用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀派的完勝、練習派的潰敗、未來香港語文的大躍進 ...
樓主: eviepa
go

閱讀派的完勝、練習派的潰敗、未來香港語文的大躍進   [複製鏈接]

點讀書都好,讀得開心又自信就好喇,祝大家各展所長
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 eviepa 的帖子

//
我從來未見過一個有幾年大量閱讀嘅學生英文唔好。
我從來未見過一個只做練習,唔點睇書(睇書包括教科書)嘅學生英文會好。

世事無絕對,可能真係會有。囝囝爸你如果見到以上嘅反例,記得down聲喎。
//

有幾年大量閱讀嘅學生英文好,我同意。正如我話,能「大量」閱讀學習「幾年」,怎會不好,阿媽女人常理。 我怎能與常理為敵,當我舉的例子錯!

小兒我先前講過,上中學少睇課外書,淨做功課,啲工作紙堆到成檯都係,寫得算多,中英文測考時都會溫習一下,反而數理化經常練習得多,考到 DSE 英文以你計來說,都算 top10%。又香港英中佔學校總數不只10%,考唔到語文top10%都唔少,你想這些約佔1/4的英中生,是不是不勤力讀教科書,只做練習? 我唔知,或者你素有研究,講下我知。
‹ 上一主題|下一主題