這已是10多年前的帖,引出來似對旅小唔係咁公平;當年長協開校、瑪神、聖多馬又搬新校,間間都超級豪華校舍,吸引40網好多家長報讀。區內其他學校都難以收生。

樓主用神校來作比較,會否太沉重。你這樣問,相信十個有九個都答你不是。

hppa  true  發表於 16-12-21 13:51
anniesiu2001  說得有道理!  發表於 16-12-21 13:25

其實係咪一線,每人標準唔同,比你班打手講到瑪神咁差,咪又係大把人報名同8個叩門位有成300人去爭,每間學校都想力爭上游架啦,有邊過甘願做殺校首選呀?每間好學校都一定有自己的支持者,並唔會因為你哋D打手喺度唱好或者踩抵間學校,而令到學校質素有所改變,今時今日嘅教育已經唔再係一面倒依賴學校單方面,而係要求家庭教育及學校教育配合,共同努力才能好好栽培小朋友!真正可以改變學校質素,其實係要靠學校,小朋友同埋家長三方面,並唔係單靠你哋幾個打手喺度唱好或抹黑就可以改變到!

anniesiu2001 發表於 16-12-21 13:17
這已是10多年前的帖,引出來似對旅小唔係咁公平;當年長協開校、瑪神又搬新校,間間都超級豪華校舍,吸引40 ...
所以給各位看看;   可以講是不斷進步的學校, 是一所好學校!  年年進步就是好學校, 是否神校, 各人準則不同,要求都不同! 瑪神在一些人眼中并不是神校 (因為中學....) 只是有中學BACK UP, 家長們比較安心

danielwcm 發表於 16-12-21 13:25
其實係咪一線,每人標準唔同,比你班打手講到瑪神咁差,咪又係大把人報名同8個叩門位有成300人去爭,每間學 ...

不要開口埋口就說別人是打手,難道我說你是瑪神打手?其實瑪神是一間受歡迎的學校眾所皆知,我也不見得別人去踩佢大多說他不是一線而已,不過別人是用數據。旅小也沒有說自己是神校,都是你們拿去與神校去比較

邊有甘多打手!?有錢收咩!

twlo 發表於 16-12-21 10:27
正正瑪神有直屬中學,中學部要收B2生,所以瑪中入大學成績比其他B1中學差,而中學部也明白此原因,所以有幾 ...

作為新手選校家長, 在這些爭論性話題當中, 獲益不淺, 各位有經驗、有心得的家長, 均情、理、數據兼備!

反而領悟到, 無論瑪小、旅小... 均各有捧場家庭, 反而結果會更好更和諧, 因沒有因為一面倒去爭一間學校而出現落空居多、失望的情況, 在這競爭激烈的年代, 各取所需, 各得所好, 不是大家都樂見嗎?!

祝選中了心儀小學的家庭都相信自己的選擇就好了!

rose2017 發表於 16-12-21 14:20
作為新手選校家長, 在這些爭論性話題當中, 獲益不淺, 各位有經驗、有心得的家長, 均情、理、數據兼備!

有道理

回覆:40網,旅小是否區內頂级神校

頂級+神校,厲害,沉重到……

conniewktang 發表於 16-12-19 22:30

請問你小朋友之前小一讀享澤,當時都係話學校上緊好快會成為青衣一哥,校長老師有愛心,為何小二就跳船?去到新學校又係學校上緊好快又變一哥。

想問下你有冇考慮小三會到那間學校插班?等其他家長可以早些準備

delete

deleted

hkpapa852 發表於 16-12-21 09:57
我又嚟多事:

40網部份小學升中派位統計 [升B2A-B1中學比例(包括體藝)]:

乜原來善道升band 1嘅比率都有咁高,差不多有成52%,比旅小只差少少,但點解個個都放佢第二嘅呢?

我又嚟多事:

40網部份小學升中派位統計 [升B2A-B1中學比例(包括體藝)]:

協和升中派位進步好快

我又嚟多事:

荔天派位好好,離開荔天經歷了一斷痛苦的爭扎

回覆 阿里媽媽 的帖子

因校舍較舊,大家都傾慕大校舍,是以多放善導為次選。

阿里媽媽 發表於 16-12-21 20:35
乜原來善道升band 1嘅比率都有咁高,差不多有成52%,比旅小只差少少,但點解個個都放佢第二嘅呢?
...

我估舊校舍和位置偏左少少。