用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀派的完勝、練習派的潰敗、未來香港語文的大躍進 ...
樓主: eviepa
go

閱讀派的完勝、練習派的潰敗、未來香港語文的大躍進  

October. 發表於 16-12-19 21:19
可以統計吓歷屆狀元答記者問,佢地係閱讀派 OR 練習派?

印像中港同狀元係廣泛閱讀派,唔知佢有無同時間操 ...

小學雜談,講到DSE,有點太遠。只講一點點。

考公開試,唔做 past paper,是愚蠢。

學習語文,以操卷練習作主,補習做 past paper 為重,則難有高水平。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MASAYA 發表於 16-12-19 16:19
唔知你講既另類,係咪eviepa話既主流呢?

一樣還一樣。我是回應給認為煩的人,想知鋪天蓋地的補習po是否不煩。

如果你認為提倡閲讀po係煩,但補習PO不煩,你也有資格回應。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

親戚子女就讀蔡繼有,無錯佢地係強調閱讀,但同時間補習及興趣班都排到滿晒。

Xxxxx

分別係學校大力鼓勵閱讀,大部分傳統學校還是以文法為先。

學校多閲讀,以生活化學習,家中做點練習,不壞。

學校多練習,家中還是做多點練習,補多一點,難以習得高水平。

少閲讀,不生活化,只補習練習,我看孩子好難到蔡繼友港同的水平。

October.  資源不同,家庭背景不同,官津校好難咁做,學校不傻,識得用對的方法應付公開試。   發表於 16-12-19 23:47

回覆 shadeslayer 的帖子

//奇在,一些可以低成本的好方法,很多平民校唔做,很多平民家庭唔做,不停找懚世補習名師名社,何解呢?//

我又問你,這些低成本的好方法,是否立竿見影,或保證成效。又效果比不比得上你讚揚那些名校,那些名校生有比補習老師好的父母支援。平民校學生,你有強援,佢要自打,可以嗎? 你又知唔知道名校或國際校收費咁貴,如果低成本都可教好學生,你都唔洗花費咁多去國際校培養女兒吧。你當自己是女兒的補習名師,咁你就容易明白。可惜個個冇你英文咁叻,就信學校的低成本方法,等運到!

聽你講你都義教過平民學生,你覺可以就可以嗎?

飽漢不知餓漢飢。你或者回到國際校版講適合喲。

shadeslayer 發表於 16-12-19 23:11
小學雜談,講到DSE,有點太遠。只講一點點。

考公開試,唔做 past paper,是愚蠢。

提到狀元是呼應eviepa 主樓提到的文憑試(DSE) 5** 的說法,起碼統計歷屆狀元是公開可核查的數據,較客觀。

同意學習語文不應以操卷練習為主,有d阿媽係女人,EK網友無人不曉,語文好不謹謹靠閱讀,聽講寫及語境缺一不可,再重复講落去就係囉嗦了。

MrBeast  我倒覺得是:阿媽是女神   發表於 16-12-20 06:49

囝囝爸 發表於 16-12-19 23:38

//奇在,一些可以低成本的好方法,很多平民校唔做,很多平民家庭唔做,不停找懚 ...

強援?係邊個連閱讀咁簡單的事也強分富貧二元?

我只由3歲伴讀女兒至5歲。中學畢業的父母也有此能力,已是好開始。

shadeslayer 發表於 16-12-19 23:16
一樣還一樣。我是回應給認為煩的人,想知鋪天蓋地的補習po是否不煩。

如果你認為提倡閲讀po係煩,但補習P ...
冇,單純問你講既另類係咩啫,通常你都話你冇講就唔好夾硬話你講,問清楚好d

另外,冇覺得閱讀post煩,只係覺得特登開post點名批評其他家長好煩
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我都係咁上下時間伴讀,都跟到升中。 點解小兒輸令愛十倍(由 Eviepa 鑑定)。

我明白啦,方法不對,仲有其他嘢,你唔講咋?

October. 發表於 16-12-19 23:41
提到狀元是呼應eviepa 主樓提到的文憑試(DSE) 5** 的說法,起碼統計歷屆狀元是公開可核查的數據,較客觀 ...

真的呀媽係女人!閱讀不能學會話,唔使講下嗎?但閱讀量不夠,只精讀閱讀理解,輸入不夠如何寫得好?

良好的閲讀,是英文之本,是香港學生最易做到又好處多多,又唔使花錢補習買練習,直頭係補習練習市場的眼中釘。以住解釋過多遍,比較祥細,不再重複。

囝囝爸  你唔再重複,我就去瞓覺啦!  發表於 16-12-20 00:32

囝囝爸 發表於 16-12-19 23:38

//奇在,一些可以低成本的好方法,很多平民校唔做,很多平民家庭唔做,不停找懚 ...

還有, 選校, 語言只佔很少部份。我為女兒選校, 不是選語文。

MASAYA 發表於 16-12-19 23:58
冇,單純問你講既另類係咩啫,通常你都話你冇講就唔好夾硬話你講,問清楚好d

另外,冇覺得閱讀post煩,只 ...

我都同意,提出自己論述,無須提及不認同自己嘅人,嚟抬高或者自我肯定,仲有什麼派?!簡單嘅分享更吸引人。呢度唔係政壇,如此做好無謂。如此這般......好易由分享變自戀。

回覆樓主:

喂呀,數據呀?數據呀?你去左邊呀?我好掛住你呀,數據!

提倡閱讀既post,我好喜歡,多多都唔嫌煩。

不過咁,當左自己係開山祖師自立門派就免喇。仲要立個稻草人黎打?自戀到有如自瀆咁?
何苦?網上討論區得個虛名而已

要知道閱讀是否主流,去書店走走啦!當眼處放的都是旅遊、廋身、保健养生等,看這些書,能否改善語文呢?看官推介的名著,相信未必區區有售。
圖書館走走,你會看到最多小孩的地方在那裏呀?在漫画區呀!   
閱讀是小學生主流,是否離地呢?

shadeslayer 發表於 16-12-19 23:51
強援?係邊個連閱讀咁簡單的事也強分富貧二元?

我只由3歲伴讀女兒至5歲。中學畢業的父母也有此能力,已 ...

教育原來唔分富貧二元? 你給女兒轉國際校,原來除語文之外,有其他考慮? 這些咪就是我說父母的強援,不同層次的援助,把簡單低成本的閱讀,也可不同程度強化。 大部份本地生,我相信不可以。 你看這裡的超級家長,左問右問,讀乜書好,這些家長,就係好嘅私人補習老師,不假外求。

我六年前給 Eviepa 的文章未段,轉贈給你。因你仲未知人間疾苦,當事事理想當然。

//英語從來不足, 為什麼要家長獨擔, 閱讀又有效又愉快, 為什麼學校老師不容易推廣, 要陷於語文學習困境?
  我從來覺討論有益, 但如走不出思維的死胡同, 兜兜轉轉, 原地堅持, 實浪費精力時間.//

awah112    發表於 16-12-29 12:12
anixon  Well said!  發表於 16-12-26 09:27

5tgb 發表於 16-12-20 08:05
要知道閱讀是否主流,去書店走走啦!當眼處放的都是旅遊、廋身、保健养生等,看這些書,能否改善語文呢?看 ...

你去有童書部的書店看看,又是另一世界。

視乎邊間小學的學生啦,EK熱門小學的學生大多都有閱讀興趣及習慣。

請問那一區有童書部呀?是否好普遍,四圍都有架?

sorman 發表於 16-12-20 06:59
喂呀,數據呀?數據呀?你去左邊呀?我好掛住你呀,數據!
有同感,什麼未來香港語文的大躍進, 笑死人!講到當左自己係開山祖師自立門派,我反而覺得有走火入魔的感覺。

開券有益就如運動有益身心這樣簡單道理, 人人都知, 不用長遍大論

5tgb 發表於 16-12-20 09:35
請問那一區有童書部呀?是否好普遍,四圍都有架?

好多大型書局都有,有心找一定找到。

資源不同,家庭背景不同,官津校好難咁做,學校不傻,識得用對的方法應付公開試。

不是資源,是家庭背景。閱讀易行,成效顯著,但幾多人做到? 這要有好勤力、好有恒心嘅父母。如果父母喜歡閱讀,這還好一點,如果父母不喜歡,點做得到?在中學教育那邊有一例,媽媽陪女做練習,但做練習其間,媽媽手機不離手,離開手機陪女都做唔到,陪讀談何容易。

十個猪肉佬,都有一個仔女讀軎叻,這不是那個猪肉佬有過人之處,這只是隨機事件。同理,通過補習、操練而成功的,也是隨機事件。

我認為,要讀好書,閱讀、良好生活習慣、練習缺一不可。而初小階段,最主要是閱讀和良好生活習慣。

有讀同一校之鄰居,話個仔最叻"學術"(每次聽見學術二字我都想笑),日日見佢帶住個仔出入補習場所。佢話我啲小朋友聰明,"他他條條"就得,我同佢講其實我小朋友一啲都唔聰明,係父母够勤力和桓心啫(後一句我吞咗落肚)。